Αλλαγή της διοίκησης στην 95 ΑΔΤΕ

4214

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της  95ης Ανωτάτης Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής – «Διαγοριδών» (95 ΑΔΤΕ), η τελετή παραδόσεως – παραλαβής των καθηκόντων του Διοικητή της από τον  Aντιστράτηγο  Γρηγόριο Ρουμάνη στον Υποστράτηγο  Νικόλαο  Φλάρη.

Τον παρών  στην τελετή έδωσε ο  Επίτιμος Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής ο  Διοικητής ΑΣΔΕΝ, Διοικητές  και αντιπροσωπείες  των Συγκροτημάτων – Μονάδων – Ανεξάρτητων Υπομονάδων της νήσου Ρόδου.

Το  παρόν έδωσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, το  μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και υποψήφια βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Μαρία Αγγέλου,  ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ.  Β Περίδης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκος Φουτούλης,  ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ κ. Αντώνης Γιανικουρής περιφερειακοί δημοτικοί σύμβουλοι εκπρόσωποι της ηγεσίας του Στρατού,  του  Πολεμικού ναυτικού της Αεροπορίας, του Λιμενικού της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής.

Να σημειωθεί πως χθες  βράδυ, πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική λέσχη στο κέντρο της πόλεως αποχαιρετιστήρια  δεξίωση .

Ο απερχόμενος διοικητής της 95 ΑΔΤΕ εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στο έργο που υλοποιήθηκε στη διάρκεια της θητείας του στην περιοχή μας.

Συγκίνησε και σήμερα  για την υπερηφάνεια, την αφοσίωση στις αρχές και  τους κανόνες , την αγάπη για την πατρίδα,  το μεστό ξεκάθαρο  λόγο,  και τα διδάγματα ζωής που περιείχε η ομιλία του.

«Σήμερα που απέρχομαι από τη Διοίκηση της 95 ΑΔΤΕ και αντλώντας εμπειρίες από τα 37 χρόνια της Στρατιωτικής μου ζωής, σας προτρέπω να περπατάτε στην ζωή σας ευθυτενείς  και με γαλήνη, να πονάτε χωρίς να υποφέρετε ,να νικάτε χωρίς να θριαμβολογείτε , να χάνετε χωρίς να μοιρολογείτε , να εξασκηθείτε ώστε να είστε απλοί ,ολιγόλογοι, συγκρατημένοι, σεμνοί. Να έχετε πειθαρχία, πείσμα, αντοχή, αυτοσεβασμό και αυτοέλεγχο, να είστε ειλικρινείς με ευθύτητα και ακεραιότητα πνεύματος.Να επιδιώκετε  την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη», τόνισε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στο στράτευμα και  υπογράμμισε ότι ο ηγέτης υπηρετεί το κοινό καλό και αναδεικνύεται από το έργο του, την κοινωνία και τις ιστορικές συνθήκες, εμπνέει, ενθαρρύνει , κινητοποιεί, ξεσηκώνει, καθοδηγεί και  καταλήγει μόνος!

Αναλυτικά στην ομιλία του ο κ. Γρηγόρης Ρουμάνης ανέφερε τα ακόλουθα:

Μετά από απόφαση της Στρατιωτικής Ηγεσίας, παραδίδω σήμερα την Διοίκηση του Σχηματισμού στον Υποστράτηγο Νικόλαο Φλάρη και ταυτόχρονα απέρχομαι της ενεργού υπηρεσίας

Ολοκληρώνοντας σήμερα την σταδιοδρομία μου, ανατρέχω σε όλες τις διαλεκτές διοικήσεις, τις υπηρεσίες και τις μονάδες στις οποίες η πατρίδα με τίμησε να υπηρετώ ή να διοικώ. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αυτή τιμή υπηρέτησα για 37 έτη το Στρατό Ξηράς και τη Πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις φυσικές ,πνευματικές ,ψυχικές και ηθικές όπως τις απέκτησα από την αγωγή σεμνών γονέων και καλών δασκάλων ,όπως τις διαμόρφωσα από την κατεύθυνση και το παράδειγμα εξαίρετων διοικητών, όπως τις ενίσχυσαν η οικογένεια μου με την αγάπη και την αφοσίωση της και ο Θεός με τις πρόνοιες του, όπως τις πολλαπλασίασαν όλοι οι συνάδελφοί μου που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια υπό τις διαταγές μου ή συνεργάστηκαν μαζί μου.

