Ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Παναγίας Υψενής για τη φωτιά

426

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ιερά Μονή Παναγίας Υψενής για τη φωτιά κοντά στο Μοναστήρι το Σάββατο.

Διαβάστε την ανακοίνωση

Μια ακραία συμπεριφορά της πυρκαγιάς σημειώθηκε στην Ιερά Μονή μας το Σάββατο 22 Ιουλίου, σύμφωνα και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της υψηλής θερμοκρασίας δημιουργήθηκε ένας «πυροστρόβιλος» στη δίνη του οποίου βρέθηκε το μοναστήρι. Αυτό το σπάνιο φαινόμενο, απέκλεισε τον άμεσο έλεγχο της πυρκαγιάς, που απλώθηκε ταχύτατα σε όλη την έκταση της Μονής.

Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Νικήτα Βενιό, ο οποίος έδωσε την εντολή να εισέλθουμε άμεσα όλοι οι παρόντες στον Ναό του Οσίου, όπως και πράξαμε, παραμένοντας εκεί γονυπετείς και προσευχόμενοι, ώσπου να εξελιχθεί το φαινόμενο, στο οποίο η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει μέχρι και τους 1000℃, αφαιρώντας ακόμη και το μικρότερο ίχνος ζωής στο πέρασμά του.

Μόλις δόθηκε η διαβεβαίωση ότι μπορούμε με ασφάλεια να εξέλθουμε, άρχισε το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που έσπευσαν στο μοναστήρι παλεύοντας να σβήσουν τις φλόγες με γενναιότητα.

Κοντά στις αδελφές παρέμεινε με αυτοθυσία και ο π. Γεώργιος Τσουρδιού συμμετέχοντας στην προσπάθεια. Για όλους τους παρόντες στη δοκιμασία είμαστε δια βίου ευγνώμονες. Στη Μονή υπάρχουν εκτεταμμένες υλικές ζημιές (κεραμοσκεπές, τζάμια, αποθήκες, μηχανήματα-εξοπλισμός, εργαστήρια, ηλεκτρολογικό, υδραυλικό, τηλεφωνικό δίκτυο κατεστραμμένο).

Ωστόσο, καμία από τις Εκκλησίες δεν υπέστη την παραμικρή ζημιά. Το δάσος, τα ελαιόδεντρα και τα ξινόδεντρα της Μονής έχουν καεί. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν! Παρόλη τη δοκιμασία που περνάμε ο νους μας είναι στους αγαπητούς αδελφούς που έχουν υποστεί παρόμοιες ή και μεγαλύτερες ζημιές.

Ταυτόχρονα σε όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των άλλων υπηρεσιών, καθώς και στους εθελοντές που πάνω από ένα δεκαήμερο αγωνίζονται ακατάπαυστα για να βοηθήσουν τον τόπο μας καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες. Ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλους και κουράγιο σε αυτή την δυσκολία και σύντομα να σβήσει η πυρκαγιά με τη βοήθεια του Θεού.