Τρέχουν και δεν φθάνουν οι βουλευτές του νομού, για να λύσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους Δωδεκανησίους.

Στον αγώνα δρόμου που γίνεται για τη λύση των προβλημάτων, αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky o βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης.

«Τα μέτωπα είναι πάρα πολλά. Οι εκκρεμότητες του κράτους, έναντι των νησιών είναι πολλές . Αδιάκοπα τρέχουμε για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Είναι πολλά που δεν έχουν γίνει. Η δουλειά είναι τεράστια . Ο αγώνας είναι πολύπλευρος και συνεχής», τόνισε ο κ. Υψηλάντης.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των δασικών χαρτών ο κ. Βασίλης Υψηλάντης δήλωσε:

«Όταν άνοιξε το θέμα που αφορά τους δασικούς χάρτες ένωσα και εγώ τη φωνή μου με τους υπολοίπους ως πρώην βουλευτής. Με μεγάλη ένταση είχε ασχοληθεί και ως βουλευτής Δωδεκανήσου ο κ. Κόνσολας.Διαμαρτυρήθηκα και εγώ και είχαμε κοινή στάση για το θέμα αυτό. Το θέμα των δασικών χαρτών θα ανοίξει και πάλι».

Το πρόβλημα πήρε διαστάσεις όταν σε ποσοστό 80% νησιά όπως η Σύμη και η Πάτμος χαρακτηρίστηκαν δασικά.

Αιτία του προβλήματος ήταν απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης με βάση την οποία θεωρούνται δασικές οι εκτάσεις με φρύγανα (και επιπλέον στα Δωδεκάνησα κατά τεκμήριο δημόσιες), επιλογή που «επιβλήθηκε» από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έτσι το υπουργείο Περιβάλλοντος κλήθηκε να διαχειριστεί έναν δυσεπίλυτο γρίφο.
Οι πρώτοι δασικοί χάρτες στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα εκπονήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στο πλαίσιο των πρώτων προγραμμάτων του Κτηματολογίου.
Αφορούσαν τη μισή Σαντορίνη, τη μισή Μύκονο, τη Σύρο, τη Μήλο, την Κίμωλο, την Πάτμο και τη Σύμη, όμως ουδέποτε αναρτήθηκαν.

Σε αυτό συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό ο λεγόμενος «δασοκτόνος» νόμος Δρυ (3208/2003), που άλλαξε τον ορισμό του δάσους (οδηγώντας στο «πάγωμα» όλων των δασικών χαρτών) και λίγα χρόνια αργότερα κρίθηκε αντισυνταγματικός.

«Η υπόθεση των δασικών χαρτών ξεκίνησε εκ νέου το 2013 με την επικαιροποίηση του δασικού χάρτη για τη μισή Σαντορίνη.

Ο χάρτης αναρτήθηκε και κυρώθηκε με τις τότε προδιαγραφές οι οποίες ήταν διαφορετικές από τις σημερινές.

Όταν οι χάρτες αναρτήθηκαν, ξεκίνησαν… τα παρατράγουδα. Στη Σύμη, αμιγώς δασικές εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν 56.000 στρέμματα, ενώ ακόμα 1.000 στρέμματα ήταν δασωμένοι αγροί, εκχερσωμένες εκτάσεις και αναδασωτέα. Έτσι, σε ποσοστό 89,5% ο δασικός χάρτης ήταν «πράσινος».

Αντίστοιχα στην Πάτμο, 30.200 στρέμματα από τα 39.800 στρέμματα του δασικού χάρτη, ενώ ακόμα 3.000 στρέμματα ήταν δασωμένοι αγροί, εκχερσωμένες εκτάσεις και αναδασωτέα. Όπερ συνεπάγεται ότι είχε δασική μορφή το 83,2% του χάρτη.

 248 total views,  2 views today