Σε αγωγές κατά του Δήμου Ρόδου προχώρησαν σήμερα οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κτίριο της Νέας Αγοράς.
Οι 60 επιχειρηματίες που διαχειρίζονται 110 καταστήματα, δια του νομικού τους εκπροσώπου κ. Παντελή Αποστολά είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο που έχουν στη διάθεση τους για να παραμείνουν στο κτίριο.
Όπως δήλωσε στο skyrodos.gr ο κ.Παντελής Αποστολάς ακόμη και αν εκδοθούν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής από το κτίριο θα ασκηθούν ανακοπές προκειμένου να μην εκδιωχθούν από το κτίριο οι επιχειρηματίες.
«Θεωρητικά υπάρχει δυνατότητα έκδοσης πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής. Αν αυτό συμβεί θα ασκηθούν ανακοπές στο Ειρηνοδικείο.Με αιτήσεις αναστολής θα προσφύγουμε στον πρόεδρο πρωτοδικών με βάσιμο ισχυρισμό ότι λείπει η προϋπόθεση της αυθαίρετης κατοχής γιατί οι μισθώσεις δεν έχουν λήξει», τόνισε ο κ. Αποστολάς.
Εξηγώντας το σκεπτικό για την κατάθεση των αγωγών από νομικής απόψεως ο κ. Αποστολάς τονίζει ότι κακώς η δημοτική αρχή θεώρησε ότι έληξαν οι συμβάσεις των καταστηματαρχών στις 31.12.18.
«Όλοι οι μισθωτές των καταστημάτων στη Νέα Αγορά και στην ακτή Κουντουριώτη άσκησαν ενώπιον του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Ρόδου αγωγές . Με αυτές υποβάλλουν αναγνωριστικά αιτήματα και τονίζουν ότι βάση του νόμου οι συμβάσεις τους δεν έχουν λήξει.Τα περισσότερα τα αιτήματα στηρίζονται στη βάση της λογικής του νόμου. Βάσει αυτού οι μισθώσεις που είχαν λήξει στις 31.12.2012 παρατάθηκαν για τέσσερα έτη και έληξαν στις 31.12.16. Ο δήμος όμως δεν είχε ασκήσει αγωγή εντός εννέα μηνών μετά τις 31.12.12. Εμείς στην αγωγή κάνουμε λόγο για καταχρηστικό και παράνομο τον όρο περί ήξεως καθορισμού παρατάσεων των συμβάσεων στις 31.12.18. Εφόσον καταργηθεί αυτός ο όρος υπάρχει κενό στην δικαιοπραξία το οποίο θα συμπληρωθεί με δικαστική απόφαση. Ζητάμε να πληρωθεί το κενό από την βούληση ότι θα πρέπει να παραταθούν οι μισθώσεις αφού αυτή ήταν η επιθυμία όλων των μισθωτών σε εφαρμογή του νομικού πλαισίου που ίσχυε εκείνη την εποχή», είπε ο κ. Αποστολάς.
Σύμφωνα με το νομικό εκπρόσωπο είναι καταχρηστική η άρνηση του Δήμου Ρόδου να παρατείνει τις συμβάσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εντός του μνημείου.
«Είναι καταχρηστική η άρνηση του δήμου να δεχθεί τις παρατάσεις . Έχουμε μια βάση δεδομένων που πιστεύουμε ότι μπορεί να οδηγήσουν το δήμο σε κάποιο συμβιβασμό. Να μην θεωρεί η δημοτική αρχή ότι οι μισθωτές των καταστημάτων είναι παράνομοι κάτοχοι. Αυτό δεν ισχύει. Όλοι είναι νόμιμοι και οι μισθώσεις τους είναι σε ισχύ. Δεν μπορούν να εκδοθούν ούτε πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής. Πιστεύω ότι μετά από αυτό θα γίνει συνάντηση με τη δημοτική αρχή για να δοθεί λύση.Οι μισθωτές εκφράζουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας Εκπροσωπώ 300 οικογένειες», είπε ο κ. Αποστολάς και προσθέτει ότι με τις αγωγές που έχουν κατατεθεί επιδιώκεται η παράταση των συμβάσεων για αρκετά έτη.
Οι αγωγές σε ότι αφορά το Ειρηνοδικείο θα εξεταστούν όπως είπε ο κ. Απστολάς στις 4 Ιουνίου και αυτές που έχουν κατατεθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο την 1η Οκτωβρίου.

 304 total views,  4 views today