Νέες ντροπιαστικές εικόνες από την Aγία Σοφία βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας.
Ο υπεύθυνος του δήμου Κωνσταντινούπολης για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Πόλης, Μαχίρ Πολάτ, ανήρτησε εικόνες στο Twitter, στις οποίες φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει σημεία του ναού σε… παπουτσοθήκη. Ο Πολάτ συνόδευσε τις φωτογραφίες με μια οργισμένη λεζάντα, στην οποία σχολίαζε:
«Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που προσβάλει την αγιότητα και την ιστορική αξία της Αγίας Σοφίας. Ζητώ από τα αρμόδια ιδρύματα να βάλουν τέλος σε αυτήν την ντροπή απέναντι στην ευαισθησία των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ψυχή τους στην Αγία Σοφία. Δεν το βλέπουν αυτό οι 154 κάμερες και οι 69 αστυνομικοί ασφαλείας και τουρισμού;», αναρωτιέται.
Πριν από λίγες ημέρες αντιδράσεις και οργή είχαν προκληθεί από τις φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει από το ιστορικό μνημείο της Αγίας Σοφίας, καθώς εκτός από τους βανδαλισμούς στην αυτοκρατορική πύλη καταγράφονταν εμφανείς εικόνες εγκατάλειψης.
Την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας είχε κατήγγειλε η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης στα social media.
Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης σε ανάρτησή της στο Twitter είχε καταγγέλλει ότι:
«Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.
Επικοινωνία Μητσοτάκη με την γενική διευθύντρια της UNESCO για τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία
Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Ωντρέ Αζουλέ, είχε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά λύπη και τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύμβολο της Χριστιανοσύνης, το οποίο είναι και χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τόνισε ακόμη ότι οι ενέργειες αυτές που δεν σέβονται την ιστορία του μνημείου και θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα του. Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της UNESCO επανέλαβε την ανησυχία του Οργανισμού για τις επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τόνισε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυρία Αζουλέ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια του ναού σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για τις προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα της Μονής της Χώρας.
Η Αθήνα για τον βανδαλισμό της αυτοκρατορικής πύλης: «Βρείτε ποιοι το έκαναν και οδηγήστε τους στη Δικαιοσύνη»
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας. Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ εξέφρασε λύπη και αποτροπιασμό για τις εικόνες, ενώ ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές «να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη.
Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.
Σημείωση που αφορά την εναπόθεση των υποδημάτων
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι Μουσουλμάνοι όταν εισέρχονται στους δικούς τους ναούς τα τζαμιά δηλαδή, εκτός από τον τελετουργικό καθαρισμό με βάση όσα ορίζει η μουσουλμανική θρησκεία, για την κάθαρση του σώματος και στην προκειμένη περίπτωση του προσώπου και των άκρων από την ενέργεια που φέρουν, πριν από την προσευχή, βγάζουν τα παπούτσια τους αλλά σε χώρους που είναι ακριβώς έξω από τους ναούς και όχι εντός.
Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ο ειδικός χώρος εντός των τζαμιών με ντουλάπια για τα παπούτσια και βρύσες, τα αφήνουν υποχρεωτικά εκτός.
Δεν γίνεται κατανοητό λοιπόν γιατί στην Αγία Σοφία, να αφήνουν τα υποδήματα τους εντός και γιατί δεν συμπεριφέρονται σε ένα χώρο λατρείας, χωρίς τον σεβασμό που θα έδειχναν και ένα μουσουλμανικό ναό. Πόσο μάλλον σε ένα τέτοιο μνημείο σύμβολο της Χριστιανοσύμης με εμβέλεια σε όλο τον κόσμο.
Φωτογραφία από το in.gr
