Διαρκής και επίμονος θα είναι ο αγώνας της διοίκησης του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει  στους επιχειρηματίες το κλείσιμο της Συνεταιριστικής  Τράπεζας Δωδεκανήσου.

Αυτό υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ που πραγματοποιήθηκε χθες μετά την εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Πριν την  έναρξη της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός  λεπτού σιγή στη μνήμη του Σίμου Παρασκευά που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες.

«Θα ήθελα να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σίμου Παρασκευά  του φίλου , του πατέρα του συμβούλου του αντιπροέδρου. Επί σειρά ετών με δυνατή και  καθαρή φωνή προσέφερε στο  ΕΒΕΔ. Θα μείνει ανεξίτηλος στη μνήμη μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συνεδρίαση η τράπεζα μεν μπορεί να έκλεισε όμως οι επιχειρηματίες είναι αντιμέτωποι  με την εταιρεία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση και δεν τους αντιμετωπίζει με επιείκεια . Εφαρμόζει στεγνά τις εντολές της Τράπεζας της Ελλάδος και αυτό  έχει εξαιρετικά δυσάρεστα οικονομική αποτελέσματα   για τους επιχειρηματίες που  έχουν φθάσει στο σημείο όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ χθες να πληρώνουν συνεχώς αλλά μην μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές  από τις προσαυξήσεις.

Στόχος της διοίκησης του ΕΒΕΔ όπως και του Οικονομικού Επιμελητηρίου τμήμα Δωδεκανήσου είναι η  οριστική λύση του προβλήματος . Στόχος είναι όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου είναι να αντιμετωπίζονται  από την εκκαθαρίστρια εταιρεία οι οφειλέτες της Συνεταιριστικής με σωστό τρόπο . Να τους δίνεται δηλαδή μεγαλύτερος χρόνος  για την αποπληρωμής των δανείων όπως γίνεται με όλες τις συστημικές τράπεζες.

Οι επιχειρηματίες όμως που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας της κατάστασης αυτής όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του τμήματος Μεταποίησης  κ. Γιώργος Πάγκαλης  έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση Συλλόγου Επιχειρηματιών  Δανειοληπτών της Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Λύση  με  νομοθετική ρύθμιση

«Είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα για το  θέμα αυτό. Δεν σας κρύβω ότι το θέμα αυτό είναι πολύ δύσκολο.  Αφορά όλες τις συνεταιριστικές που είναι σε  στάδιο εκκαθάρισης και έχουν πρόβλημα παρόμοιο με το δικό μας. Το ζήτημα δημιουργήθηκε γιατί ενέταξαν τις πρώην συνεταιριστικές τράπεζες  στον ίδιο  κουβά προβλημάτων με το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και  με την Αγροτική Τράπεζα όπου εκεί το πρόβλημα είναι τεράστιο σε ότι αφορά τους αριθμούς. Όλοι φοβούνται τις αλυσιδωτές αντιδράσεις  στο πρόβλημα που λέγεται Αγροτική Τράπεζα  και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να  αναδείξουμε το τεράστιο πρόβλημα. Είναι άδικο οι δανειολήπτες της Δωδεκανήσου που δεν είχαν ευθύνη για το κλείσιμο της συνεταιριστικής τράπεζας σήμερα να αντιμετωπίζονται  με ένα εντελώς  διαφορετικό τρόπο από τους δανειολήπτες των συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τονίσαμε πως αυτό καθίσταται αντισυνταγματικό. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή  προσπάθεια. Ο εκκαθαριστής δηλαδή η εταιρεία PQH δεν φέρει  καμία ευθύνη  για τις διαδικασίες της συγκεκριμένης εκκαθάρισης. Αυτή γίνεται από  την συγκεκριμένη εταιρεία που ακολουθεί τις πολύ αυστηρές διαδικασίες και εντολές της  Τράπεζας  της Ελλάδος.  Τους επισημαίνουμε πως πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση . Έτσι θα αντιμετωπίζονται  όπως οι δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών και θα επαναδιαπραγματευθούν και θα ρυθμίσουν  τις οφειλές τους», τόνισε ο κ.Πάππου που αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες.

Έρευνα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων

«Προσπαθούμε να στηρίξουμε τις βιώσιμες επιχειρήσεις. Αν μια επιχείρηση  έχει ξεπεράσει κάποια όρια και έχει «κοκκινίσει» σε ότι αφορά την λειτουργική επίδοση της δεν μπορεί να σωθεί ακόμη και αν διαγραφεί όλο το χρέος. Πρέπει να γίνει έρευνα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων  που με αναδιάρθρωση των οφειλών μπορούν να κάνουν ρύθμιση και να είναι συνεπείς στις καταβολές», εξήγησε ο κ. Πάππου.

Tα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες της  Συνεταιριστικής Τράπεζας περιέγραψε ο κ. Πάγκαλης .

«Δεν έχουν καν ενημέρωση  οι δανειολήπτες για τις οφειλές τους. Συνεχώς τους ζητούν να πληρώνουν. Ούτε καν αναλυτικούς λογαριασμούς δεν δίνουν», είπε ο κ. Πάγκαλης.

Στα προβλήματα που έχουν οι δανειολήπτες αναφέρθηκε από το τμήμα της Καλύμνου ο κ. Άγγελος Καλαθιανάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Κορωνοϊός: Και τέταρτο κρούσμα σε μετανάστη, στο ΚΥΤ Λέρου!

«Υπάρχει άνθρωπος που θέλει να πληρώσει τις μετρητοίς όλη την οφειλή και δεν ξέρει το τελικό ποσό. Δεν δίνουν αναλύσεις οφειλών. Έχουμε 26.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους   με υποθήκες . Κάνουν συνεχώς ανακοπές και αναστολές», είπε ο κ. Καλαθιανάκης.

