Αλλαγές  περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε  στη Βουλή και προκάλεσε αντιδράσεις και  κινητοποιήσεις.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν τους πολύτεκνους, τους αγρότες, τις νέες μητέρες και άτομα με αναπηρία, την εξαγορά πλασματικών ετών για τους δικαιούχους επικουρικής σύνταξης στο δημόσιο, αλλά και την απονομή εφάπαξ.

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου προτείνεται παράλληλα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μιλώντας στον Sky ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και είναι αρνητικές για τους εργαζόμενους.

«Το νομοσχέδιο για την περιοχή μας είναι πολύ κακό για το τίποτε . Στην ουσία το ν/σ  προσαρμόζει στο νόμο Κατρούγκαλου  τις αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες δικαιώθηκαν οι συνταξιούχοι. Δεν επαναφέρει το ΕΚΑΣ δηλαδή το επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης . Δεν γίνεται αναφορά για την 13 και 14η σύνταξη. Οι αυξήσεις όμως είναι για τους εργαζόμενους που έχουν συγκεντρώσει 9000 ένσημα και πάνω.Όμως η πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζονται εποχιακά. Εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια των εργαζομένων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ Παναγιώτης Εγγλέζος και  πρόσθεσε πως δεν ήταν δυνατό να προκηρυχτεί απεργία από το Εργατικό Κέντρο γιατί δεν μπορεί να επικυρωθεί από την  διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΕΚΡ τόνισε πως η κοινωνική ασφάλιση πρέπει  να έχει δημόσιο χαρακτήρα.

Το ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα.  Δεν χρειάζεται κάθε φορά να αλλάζουν οι νόμοι  όταν αλλάζει και η κυβέρνηση.

Έντονη κριτική ως προς την υπονόμευση της αρχής της ισότητας της κοινωνικής ασφάλισης και της ασφάλισης υγείας δέχονται οι διατάξεις του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου που αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, με ελεύθερη επιλογή μεταξύ 6 κατηγοριών

. Στην πράξη, οι ειδικοί εκτιμούν πως εγκαθιδρύονται συνθήκες ανισοτήτων στην ανταποδοτικότητα  εισφορών – παροχών μεταξύ των δύο αυτών εργασιακών κατηγοριών (μισθωτών και ελεύθερων  επαγγελματιών) κι αυτό γιατί, κατά  βάση, οι  μισθωτοί και οι  εργοδότες τους θα καταβάλλουν  ως ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη 20% του μισθού τους για 14 φορές τον χρόνο, πριμοδοτώντας έτσι, την ανταποδοτικότητα των συντάξεων των μη μισθωτών. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η στρέβλωση που παρατηρείται στις εισφορές υγείας, με το πλαφόν που τίθεται στους μη μισθωτούς (55  ευρώ για την πρώτη κατηγορία και 66 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες). Και αυτό γιατί οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα άνω των 900 ευρώ θα  χρηματοδοτούν την ασφάλιση υγείας σε είδος και σε χρήμα και των ελεύθερων επαγγελματιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   "Κυρά της Καρπάθου": Το παλαιότερο ελληνικό γλυπτό, στο βρετανικό μουσείο

Το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στο ΕΚΡ . Συμμετείχαν οι πρόεδροι σωματείων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση .

Αντίστοιχα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και έξω από το Δήμο  Ρόδου.

Στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό  αναφέρθηκε  σε συνέντευξή τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου  Εργαζομένων στο Δήμο Ρόδου κ. Φώτης Μπακίρης.

«Συμμετείχαμε στην απεργία που προκήρυξαν η Ομοσπονδία μας και η ΑΔΕΔΥ για τον ασφαλιστικό νόμο που θα ψηφιστεί. Δεν περιέχει διατάξεις  που να βελτιώνει την κατάσταση. Διεκδικούμε πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, θέσπιση της 13ης και 14ης σύνταξης . Δεν θέλουμε την ενσωμάτωση του ενιαίου ταμείου  στον ΕΦΚΑ. Θέλουμε καθολική δημόσια ασφάλιση και καμία ιδιωτικοποίηση. Το ασφαλιστικό «καίει» όλους τους Έλληνες», δήλωσε ο κ. Μπακίρης και πρόσθεσε πως οι αυξήσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι εικονικές.

«Στην πραγματικότητα δεν θα υπάρχουν αυξήσεις  για τους συνταξιούχους των 1.000 ευρώ λόγω της προσωπικής διαφοράς. H αλλαγή είναι μόνο στο …εκκαθαριστικό τους», είπε ο κ.Μπακίρης.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία με τη δημοτική αρχή ο κ. Μπακίρης δήλωσε:

«Θα έχουμε συνάντηση  την επόμενη εβδομάδα με το δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη και στη συνέχεια θα προβούμε σε ανακοινώσεις».

Στο δήμο Ρόδου όπως είπε, έχει οριστεί Τεχνικός Ασφαλείας που θα έχει καθήκοντα αποκλειστικά μόνο στο αντικείμενο του.

« Είναι πιθανό να προκηρυχθούν άλλες δύο θέσεις. Θα έχουμε δηλαδή στο σύνολο τρεις τεχνικούς ασφαλείας. Επίσης έχει οριστεί και γιατρός ασφαλείας», είπε ο κ. Μπακίρης.

 

 

 

 

 

 176 total views,  2 views today