Ανοίγει,  αν δεν προκύψουν και νέα εμπόδια ο  δρόμος για την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου.

Αισιόδοξος για την υλοποίηση της επένδυσης στο Γκολφ Αφάντου, δήλωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου.

Το καλό κλίμα έχει δημιουργηθεί  μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Διακοσταματίου με στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα.

Όπως εξήγησε στο skyrodos.grο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου,  αν δεν προκύψουν άλλα προβλήματα θα είναι εφικτό να ξεκινήσουν οι εργασίες στο ακίνητο ( βόρειο και νότιο τμήμα) μετά   τον Μάρτιο του 2019.

«Οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν το Μάρτιο του 2019. Στη συνάντηση που είχα στο ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη εβδομάδα με ενημέρωσαν ότι τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών τομών που έγιναν στο ακίνητο δεν έδειξαν κάτι που να λειτουργήσει ως εμπόδιο, για την επένδυση.Τα αποτελέσματα έγιναν αποδεκτά και από τους δύο επενδυτές δηλαδή τον κ.  Μερκ. Αγγελιάδη και τον κ. Ν. Νικολαίδη », δήλωσε ο κ. Σάββας Διακοσταματίου.

Υπενθυμίζεται ότι για τη Διενέργεια Αρχαιολογικών Διερευνητικών  Τομών στα δύο ακίνητα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε  υπογράψει Μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού.

Παλαιότερα και πιο συγκεκριμένα το 2006  με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά έκταση 10.000 στρεμμάτων είχε χαρακτηριστεί ως αρχαιολογική ζώνη. Αυτό είχε φρενάρει τις επενδύσεις των εταιρειών Μ.Α. AngeliadesIncγια το βόρειο τμήμα  και  AegeanSunInvestmentesγια το νότιο τμήμα στα Αφάντου.

¨Όπως τόνισε  στο skyrodos.groαντιδήμαρχος Οικονομικών  τώρα θα πρέπει να συσταθούν οι δύο εταιρείες για την υλοποίηση της επένδυσης στις οποίες θα μεταβιβαστούν από το ΤΑΙΠΕΔ , οι  μετοχές που προβλέπεται από τη διαδικασία  για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις.

«Βρίσκονται στη διαδικασία της σύστασης  των δύο εταιρειών και της μεταβίβασης των μετοχών για να ξεκινήσει η επένδυση. ¨Όλα θα έχουν τελειώσει εντός του επόμενου Μαρτίου», είπε ο κ. Διακοσταματίου.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος θα τηρηθεί το ΕΣΧΑΔΑ το οποίο έχει εγκριθεί και από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.

«Το ειδικό σχέδιο είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο αλλά και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  Στο  ΕΣΧΑΔΑ περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επένδυση», είπε ο κ.Διακοσταματίου που αισιοδοξεί  ότι δεν θα προκύψουν νέα εμπόδια για την επένδυση.

Στόχος των επενδυτών είναι η προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου στη Ρόδο.  Στα πλάνα τους είναι η κατασκευή πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων και βιλών χώροι αναψυχής και υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Προβλέπεται η κατασκευή μαρίνας για να δένουν τα γιοτ και οι πολυτελείς θαλαμηγοί των τουριστών που θα έρχονται στη Ρόδο για να παίξουν Γκολφ.Θα υπάρχουν εμπορικά  καταστήματα ίσως και ελικοδρόμιο για τις ανάγκες των πελατών του Γκόλφ.

ΤΟ ΕΣΧΑΔΑ

Στα πλαίσια  του   ΕΣΧΑΔΑ που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ , στην πρώτη περιοχή του Βορείου Αφάντου ή Γκόλφ Αφάντου, η πρώτη ζώνη, έκτασης 900 στρεμμάτων χαρακτηρίζεται ως περιοχή τουρισμού- αναψυχής, η δεύτερη ζώνη επιφάνειας 142 στρεμμάτων αφορά το παραθεριστικό- τουριστικό χωριό με ένα μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης 0,2 στο σύνολό της, η τρίτη ζώνη αντιστοιχεί στην περιοχή προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου με μία συνολική επιφάνεια 66 στρεμμάτων όπου διατηρείται ο δασικός χαρακτήρας και απαγορεύεται η δόμηση, ενώ η τέταρτη ζώνη επιφάνειας 11 στρεμμάτων αποτελεί την περιοχή προστασίας του υγροτόπου και εκβολής ρέματος.

Η πέμπτη ζώνη αφορά την περιοχή της προστασίας αρχαιολογικού χώρου με μία επιφάνεια 209 στρεμμάτων, η οποία εντάσσεται στη ζώνη του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Ερημοκάστρου και παραμένει στην πλήρη κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Στην περιοχή αυτή απαγορεύεται η δόμηση.

Η περιοχή “Νότιο Αφάντου” συνολικής επιφανείας 256 στρεμμάτων περιλαμβάνει τρία αυτοτελή γήπεδα, επιφανείας αντιστοίχως 26 τ.μ., 195 τ.μ. και 35 στρεμμάτων. Η πρώτη ζώνη, συνολικής επιφάνειας 196 στρεμμάτων ορίζεται ως περιοχή τουρισμού- αναψυχής, ενώ ως περιοχή παραθεριστικού- τουριστικού χωριού ορίζεται έκταση σχεδόν 60 στρεμμάτων με ένα μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης 0,2.

 650 total views,  4 views today