Σε αναζήτηση χώρων για την λειτουργία προσχολικών κέντρων βρίσκεται η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους Δήμους σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα στον Sky Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Νίκος Ράπτης.

«Φέτος είχαμε σειρά από γεγονότα που λειτούργησαν ανασχετικά. Είχαμε τις εκλογές. Δεν διαθέταμε τις υποδομές για την προσχολική αγωγή . Επιλέξαμε να παλέψουμε και να λύσουμε τα προβλήματα. Εξετάσαμε όλα τα σχολεία για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Κρίναμε ότι ορισμένα παιδιά θα πρέπει να μεταφερθούν στα πλησιέστερα νηπιαγωγεία. Δεν είναι δυνατό σε μια αίθουσα να υπάρχουν 78 παιδιά. Η νομοθεσία επιβάλει 22 μαθητές ανά τμήμα», τόνισε ο κ. Ράπτης και πρόσθεσε πως όλοι οι φορείς πρέπει να βοηθήσουν.

Ο κ. Ράπτης δήλωσε πως η προσχολική αγωγή θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για την εκάστοτε δημοτική αρχή Ρόδου.

«Είναι ανάγκη να βοηθήσουν όλα τα αρμόδια στελέχη και από το υπουργείο Παιδείας και από το Δήμο Ρόδου. Ζητούμε και την κατανόηση των γονιών. Πρέπει να καταλάβουν ότι προσπαθούμε . Τους διαβεβαιώνουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Η προσχολική αγωγή θα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα για το Δήμο Ρόδου. Έχω δηλώσει πολλές φορές πως τα νηπιαγωγεία στην πόλη Ρόδου δεν είναι αυτά που πρέπει, Χρειάζονται 12 αίθουσες. Πιστεύουμε ότι μπορούν να βρεθούν», είπε ο κ. Ράπτης.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευση ανέφερε ως παράδειγμα χώρο που βρίσκεται στην περιοχή Ασγούρου και χρησιμοποιείται ως αποθήκη για το τροχαίο υλικό ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως παιδικός σταθμός.

«Εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να βρεθεί λύση. Εχουμε μπροστά μας ακόμη τρεις μήνες», είπε ο κ. Ράπτης.

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή

Ερώτηση κατέθεσαν σήμερα 4/6/19 στην Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Μωραΐτης,Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος, σχετικά με την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής προς τους υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών
Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η πρώτη χρονιά υλοποίησης της δίχρονης προσχολικής αγωγής βαίνει προς το τέλος της, και οι ελλείψεις, τα κενά που προκύψανε, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους ήταν μεγάλα, και αυτό είναι εύλογο αφού η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει το παραμικρό υποστηρικτικό μέτρο, δεν εξασφάλισε την ελάχιστη, επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να καλυφτούν οι επιπρόσθετες ανάγκες από την εφαρμογή της. Πλειοψήφησαν τα υπερπληθή τμήματα, στα υπάρχοντα παλιά και ασυντήρητα κτίρια, αφού δεν δημιουργήθηκαν καινούργια και η χρηματοδότηση, προς τις σχολικές επιτροπές, κινήθηκε στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Φέτος, επεκτείνεται η υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε 248 από τους 325 δήμους και από το ΦΕΚ ξεκαθαρίζεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμού, προεξοφλώντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη, αφού προκρίνονται δήμοι που πέρυσι δεν είχαν τη δυνατότητα να την εφαρμόσουν. Αλήθεια, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, πρόσληψη προσωπικού, δημιουργία αιθουσών και κτιριακών παρεμβάσεων, από που προκύπτει αυτή η δυνατότητα για τη φετινή σχολική χρονιά;

Όμως, ολοκληρώνοντας τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία, όπου εφαρμόζεται το μέτρο, τα παιδιά, σε πολλές περιοχές, είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων θέσεων. Για τα υπεράριθμα αυτά προνήπια δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη, ενώ ακόμα και αυτή η “άθλια” μεθόδευση για την εγκατάσταση κοντέινερ σε αυλές γυμνασίων και λυκείων ή ακόμα και σε διαθέσιμους δημοτικούς χώρους δεν έχει προχωρήσει. Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι η εξόφθαλμη απραξία του Υπουργείου Παιδείας, οδηγεί σε τετελεσμένα αδιέξοδα τους γονείς στρέφοντάς τους, όσους μπορούν να πληρώσουν, στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Από την άλλη, η ίδια εικόνα καταγράφεται και στους δήμους, αφού η κυβέρνηση, ψευδώς ισχυρίζονταν, ότι με την εφαρμογή του μέτρου της δίχρονης στα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν θέσεις για να φοιτήσουν παιδιά μικρότερης ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς να έχει δώσει την παραμικρή επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να προσλάβουν προσωπικό, να δημιουργήσουν νέους παιδικούς σταθμούς. Επομένως, ούτε για τα βρέφη έχουν δημιουργηθεί θέσεις για να φοιτήσουν στους παιδικούς σταθμούς οδηγώντας, για άλλη μια χρονιά, χιλιάδες βρέφη εκτός δομών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, κτιριακές εγκαταστάσεις, για υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά αυτών των ηλικιών.

Να εξασφαλιστεί η γενναία χρηματοδότηση προς τους δήμους ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις με μόνιμο προσωπικό, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες φοίτησης για τα μικρότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Δελής
Λιάνα Κανέλλη
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης
Νίκος Μωραΐτης
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος

 106 total views,  2 views today