Εργάστηκα με κύριο πρωτίστως σκοπό, τη διατήρηση και τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Μεραρχίας, ενός από τους επίλεκτους σχηματισμούς του Στρατού μας, με γνώμονα ότι ο άνθρωπος είναι το καλύτερο οπλικό σύστημα που διαθέτουμε. Δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση του προσωπικού και στη στρατιωτική αγωγή, αγωνιστήκαμε από κοινού για τη βελτίωση της ποιότητας, της επαγγελματικής κατάστασης του ανθρώπινου δυναμικού μας και της επαύξησης των δυνατοτήτων του, προς αποτροπή κάθε απόπειρας εχθρικής επιβουλής, διατηρώντας το αγαθό της άμυνας και της ασφαλείας , αλώβητο.

Το έργο μας ήταν δύσκολο  αλλά τιμητικό, επιτελέσθηκε με υπομονή και επιμονή, θάρρος, τόλμη, πάθος και γενναιοψυχία και τελικά με επιτυχία. Υπήρξε αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, με ορθολογικό προγραμματισμό, με αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με πλήρη εκμετάλλευση των υπαρχόντων μέσων και με την πλέον πρόσφορη διαχείριση των διατιθέμενων οικονομικών πόρων.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος που διετέλεσα Διοικητής της 95 ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ «ΔΙΑΓΩΡΙΔΩΝ».

Ευχαριστώ την ηγεσία που μου εμπιστεύθηκε τη διοίκηση ενός τόσο σπουδαίου για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας σχηματισμού, όλους εσάς που με καρτερία, ήθος και αξιοπρέπεια εκτελείτε την αποστολή σας, τους εθνοφύλακες, που έχουν τάξει την ζωή τους στην άμυνα της πατρίδας μας, όλους τους προηγούμενους Διοικητές της Μεραρχίας και τους συναδέλφους που υπηρέτησαν σε αυτή, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πετυχημένη πορεία, τις τοπικές αρχές για την άψογη, καθημερινή, πολυεπίπεδη και πολύ πετυχημένη συνεργασία μας και τον κάθε πολίτη που ζει στη Ρόδο, τη Κάσσο, την Κάρπαθο, την Χάλκη, την Τήλο, την Σύμη και το μοναδικό σύμπεγμα Καστελλορίζου με την Μεγίστη, την Ρω και την Στρογγύλη, για την απλόχερη αγάπη που μου χάρισαν.

Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, στρατεύσιμοι, πολιτικό προσωπικό και εθνοφύλακες,

Με διακατέχει έντονη συγκίνηση που αποχωρίζομαι όλους εσάς, συμπολεμιστές σε έναν κοινό και ωραίο αγώνα. Σας περιέβαλα και σας περιβάλλω με αγάπη και εμπιστοσύνη. Στο διάστημα αυτό υπήρξατε φίλοι και συνεργάτες.

Πρέπει όλοι σας να νιώθετε υπερήφανοι που υπηρετείται στην 95 ΑΝΩΤΕΡΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ «ΔΙΑΓΩΡΙΔΩΝ». Σας προτρέπω να συνεχίσετε να εργάζεσθε με  τον ίδιο αξιοσημείωτο ζήλο, πάθος, αγάπη και υπευθυνότητα. Ο Θεός και η Υπεραγία Θεοτόκος πάντα να σας συντροφεύουν. Ο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Βαρβάρα να στέκουν δίπλα σας, να καθοδηγούν τα βήματά σας και το έργο σας. Εύχομαι ολόψυχα σε όλους υγεία και δύναμη.

Σήμερα που απέρχομαι από τη Διοίκηση της 95 ΑΔΤΕ και αντλώντας εμπειρίες από τα 37 χρόνια της Στρατιωτικής μου ζωής, σας προτρέπω να περπατάτε στην ζωή σας ευθυτενείς  και με γαλήνη, να πονάτε χωρίς να υποφέρετε , να νικάτε χωρίς να θριαμβολογείτε , να χάνετε χωρίς να μοιρολογείτε , να εξασκηθείτε ώστε να είστε απλοί ,ολιγόλογοι, συγκρατημένοι, σεμνοί. Να έχετε πειθαρχία, πείσμα, αντοχή, αυτοσεβασμό και αυτοέλεγχο, να είστε ειλικρινείς με ευθύτητα και ακεραιότητα πνεύματος.Να επιδιώκετε  την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Ο ηγέτης υπηρετεί το κοινό καλό και αναδεικνύεται από το έργο του, την κοινωνία και τις ιστορικές συνθήκες. Εμπνέει, ενθαρρύνει , κινητοποιεί, ξεσηκώνει, καθοδηγεί .Έχει συνεργάτες αλλά τελικά είναι μοναχικός. Η τακτική του μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά η στρατηγική του χαράσσεται μακροπρόθεσμα και υπηρετείται με συνέπεια. Έχει απόψεις που μπορεί ενδεχομένως να αλλάζουν, αλλά έχει αξίες που είναι σταθερά  εδραιωμένες .

Είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστείτε και θα υποστηρίξετε τον νέο σας Στρατηγό με ακόμα περισσότερη φαντασία, δημιουργική πρωτοβουλία, τόλμη και υπευθυνότητα. Να διατηρήσετε και να παραδώσετε υγιές και ορμητικό το πνεύμα και τις παρακαταθήκες των αγωνιστών και των ηρώων μας και να είστε έτοιμοι να πορευτείτε στην πορεία της τιμής , της δόξας και του καθήκοντος υπερασπιστές των πατρίων εδαφών , σκληροί τιμωρεί κάθε επιβουλέα.

Ευχαριστώ τον Θεό και την Αγία Βαρβάρα που μου έδωσαν την δύναμη να πορευθώ με αξιοπρέπεια ώστε να καταφέρω να ολοκληρώσω το χρέος μου προς τον Σχηματισμό, το προσωπικό που διοίκησα και την στρατιωτική ηγεσία.

Στον νέο Διοικητή, τον καθ’ όλα άξιο, αγαπητό συνάδελφο ,συμμαθητή και φίλο Υποστράτηγο Νικόλαο Φλάρη, εύχομαι υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο και απαιτητικό έργο που αναλαμβάνει από σήμερα. Στηρίξτε τον και βοηθείστε τον με όλες σας τις δυνάμεις. Είμαι βέβαιος ότι η παράδοση και η ανοδική πορεία μας θα συνεχισθεί, υπό την καθοδήγησή του, με τη συλλογική προσπάθεια όλων σας.

Απερχόμενος, σας αποχαιρετώ με αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό για το έργο που εκτελείτε. Σας διαβεβαιώνω ότι, η υπερηφάνεια για όλα όσα κάναμε μαζί, θα με συντροφεύει για πάντα. Ήταν ένας υπέροχος χρόνος.

Υποκλίνομαι ευλαβικά στις ένδοξες πολεμικές μας Σημαίες και χαιρετίζω με σεβασμό τους αθάνατους νεκρούς των αγώνων του Έθνους, αλλά και τους ήρωες της ειρηνικής περιόδου που έπεσαν ή τραυματίσθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, επιδεικνύοντας θάρρος και αυταπάρνηση.

Με αυτές τις σκέψεις και παραδίδοντας σήμερα ότι παρέλαβα τον Μάρτιο του 2018 δηλαδή μια βασική νήσο , 5 ενδιάμεσες νήσους, 5 μικρονήσους και 38 βραχονησίδες σας αποχαιρετώ και σας καλώ να αναφωνήσουμε:

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

ΖΗΤΩ Η 95 Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής

 

           Ο νέος διοικητής της 95 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Φλάρης

Απόλυτα ξεκάθαρος σε αυτά που πρεσβεύει  και γνώστης των ιδιαιτεροτήτων  της περιοχής που καλείται να διαφυλάξει και  να υπηρετήσει , ο νέος διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Νικόλαος Φλάρης, έθεσε από την αρχή τους στόχους, ζήτησε αυστηρή τήρηση των κανονισμών χωρίς ουδεμία παρέκκλιση και υπογράμμισε ότι όλων προέχει η πατρίδα η  διαφύλαξη της περιοχής η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και η αποτροπή κάθε απειλής!

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι αναλαμβάνω της Διοίκηση ενός ιδιαίτερου και κρίσιμου Σχηματισμού της ΑΣΔΕΝ, ταγμένου στα ευαίσθητα νοτιοανατολικά θαλάσσια σύνορα – προμαχώνα της Πατρίδας μας, σε κομβική θέση στο γεωπολιτικό παίγνιο, ο οποίος όταν απαιτηθεί θα κληθεί να υπερασπιστεί τις επάλξεις του Ελληνισμού.Αποτελεί δε, ύψιστο καθήκον μας η προβολή Αποτροπής, που ενισχύει ποιοτικά την υπαρκτή ικανότητα άμεσης αντίδρασης, καθώς και η διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας, εστιαζόμενοι στην υψηλή εργατικότητα, σκληρή εκπαίδευση στο πεδίο, με ευρεία χρήση όλων των οπλικών συστημάτων, ημέρα και νύχτα.Η εδώ παρουσία μας θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας έναντι κάθε απειλής, εμπεδώνοντας στους κατοίκους και ακρίτες των νησιών μας το αίσθημα ασφάλειας, συνδράμοντας ενεργά και επιτρέποντάς τους να αφιερωθούν απερίσπαστα σε έργα ειρήνης, δημιουργίας και ευημερίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φλάρης.

Αναλυτικά στην ομιλία του ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ υπογράμμισε  τα ακόλουθα:

Με απόφαση της Στρατιωτικής Ηγεσίας αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Διοικητού της 95 ΑΔΤΕ «Διαγοριδών» διαδεχόμενος τον καταξιωμένο Αντιστράτηγο Ρουμάνη Γρηγόριο στον οποίο εκφράζω τις θερμότερες ευχαριστίες μου για την ανεκτίμητη προσφορά του και το λαμπρό έργο που μας παραδίδει.