«Τα προβλήματα αυτά τα βιώνουμε όλοι άλλος σε μικρό άλλος σε μεγάλο βαθμό.  Το Οικονομικό Επιμελητήριο  και ο Δικηγορικός Σύλλογος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για λύση του προβλήματος . Δεν  καταφέραμε να έρθουν όλοι οι βουλευτές του νομού μαζί. Ήρθαν μεν αλλά μεμονωμένα. ¨Όλοι μαζί δεν έρχονται. Θα τους καλέσουμε ξανά», τόνισε ο κ. Πάππου.  

Αναφορά έγινε και στον πλειστηριασμό του κεντρικού καταστήματος στη Ρόδο.

«Ο  κόσμος είναι μουδιασμένος. Έχουν βγει ακίνητα στο σφυρί. Και το κτίριο που στέγαζε τη Συνεταιριστική  δόθηκε σε χαμηλή τιμή», σημείωσε ο κ. Πάγκαλης .

Ο πρόεδρος του  ΕΒΕΔ αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχουν οι επισκέπτες που έρχονται στη Ρόδο και στην Κω με θαλαμηγούς και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα TAX FREE.

Μονόδρομος ήταν η λύση και εκκαθάριση της ΔΕΤΑΠ

Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση για την λύση και εκκαθάριση της εταιρείας ΔΕΤΑΠ που είχε το Εμπορικό Επιμελητήριο.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιάννης Πάππου αυτό δεν ήταν βούληση  του ΕΒΕΔ.

Εξαιτίας του νέου επιμελητηριακού νόμου οδηγηθήκαμε στην απόφαση για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΤΑΠ. Τα στελέχη της εταιρείας έχουν ενταχθεί στον οργανισμό του ΕΒΕΔ και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», είπε ο κ. Πάππου.

“Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε αυτό . Ο νέος επιμελητηριακός κανονισμός επιβάλει τη μη επιδότηση της όποιας αναπτυξιακής εταιρείας . Επίσης επιβάλλεται η ένταξη των εργαζομένων της εταιρείας στην οργανική δύναμη του ΕΒΕΔ. Παλαιότερα υπήρχαν τσακωμοί  στο επιμελητήριο για την επιχορήγηση της ΔΕΤΑΠ. Σύμβουλοι του ΕΒΕΔ έλεγαν  επισημανθεί πως η εταιρεία ήταν κοστοβόρα και έπρεπε να κλείσει. Το θυμάστε Ότι μπορέσαμε το κάναμε μέσω της εταρείας ;”, τόνισε ο κ. Πάππου.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ ανακοίνωσε πως με ΦΕΚ το προσωπικό της ΔΕΤΑΠ  εντάχθηκε στον οργανισμό του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν και οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στο ΕΒΕΔ μέσω συλλόγων μελών του.

Την ίδια διαδικασία όπως εξήγησε ο κ. Πάππου ακολούθησαν οι διοικήσεις των επιμελητηρίων σε όλη τη χώρα για τις αναπτυξιακές τους εταιρείες.

“Πολλές δράσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του ΕΒΕΔ περνούσαν μέσω της ΔΕΤΑΠ. Επειδή υπήρχαν τσακωμοί και παρεξηγήσεις εξηγούσατε τη λειτουργία της εταιρείας. Τώρα πως το ΕΒΕΔ θα αντλεί πόρους από προγράμματα αφού αυτό γίνονταν μέσω της αναπτυξιακής;” ρώτησε το μέλος του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Γερονικόλας.

” Ο νέος επιμελητηριακός νόμος,  επιβάλει ονοματισμένες και συγκεκριμένες δράσεις. Κατά κάποιο τρόπο έγινε πιο σύγχρονο το πλαίσιο λειτουργίας του επιμελητηρίου. Οι πόροι του ΕΒΕΔ πρέπει να πηγαίνουν για την υλοποίηση δράσεων”, απάντησε ο κ. Γιάννης Πάππου.¨

Το κλείσιμο των αναπτυξιακών εταιρειών ήταν μονόδρομος για όλα τα επιμελητήρια της χώρας. Η επιχορήγηση των δομών αυτών προκαλούσε κόντρες . Βέβαια εμείς εδώ στη Ρόδο δεν είχατε τέτοια προβλήματα. Δεν είναι απόφαση του ΕΒΕΔ, η λύση και εκκαθάριση της ΔΕΤΑΠ  αλλά του υπουργείου όπου ανήκουμε” είπε ο κ. Πάππου.

Ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΔ αποφάσισε να μετάσχει στην εταιρεία Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΑΕ  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου .

Για το θέμα αυτό μίλησε και ο πρώην διευθυντής της ΔΕΤΑΠ κ. Γ Τουρλάκος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Τουριστικών Καταλυμάτων ενημέρωσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για το πρόβλημα που ανέκυψε με τους διακριτικούς τίτλους των ενοικιαζομένων δωματίων και την οδύσσεια που πρέπει να περνούν οι ιδιοκτήτες τους για να τους κατοχυρώσουν.

Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης  στο ΕΒΕΔ τη Δευτέρα όπως είπε ο κ. Πάππου προκειμένου να βρεθεί λύση.

«Θα κάνουμε αποτύπωση της πρότασης που θα εξυπηρετήσει τα μέλη μας», τόνισε ο κ. Πάππου.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού  συμβουλίου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των προέδρων των τμημάτων του ΕΒΕΔ για το 2020.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου δέχθηκε και δώρο από το τμήμα Μεταποίησης. Πρόκειται για ένα σπαθί που του δώρισαν συμβολικά  τα μέλη προφανώς για να υπερασπίζεται ακόμη πιο καλά τα δικαιώματα της επιχειρηματικής κοινότητας.

 170 total views,  4 views today