Συγκλονισμένος ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά μία μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, μια σπουδαία ηθοποιό, την Μάρθα Καραγιάννη, που έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Κυριακής (18/9), σε ηλικία 82 ετών.
Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε στον αέρα του «Καλύτερα δε γίνεται» ο ψυχίατρος και στενός της φίλος, Δημήτρης Σούρας.
Ο ίδιος συντετριμμένος μίλησε για τις τελευταίες στιγμές της Μάρθας Καραγιάννη και μάλιστα αποκάλυψε ότι άφησε την τελευταία της πνοή ενώ μιλούσε μαζί του στο τηλέφωνο.
Όπως ανέφερε, η φίλη της Ντόρα Δούμα που μένει μαζί της του τηλεφώνησε για να του πει πως δεν είναι καλά. Εκείνος ζήτησε να μιλήσει με την ηθοποιό, του είπε «καλημέρα» και «έφυγε».
Τα λόγια του κ. Σούρα «ραγίζουν» καρδιές
«Δυστυχώς η Μάρθα «έφυγε». Τα πράγματα έγιναν ως εξής. Γύρω στη 1 παρά τέταρτο, η Ντόρα η αγαπημένη της φίλη, η αδελφή της, το πιο δικό της πρόσωπο μού τηλεφώνησε για να μου πει ότι βλέπει πως η Μάρθα δεν είναι πολύ καλά. Της είπα να μου μιλήσει, μου είπε «καλημέρα Δημήτρη». Και της απάντησα πως δεν μου φτάνει αυτό. Είπε «κα» και μετά σταμάτησε.
Παίρνω τη Ντόρα που ήταν δίπλα της στο τηλέφωνο και της ζητώ να καλέσει ασθενοφόρο, τα πάντα. Της έδωσα το νούμερο και σε τρία λεπτά με πήρε η Ντόρα ουρλιάζοντας λέγοντάς μου ότι η Μάρθα «έφυγε». Από τότε, είμαστε όλοι δίπλα και είμαστε συγκλονισμένοι. Έφυγε μία μεγάλη πρωταγωνίστρια και για μένα μία σπουδαία φίλη, ένας πολύ δικός μου άνθρωπος. Η Ντόρα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Αυτή δυστυχώς είναι η αναγγελία του θανάτου της Μάρθας Καραγιάννη. Το πιο δυσάρεστο είναι ότι σε μένα έμελλε να υπογράψω το θάνατό της σα γιατρός».
Η Μάρθα Καραγιάννη

Υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.
Σπούδασε χορό και από τα οχτώ της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου.
Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 17 ετών το 1955 στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Η άγνωστος» σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου.
Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε το 1957 στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και ψύλλοι», ενώ στην τηλεόραση πρωτο εμφανίστηκε στη σειρά «Ο Δρόμος» το 1977.
Σημαντικός σταθμός στην πορεία της ήταν η γνωριμία της με τον Γιάννη Δαλιανίδη, πρωταγωνιστόντας σε λαμπερά μιούζικαλ και κωμωδίες του σκηνοθέτη. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1961 στην ταινία «Ζητείται ψεύτης». Η ίδια λέει χαρακτηριστικά ότι, αν και ήταν μόλις 21-22 χρόνων, ο Φίνος τη θεωρούσε «φθαρμένη» γιατί είχε πάρει ήδη μέρος σε ταινίες τις οποίες ο παραγωγός χαρακτήριζε μέτριες.

Το μοναδικό μιούζικαλ στο οποίο η Μάρθα Καραγιάννη δεν χόρεψε, ήταν το «Μερικοί το προτιμούν κρύο», ενώ στην ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες», 1967, εμφανίζεται ως καθαρά κωμική ηθοποιός κάτι στο οποίο επέμεινε πολύ ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο οποίος της είπε ότι έτσι της δίνει ψωμί για μέχρι τα γεράματά της, εννοώντας ότι μπορούσε να ξεχωρίσει και να σταθεροποιηθεί στην κωμωδία και να απαγκιστρωθεί από την εικόνα της λαμπερής σουμπρέτας-χορεύτριας που έχει όριο λήξης.
Τραγούδησε πρώτη φορά στην ταινία «Καπετάνιος για κλάματα» (1960), αλλά έκανε μεγάλη επιτυχία τραγουδώντας στην ταινία «Γοργόνες και μάγκες» του 1968 («Ο άνδρας που θα παντρευτώ»). Επίσης τραγούδησε στη βιντεοταινία «Μια τρελή, τρελή ζωντοχήρα» (1988).
Το 1969 έπαιξε ένα δραματικό ρόλο στην ταινία του Νίκου Φώσκολου, «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» και ένα ρόλο κωμικό στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, «Η ωραία του κουρέα».

Η συνεργασία της με το Γιάννη Δαλιανίδη και τον Κώστα Βουτσά απογειώθηκε στην ταινία «Το ανθρωπάκι» το 1969.

Τελευταία ταινία εκείνη την περίοδο είναι «Ο Μάγκας με το τρίκυκλο» το 1972, ενώ θα επανέλθει μερικά χρόνια αργότερα, το 1980, με την ταινία πρωταγωνιστών του Γιώργου Λαζαρίδη, «Ο Ποδόγυρος».
Τελευταία έπαιξε στις ταινίες: «Πεθαίνω για σένα» (2009) και «Από έρωτα» (2014).
Η Μάρθα Καραγιάννη παντρεύτηκε το Δημήτρη Στεφανάκο, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, τον Οκτώβριο του 1960. Απέκτησαν ένα παιδί που πέθανε τρεις ημέρες μετά τη γέννηση του. Το ζευγάρι χώρισε λίγους μήνες αργότερα.
Το 2001 έγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ο έρωτας μωρό μου είναι γλέντι» (Εκδόσεις Άγκυρα). Ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου περιλαμβάνει συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει μέχρι τότε.
Η Μάρθα Καραγιάννη αγαπούσε τα ταξίδια. Έκανε το όνειρο της πραγματικότητα μετά το 1980 ταξιδεύοντας σχεδόν σε όλο τον κόσμο.