Ανησυχεί την Αθήνα το μπαράζ των τουρκικών απειλών

198

Μπορεί η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν  να στείλει για έρευνες το γεωτρυπανο στην τουρκική υφαλοκρηπίδα  να θεωρήθηκε αρχικά από την Αθήνα ως ένα θετικό βήμα προκειμένου να αρχίσουν να πέφτουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο χώρες, ωστόσο ένα μπαράζ επιθέσεων από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Χολουσί Ακάρ εναντίον της χώρας μας, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην Βασιλίσσης Σοφίας.

Η Άγκυρα επέστρεψε στο ζήτημα της αποστρατικοποίηση των νησιών ενώ στο στόχαστρο μπήκε για άλλη μια φορά το Καστελόριζο με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει την χώρα μας για επεκτατισμό.

Αναλυτές δεν αποκλείουν το επόμενο η Άγκυρα να ξεκινήσει έναν κύκλο προκλήσεων σε λεκτικό επίπεδο, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν να αλλάξει ρότα και να κατευθυνθεί προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Η στρατηγική της Αθήνας δεν αλλάζει. Κρατά ψύχραιμους και χαμηλούς τόνους ενώ διπλωματικές πηγές επαναλάμβαναν πως η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τη ρητορική της όξυνσης που επιλέγει η Τουρκία, σχολιάζοντας τους ανυπόστατους ισχυρισμούς των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως σε κάθε περίπτωση η χώρα μας θα απαντήσει όταν εκείνη κρίνει, με τον τρόπο που θα κρίνει και στα όργανα που πρέπει σε αυτές τις προκλήσεις.

Η κρίσιμη συνάντηση στις ΗΠΑ για τα F-16

Τα επόμενα βήματα της Άγκυρας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τo αποτέλεσμα που θα έχουν οι επαφές της τουρκικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ για τα F-16 στις 15 Αυγούστου.

Στην γειτονική χώρα παρά την αρνητική στάση που έχει εκφράσει το Κογκρέσο είναι αισιόδοξοι πως θα προχωρήσουν οι δύο χώρες σε συμφωνία για την αγορά 40 πολεμικών αεροσκαφών. Ωστόσο σημαντικό “αγκάθι” παραμένει το ζήτημα των ρωσικών πυραύλων S400 και ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Μόσχα έχει δεχθεί κυρώσεις από το ΝΑΤΟ.

Έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν πως ένας από τους λόγους που το τουρκικό γεωτρύπανο δεν κινήθηκε πως την Ανατολική Μεσόγειο ήταν πως η Άγκυρα ήθελε να δείξει το καλό πρόσωπό της πριν από τις κρίσιμες αυτές συναντήσεις. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως στην περίπτωση που οι συνομιλίες δεν θα έχουν αίσιο αποτέλεσμα τότε δεν αποκλείεται η Τουρκία να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της έντασης απέναντι στην χώρα μας.

Άλλωστε οι συνεχείς επιθέσεις και απειλές από τον Ταγίπ Ερντογάν σταμάτησαν σχετικά μετά την συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

 

Φωτογραφία από την Καθημερινή