Αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο για την αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Ρόδου

687

Λόγος για την αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Ρόδου Κολοσσός έγινε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στα πλαίσια της συζήτησης για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Στο θέμα της αναπτυξιακής αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας κ. Φώτης Χατζηδιάκος ενώ τοποθέτηση  έκανε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης

Την συζήτηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού άνοιξε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Ταρασλιάς.

« Η εισήγηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού είναι αρκετά σαφής. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι να εκφράσω την απορία μου γιατί υπάρχει όλη αυτή η σπέκουλα από την αντιπολίτευση σε ότι αφορά  το Δήμο και την οικονομική διαχείριση. Η έκθεση του προϋπολογισμού είναι ένα καθαρά τεχνικό έγγραφο που διατυπώθηκε  στο συγκεκριμένο ύψος με αφορμή το έτος αναφοράς. Ο Δήμος Ροδου   είναι σε ομαλή λειτουργία. Δεν υπάρχει έργο το οποίο οι Τεχνικές Υπηρεσίες  ζητούν και δεν γίνεται. Δεν έχουν σταματήσει οι προμήθειες . Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι ο κύκλος εργασιών του Δήμου Ρόδου είναι τόσο σταθερός που  το τμήμα του ταμείου αρχίζει να έχει ανοδική πορεία αφού σχεδον καθημερινά γίνονται πληρωμές. Αυτό μας δίνει την αίσθηση ότι προχωράμε τον προγραμματισμό μας όπως πρέπει. Είμαι χαρούμενος γιατί  στο σημερινό εισηγητικό σημείωμα φαίνεται  και ο αναπτυξιακός χαρακτήρας για πράγματα που θεωρούμε πως δεν πρέπει να καθυστερήσουν. Μέσω του αναπτυξιακού θα προχωρήσουν πράγματα που θα δώσουν ώθηση μεγαλύτερη στο νησί μας» , τόνισε  ο κ. Ταρασλιάς.

Λαμβάνοντας στο λόγο στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε πως δεν κατάνοησε την έκφραση σπέκουλα που χρησιμοποίησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

« Δεν κατάλαβα τι εννοεί σπέκουλα ο κ. Ταρασλιάς .Αν εννοεί πως τα ταμεία   είναι άδεια δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Το έφερε σε προηγούμενη συνεδρίαση όταν μας είπε ποιο είναι το ταμιακό διαθέσιμο και τα υπόλοιπα που έχουν  μείνει. Επειδή παροικούμε στην Ιερουσαλήμ κάτι μαθαίνουμε και εμείς όταν προσπαθείτε να βρείτε πως θα περισταλούν  οι δαπάνες για να τα βγάλουμε πέρα.  Εγώ ξέρω πως έχει τιναχτεί η μπάνκα στον αέρα.  Δεν βλέπω  τους αριθμούς εγώ αλλά αυτοί που τα βλέπουν», είπε.

Στη συνέχεια έθεσε θέμα περί της εταιρείας Κολοσσός λέγοντας

«Αυτή η αναπτυξιακή  εταιρεία Κολοσσός με ποια διαφάνεια λειτουργεί;Με ποια κριτήρια; Ποιος την ελέγχει;  Για να μην χρειαστεί μετά από χρόνια να ελεγχθεί δεόντως και αρμοδίως.  Εχετε  θέσει σε κωδικό ποσό ύψους 100.000 ευρώ για να γίνουν μελέτες  στον πρωτογενή τομέα άλλες 150.000 και 132.000 για άλλες τεχνικές μελέτες και στο τέλος 632.000 ευρώ  για να γινει μελέτη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας  του Δήμου. Αν εννοείται πως θα αξιοποιήσουμε με αυτά την ακίνητη περιουσία του Δήμου να συμφωνήσω . Αλλά ως προς το πρώτο κεφάλαιο ( 100.000 και 132.000) θα έλεγα πως έχουμε  καλύτερους μελετητές από το όποιο γραφείο θα δώσει η εταιρεία  με απευθείας αναθέσεις  . Δώσαμε 4.000.000 κεφάλαιο σε αυτή την εταιρεία. Τώρα δίνουμε άλλα 800.000 να μας πει τι;»,.

