Σε ηλικία μόλις 72 ετών έφυγε από την ζωή ο Παύλος Σάμιος.

Ο σπουδαίος εικαστικός καλλιτέχνης και καθηγητής της ΑΣΚΤ έφυγε από την ζωή μετά από ολιγόμηνη μάχη με την επάρατο νόσο σήμερα, Πέμπτη, πρωί, στο νοσοκομείο Υγεία.

Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σχέδιο βοηθώντας τον πατέρα του στο εργαστήριο παπουτσιών.

Aγάπησε τη θρησκευτική ζωγραφική που τον κέρδισε από πολύ νωρίς και εργάστηκε στο εργαστήρι Αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Δάσκαλοί του ήταν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Ο Νίκος Νικολάου είχε σαν αρχή το σχέδιο και την παράδοση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και ο Γιάννης Μόραλης εισήγαγε τους σπουδαστές του στη σύγχρονη τέχνη. Σπουδαίοι δάσκαλοι που τους ανέφερε πάντα ότι τους οφείλει πολλά, όπως επίσης και στο Γιάννη Τσαρούχη. Είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει στο Παρίσι και να μάθει τόσα πολλά για την ελληνική παράδοση, μέσα από τα μάτια ενός μοναδικού ζωγράφου που στα πρώτα του έργα τον επηρέασε πολύ. Την ίδια εποχή ήταν στη μοναδική παρέα του «Μαγεμένου Αυλού», όπου ο Μάνος Χατζιδάκις, μάγος του λόγου και γνώστης της ανάγκης των νέων, τους έμαθε να σκέπτονται χωρίς όρια.

Από το 1978 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι.

Από το 2000 ήταν καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες-χειρόγραφα). Έχει ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco πολλές μικρές εκκλησίες.

Έχει πραγματοποιήσει 70 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ηταν παντρεμένος με τη Μαρία Ξανθάκου. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δύο κόρες την Πανδώρα και την Αφαία οι οποίες ζουν στο Παρίσι.

Συλλυπητήριο μήνυμα Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Παύλου Σάμιου

«Με την ισχυρή του τεχνική, αποτέλεσμα της μαθητείας του δίπλα στον Γιάννη Μόραλη και τον Νίκο Νικολάου, αλλά και της γνώσης του για τη βυζαντινή ζωγραφική, ο Παύλος Σάμιος, πέτυχε στο έργο του κάτι σπάνιο. Είτε απεικόνιζε στον καμβά, πρόσωπα, είτε το γυναικείο σώμα, είτε χώρους, τους χάριζε προσωπικότητα και όγκο που ξέφευγαν από τις δύο διαστάσεις του κάδρου. Από σήμερα βρίσκεται στο «Καφέ Παράδεισος», όπως είχε ονομάσει την τελευταία του έκθεση, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος θα μας λείψει, όμως τα έργα του, με τα χρώματα και τη γεωμετρία τους θα μας θυμίζουν το χάρισμά του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του».

Συλλυπητήριο μήνυμα του Υφ. Πολιτισμού -Αθλητισμού Ν. Γιατρομανωλάκη για την απώλεια του Παύλου Σάμιου

«Ο Παύλος Σάμιος, δεν ήταν μόνο ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της εποχής μας. Πέρα από το πλούσιο έργο του στις πάνω από 70 εκθέσεις που πραγματοποίησε, άφησε και μια σπουδαία καλλιτεχνική παρακαταθήκη διδάσκοντας εκατοντάδες ταλαντούχους νέους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Αφού μαθήτευσε δίπλα στους μεγάλους της ελληνικής τέχνης, μελέτησε τόσο την αρχαία ελληνική τέχνη, όσο και τη θρησκευτική ζωγραφική, έζησε χρόνια στο Παρίσι και γνώρισε σε βάθος όλη την ευρωπαϊκή τέχνη, δημιουργώντας το δικό του μοναδικό και αναγνωρίσιμο καλλιτεχνικό ιδίωμα.
Καλλιτέχνης με βαθιά καλλιέργεια, πολυδιάστατη προσωπικότητα, υπήρξε ιδιαίτερα ευγενής και αγαπητός τόσο στους πολυάριθμους μαθητές του όσο και σε όλη την κοινότητα της τέχνης, η οποία σήμερα πενθεί την απώλειά του μαζί με τους οικείους του».

Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΔΕΙΟ ΜΕΛΑΘΡΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2017

Στις 16/6/2017 εγκαινιάσθηκε έκθεση με έργα του στη Ρόδο. Η έκθεση «Από το βυθό της μνήμης» εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία παρουσία του ζωγράφου (επί δημαρχίας Φώτη Χατζηδιάκου, Αντιδημάρχου Πολιτισμού Τέρη Χατζηιωάννου και Προεδρίας του Μουσείου από το Νίκο Φρόνα) στη Νέα Πτέρυγα του Νεστoρίδειου Μελάθρου (η φωτογραφία του Βασίλη Καϋμενάκη είναι από τα εγκαίνια της έκθεσης).

Ήταν η πρώτη μεγάλη έκθεση του καταξιωμένου ζωγράφου στο νησί των Ιπποτών και μάλιστα σε έναν τόσο καλαίσθητο χώρο, που αναδείκνυε τις τάσεις της ελληνικής ζωγραφικής και διηγείτο μέσω της τέχνης τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδος των τελευταίων 100 και πλέον χρόνων.

Με αφορμή την έκθεση ο Παύλος Σάμιος είχε δηλώσει τότε: “Παρουσιάζει τρεις σημαντικές ενότητες δουλειάς των τελευταίων χρόνων. Είμαι ευτυχής γιατί πρόκειται για την πρώτη έκθεσή μου σ’ αυτό το τόσο ιδιαίτερο νησί. Ο χώρος του Μουσείου είναι εξαιρετικός και αναδεικνύει τα έργα, τα οποία προέρχονται από τη δουλειά μου των τελευταίων επτά ετών. Επίσης, στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται και μια ενότητα αναδρομικού χαρακτήρα, ώστε το φιλότεχνο κοινό της Ρόδου να μπορέσει να έχει μια πιο σφαιρική άποψη της πορείας μου στη ζωγραφική. Ολα τα έργα είναι αυστηρά επιλεγμένα και καταφέρνουν να δώσουν σχηματικά αυτό που λέει ο τίτλος της έκθεσης, “Από το βυθό της μνήμης”, για δύο όμως λόγους. Αφενός γιατί η έκθεση έχει έργα αναδρομικού χαρακτήρα, αφετέρου όμως και πιο σημαντικό γιατί η έκθεση έχει να κάνει με την ίδια την ιδέα της μνήμης στη ζωγραφική και τις προσωπικές αναφορές μου στους ζωγράφους που έχουν σημαδέψει τη δουλειά μου και με έχουν επηρεάσει».

 970 total views,  2 views today