Δηλώσεις του Μιχάλη Κόλλια

  • Δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτά που αποφασίζουν για μας χωρίς να μ,ας ρωτήσουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα δηλωσης σήμερα στον sky του Δημάρχου της Λέρου Μιχάλη Κόλλια

Στο κενό και μετέωρος έμεινε ο δήμαρχος της Ρόδου στις πολιτικές μανούβρες που τον οδήγησε ο περιφερειάρχης σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι δήμαρχοι διαφωνούν με την επιστολή του δημάρχου Ρόδου και προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου Αντώνη Καμπουράκη που δίνει τη συναίνεση του στο νομοσχέδιο που προωθείται την Τετάρτη στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών και συναρμόδια υπουργεία στο οποίο αφαιρείται η διαχείριση από τους δήμους και μεταφέρεται στην ΠΔηλώσεις του Μιχάλη ΚόλλιαΔεριφέρεια.

Από δημάρχους της Δωδεκανήσου κοινό αίτημα

Με αφορμή την συζήτηση του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις»  και σε συνέχεια σχετικού αιτήματος των Δημάρχων Σύρου, Νάξου, Πάρου, Άνδρου, Μυκόνου και Θήρας, αιτούμαστε την κατεπείγουσα σύγκληση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (μέσω τηλεδιάσκεψης) για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα νησιά μας.

Το παρόν αίτημα συνυπογράφεται ενδεικτικά από τους Δημάρχους:

1. Κω,
2. Λέρου,
3. Καλύμνου,
4. Αστυπάλαιας,
5. Πάτμου,
6. Σύμης,
7. Λειψών,
8. Αγαθονησίου,
9. Νισύρου,
10.Τήλου.

Παρακαλούμε η ημερομηνία της έκτακτης σύγκλησης της ΠΕΔ να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι αύριο Δευτέρα 4 Μαΐου 2020».

Ο δήμαρχος Πάρου, Μ. Κωβαίος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας η οποία έχει ως εξής:

Αγαπητέ κε Πρόεδρε

Με έκπληξη διάβασα την επιστολή σας προς τον υπουργό ΥΠΕΚΑ και στους βουλευτές των Κυκλάδων , με περιεχόμενο το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην Ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαικού κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», το οποίο πρόκειται να έλθει προς ψήφιση στην βουλή των Ελλήνων  την ερχόμενη Τρίτη 5/5.

Η έκπληξή μου έγκειται στο ότι στην επιστολή σας αναφέρετε ότι όλοι οι δήμαρχοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου συμφωνούν με τις προτεινόμενες διατάξεις και ειδικότερα με το άρθρο 93 του νομοσχεδίου, που αφορά την δημιουργία ενός ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ, στο Νότιο Αιγαίο, καταργώντας τους ήδη υπάρχοντες στους Δήμους και ο οποίος καθίσταται καθολικός διάδοχος σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ, αλλά και όλων των εγκαταστάσεων υγειονομικής ταφής αποβλήτων, μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και λοιπών εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων.

Κύριε Πρόεδρε, η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.

1.Προσωπικά δε συμμετείχα στην τηλεδιάσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Περιφερειάρχη, παρόλα αυτά  το όνομα μου έχει συμπεριληφθεί  όχι μόνο στους συμμετέχοντες, αλλά και στους συμφωνούντες, γι αυτό το λόγο σας δηλώνω ευθέως ότι ο Δήμος Πάρου διαφωνεί σε πολλά σημεία του νομοσχεδίου και ειδικά στο άρθρο 93.

2.Το θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του κορωνοιού και όχι για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΠΕΔΝΔ με θέμα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

4.Πολλοί δήμαρχοι των Κυκλάδων με τους οποίους έχω συνομιλήσει, είναι αντίθετοι με αρκετές προτεινόμενες διατάξεις και ειδικά με το άρθρο 93 του σχεδίου νόμου.

Μετά τα παραπάνω, παρακαλώ όπως με πρωτοβουλία σας, έχοντας τη θεσμική θέση του Προέδρου, συγκαλέσετε άμεσα έκτακτο συμβούλιο της ένωσης, μέσω τηλεδιάσκεψης με μοναδικό θέμα τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, ούτως ώστε να ακουσθούν οι απόψεις όλων των Δημάρχων.

Αναμένοντας τις αποφάσεις σας».

Ο δήμαρχος της Κω

Την απόσυρση του άρθρου 93, που αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά, ζήτησε με επιστολή του από τις 30 Απριλίου, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Το σχετικό άρθρο που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιελήφθη εκ των υστέρων και δίχως δημόσια διαβούλευση, στο σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».

Ο Δήμαρχος Κω στην επιστολή του, που απευθύνεται επίσης στον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και στους Βουλευτές Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, αναφέρει ότι ο Δήμος Κω είναι ισχυρός δήμος και διαχειρίζεται με επάρκεια τα απορρίμματα του νησιού παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Τονίζει επίσης ότι σε μία περίοδο που πλήττεται βάναυσα το σύνολο των νοικοκυριών και η τοπική οικονομία δέχεται πρωτοφανή πίεση, μέλημά του είναι η με οποιονδήποτε τρόπο οικονομική ελάφρυνση των δημοτών μας και αυτό για τη δημοτική αρχή είναι αδιαπραγμάτευτο.

 1,302 total views,  4 views today