Για την καθημερινότητα ο κ. Χατζηδιάκος άσκησε κριτική και υποστήριξε πως μειώνονται οι αναπλαστικές παρεμβάσεις.

Η παράταξη του επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας απείχε από την ψηφοφορία βάση της διαδικασίας.

Στον κ. Φώτη Χατζηδιάκο απάντησε με εκτενή τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.

« Δηλώνω πως η αναπτυξιακή εταιρεία Κολοσσός διοικείται με το πλέον σοβαρό, νόμιμο, κρυστάλλινα  ελεγμένο τρόπο και με την απουσία σας. Διότι εσείς από το πρώτο δευτερόλεπτο κρίνατε  ότι δεν θα πρέπει να είστε εκεί.  Καταλαβαίνω τα όνειρα και τις προθέσεις.Αλλά ας μιλήσουμε για το σήμερα που είναι μπροστά μας. Το αν θα ελεγχθούμε εμείς σε  δέκα χρόνια για τη διαχείριση μας είτε στην Κολοσσος ή στο Δήμο θα δείξει. Προς το παρόν οι περισσότερες αποφάσεις που έχει συρθεί η δημοτική αρχή σε δικαστήρια τις έχει κερδίσει όλες.   Δεν μου αρέσει να χαίρομαι όταν δικαιώνομαι δικαστικά. Όμως σε κάθε περίπτωση εμείς μπορεί να ελεγχθούμε στο μέλλον για τη διαχείριση την οποία αντί να υπηρετείτε ως αντιπολίτευση και να μας ελέγχετε με λόγια όχι με φήμες  εσείς λείπετε. Την ίδια στιγμή εμείς υπογράφουμε και αμυνόμεθα του ελέγχου  που υφίσταται η δική σας θητεία. Αρα τι θέλετε να συζητήσουμε; Το τι θα γίνει όταν θα έρθει η ώρα να ελεγχθούμε ; Το πιο πιθανό είναι να επιβραβευθούμε για τη χρηστή μας διοίκηση. Όμως  μεγάλο μέρος του χρόνου μου αναλώνεται στον έλεγχο που υφίσταται ο Δήμος Ροδου για την εποχή της δικής σας θητείας», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου.

Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Καμπουράκης στους εργαζόμενους του Δήμου

