Ανοιχτά τα ενδεχόμενα για ανασχηματισμό ως το τέλος της εβδομάδας

184

Η χθεσινή παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας, μετά την άστοχη δήλωση για τη δολοφονία στο λιμάνι του Πειραιά, ίσως να αποτελεί μόνο την αρχή μιας σειράς αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες κυοφορούνται τα τελευταία 24ωρα.

Η φημολογία για απομάκρυνση κι άλλων υπουργών στους οποίους χρεώνονται αστοχίες ή παραλείψεις κατά τους δύο μήνες της κυβερνητικής θητείας έχει φουντώσει από χθες το μεσημέρι, και δεν αποκλείεται οι όποιες αλλαγές να γίνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με ορισμένες πηγές.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για απομακρύνσεις στελεχών της κυβέρνησης
Χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε ερώτηση για το αν η αντικατάσταση του κ. Βαρβιτσιώτη από τον κ. Στυλιανίδη είναι η μόνη που θα επέλθει στο κυβερνητικό σχήμα, απάντησε ότι «μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι μια διαρκής διαδικασία», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Στο παρασκήνιο η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και την ανάληψη πολιτικών ευθυνών από την ηγεσία του, ενώ στο κάδρο μπαίνουν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, είτε για δηλώσεις τους, είτε για περιστατικά στον τομέα ευθύνης τους που ανέδειξαν παθογένειες στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού τους τελευταίους δύο μήνες.

Στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός -«Ανοιχτός» ένας μίνι ανασχηματισμός
Στον πρωθυπουργό έχουν φτάσει εισηγήσεις για αλλαγές, προς το παρόν όμως ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του.

Σήμερα θα ταξιδέψει στο Στρασβούργο, όπου θα συναντήσει την πρόεδρο της Κομισιόν για την ενίσχυση της Ελλάδας με ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της καταστροφικής κακοκαιρίας, οπότε οι όποιες εξελίξεις θα «τρέξουν» μετά την επιστροφή του.

«Κρίσιμες ημέρες είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη», σημειώνουν ορισμένες πηγές, ως προς τις τελικές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη για το αν θα προχωρήσει σε μίνι ανασχηματισμό και ποιους θα αφορά. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως το θέμα θα πρέπει να έχει κλείσει προτού ο πρωθυπουργός ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία του στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

Με δεδομένο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν η ΔΕΘ να δώσει το μήνυμα ενός restart για την κυβέρνηση μετά τη δύσκολη αρχή στη δεύτερη θητεία της, αν ο πρωθυπουργός προκρίνει ότι αυτό πρέπει να συνοδεύεται και από αλλαγές προσώπων, τότε αυτός κρίνεται ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για να συμβούν.

Υπάρχει και το ενδεχόμενο οι περιορισμένου εύρους παρεμβάσεις στο υπουργικό συμβούλιο να γίνουν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθεί από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.