Διακατέχομαι από συναισθήματα βαθιάς συγκίνησης, τιμής και ευθύνης καθόσον η ηγεσία μου εμπιστεύτηκε τη Διοίκηση ενός Επίλεκτου Σχηματισμού σε έναν ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο της Ελληνικής Επικράτειας. Μιας Διοίκησης  με μονάδες και ανεξ. Υπομονάδες διάσπαρτες στην αγκαλιά του Αιγαίου μας όπου το προσωπικό μας διαπρέπει με την ακατάβλητη και υπερχειλίζουσα δραστηριότητά του σε καθημερινή βάση.

Δεσμεύομαι προκαταβολικά ότι θα εξαντλήσω όλες τις δυνάμεις μου, για συνεχίσω το έργο των πανάξιων και διακριθέντων προκατόχων μου με αυστηρή προσήλωση στο καθήκον και με πυλώνες την αξιοκρατία, εντιμότητα και αμερόληπτη διοίκηση.

Προσηλωμένος στις κατευθυντήριες οδηγίες των προϊσταμένων μου ζητώ από όλους σας να αφοσιωθείτε στο καθήκον σας με στρατιωτικό πνεύμα, υψηλό φρόνημα και επαγγελματισμό, ήθος, πειθαρχία, αγάπη και ενδιαφέρον, για τον συνάδελφο και τον υφιστάμενο. Να εργαστείτε μεθοδικά, υπεύθυνα, με συνέπεια και γνώμονα την ασφάλεια, προκειμένου να εκπληρώσουμε στο ακέραιο την αποστολή μας.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι αναλαμβάνω της Διοίκηση ενός ιδιαίτερου και κρίσιμου Σχηματισμού της ΑΣΔΕΝ, ταγμένου στα ευαίσθητα νοτιοανατολικά θαλάσσια σύνορα – προμαχώνα της Πατρίδας μας, σε κομβική θέση στο γεωπολιτικό παίγνιο, ο οποίος όταν απαιτηθεί θα κληθεί να υπερασπιστεί τις επάλξεις του Ελληνισμού.

Αποτελεί δε, ύψιστο καθήκον μας η προβολή Αποτροπής, που ενισχύει ποιοτικά την υπαρκτή ικανότητα άμεσης αντίδρασης, καθώς και η διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας, εστιαζόμενοι στην υψηλή εργατικότητα, σκληρή εκπαίδευση στοπεδίο, με ευρεία χρήση όλων των οπλικών συστημάτων, ημέρα και νύχτα.

Η οικονομική συγκυρία και οι βαθμοί της οικονομικής ελευθερίας τα τελευταία έτη, μας υποχρέωσαν να αναζητήσουμε ποικίλες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη καινοτόμων και πρωτότυπων δράσεων, για τη διατήρηση σε υψηλό βαθμό του αξιόμαχου του στρατού μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία ή άλλοθι για μειωμένη προσπάθεια ή συμβιβασμούς, ως προς το αναγκαίο επίπεδο της μαχητικής μας ισχύος.

Αντιθέτως, συνυπολογίζοντας σε ρεαλιστική βάση την επίδραση και τις επιπτώσεις, παρουσιάζεται ευκαιρία περαιτέρω ανάδειξης και εκμετάλλευσης των μη υλικών παραγόντων της μαχητικής μας ισχύος όπως τα ψυχικά χαρακτηριστικά του προσωπικού, η οργάνωση, η ηγεσία  και η ιστορική παράδοση.

Υπόσχομαι ότι η διοίκησή μου θα είναι ανθρωποκεντρική σύμφωνη με τους νόμους και του Στρατιωτικούς Κανονισμούς και θα ζητήσω από όλους την τήρησή τους χωρίς καμία εξαίρεση.

Με τη βοήθεια του Θεού, αφοσίωση και προσήλωση στην αποστολή μας, εμπιστοσύνη στους προϊστάμενούς μας και στις ικανότητές μας, είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας. Η εδώ παρουσία μας θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας έναντι κάθε απειλής, εμπεδώνοντας στους κατοίκους και ακρίτες των νησιών μας το αίσθημα ασφάλειας, συνδράμοντας ενεργά και επιτρέποντάς τους να αφιερωθούν απερίσπαστα σε έργα ειρήνης, δημιουργίαςκαι ευημερίας.

Ευχόμενος  ολόψυχα σε όλους  Υγεία, δύναμη κα τύχη,

Σας καλώ όλους να αναφωνήσουμε

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω ο Στρατός

Ζήτω η 95 ΑΔΤΕ