«Στα σκουπίδια για παράδειγμα από τον Ιούνιου του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του ίδιου έτους οι δημοτικοί εργαζόμενοι απέδειξαν πως είτε παραμελήθηκαν σε εξοπλισμό ή  εξαιτίας των κενών λόγω συνταξιοδοτήσεων  ,  δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στην  αστική καθαριότητα χωρίς να υπάρχουν τουρίστες ή να είναι λίγοι. Σε ότι αφορά τις προγραμματικές που πιστεύουμε πως θα βοηθήσουν τον τόπο σας αναφέρω δύο παραδείγματα. Το 2004 ένα δημοτική ακινητο στο Χαράκι ενοικιάστηκε με ένα  χαμηλο  ενοίκιο 1500 -1600 ευρώ.  Στο συμβόλαιο οι όροι ήταν καλοί.  Στο ταμείο του Δήμου όπου γίνονται οι εγγραφές το 2014 που ανέλαβε η δική σας δημοτική αρχή από 430.000 ευρώ έχουν πληρωθεί 34.000 ευρώ . Μετά από παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας ο ιδιώτης απάντησε πως δεν πληρώνει τα μισθώματα γιατί δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας . Στο ακίνητο λειτουργούσε πολύ καλό εστιατόριο. Πως το δεχθήκατε αυτό και το 2016 δεν κάνατε τίποτε; Αυτά μας δώσατε. Αυτά μας αφήσατε.  Μπορεί να μην τα πήρατε είδηση. Μπορεί να μην είναι ευθύνη δική σας.  Σε άλλο χωριό οι καρτέλες έγραφαν 180.000 ευρώ οφειλή και πληρώθηκαν 10.000 . Και αυτά δεν τα πήρατε είδηση; Τώρα τι να κάνω εγώ; Μήπως πρέπει να σταματήσουμε τα αστεία και να δώσουμε στο Ροδίτη όσο το δυνατό περισσότερα από αυτά που στερήθηκε και όταν οι συμβαλομενοι πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους; Η συμβολή της αναπτυξιακής γίνεται με τρόπο καθαρό ώστε τα 2.300 ακίνητα μας  να αξιοποιηθούν. Θα πρέπει να δεχθούμε ότι πρέπει να γίνει έργο δηλαδή η τάξη που επιβάλλεται να έχει  ο Δήμος της Ρόδου και ως προς τις υποχρεώσεις του .  Οσο για τα ταμεία  θεωρώ πως δεν πρέπει να είναι γεμάτα και οι τσέπες των Ροδιτών άδειες. Θα ντρεπόμενου να έδινα στις 31 Αυγούστου του 2019 περισσότερα από 40 εκατομμύρια  για αποθεματικό και οι πολίτες να μην έχουν  μια. Τα έσοδα του Δήμου θα πρέπει να πηγαίνουν σε αυτούς  από τους οποίους ζητάς να σε πληρώνουν.  Όσα εισπράττεις δηλαδή πρέπει να τα δίνεις; Να μην πληρώσουμε δηλαδή τα χρέη που μας κληροδοτήσατε κάτω από το χαλί;  Όσο για το εξωδικο που βρήκα πηγα στο δικαστήριο και κατάσχεσα τα χρήματα που μας …κατάσχεσαν και αποκατέστησα την κατάσταση. Εμείς πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα να προχωρήσουμε να καταγράψουμε και να αξιοποιήσουμε περιουσίες   όπως οι Πηγές της Καλλιθέας που μεταφέρθηκαν στο Δήμο Ρόδου  με νόμο. Εμείς παρακαλούμε την  ΕΤΑΔ να βγάλει απόφαση. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να λυθεί για το καλό του τόπου. Στο θέμα της αναπτυξιακής εσείς  αποκλειστήκατε από  το διοικητικό συμβούλιο . Σας ζητούσα να βάλετε εκπρόσωπο .   Η  σημερινή δημοτική αρχή δεν είχε  σκοπό να σας αποκλείσει από πουθενά. Επιθυμούμε και επιβάλλετε να είστε εκεί. “, τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου.

Για τις προγραμματικές συμβάσεις της αναπτυξιακής εταιρείας ο κ. Αντώνης Β Καμπουράκης τόνισε πως γίνονται με ένα  μοναδικό σκοπό.

“Οι συμβάσεις γίνονται με στόχο το συμφέρον της Ρόδου. Το νησί έχει αρκετά εναπομείναντα ασημικά. Ας τα αξιοποιήσουμε. Αυτοί που τα νέμονται να έχουν σεβασμό στο Δήμο της Ρόδου. Να προηγείται το κοινό καλό από το καλό της δικής τους  επιχειρηματικής δρααστηριότητας.Η τσέπη του καθενός έρχεται δεύτερη. Προηγείται το νησί μας”.

Αναφέρθηκε και στην αυθαίρετη όπως είπε χρέωση της ΔΕΡΜ ΑΕ με το ποσό του 1.300.000 ευρώ .  Μίλησε για την επιλογή να επιβαρυνθεί η ΔΕΡΜ ΑΕ με δαπάνες για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας .

“Υπάρχουν πέντε προγραμματικές συμβάσεις για τα ακίνητα για τη Μεσαιωνική Πόλη και στο Κυνοκομείο . Δεν γίνεται τον Αύγουστο του 2019 να έρχεται ο ένας εκ των εκκαθαριστών και μας λέει πως του έκλεψαν το χρηματοκιβώτιο που είχε τα χρήματα. Τότε μπορούσαμε να έχουμε μετρητά;  Η πλειοψηφία δίνει τον καλύτερο της εαυτό για να προχωρήσει τα πράγματα μπροστά. Παρακαλώ κύριε Χατζηδιάκο να λαμβάνετε μέρος και στην Οικονομική Επιτροπή  και στον ΔΟΠ και στον ΔΟΠΑΡ”, τόνισε ο κ. Καμπουράκης.