Αντιπλημμυρικά έργα, αποκατάσταση της εικόνας, τεχνητή αναδάσωση, οι άμεση στόχοι για την καμμένη γη

103

Θα είναι προτεραιότητα να γίνουν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, με παράλληλη αξιοποίηση της ίδια της φύσης αλλά με τεχνητές αναδασώσεις όπου χρειαστεί.

Ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Βαγγέλης Γκουντούφας και ο Διευθυντής Δασικών Έργων κ Υποδομών στη Γ΄ Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Σταύρος Τσιλικούνας, παρουσίασαν τις ενέργειες, τις παρεμβάσεις και τα έργα αποκατάστασης του νησιού.

Ο Γενικός Διευθυντής Δασών του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα και τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων. Οπως τόνισε, «από την πρώτη στιγμή της πλήρους καταστολής της πυρκαγιάς, έπρεπε να μπούμε στη φάση της αποκατάστασης αυτού του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζει τη Ρόδο, ώστε πολύ γρήγορα να επουλώσουμε τις πληγές, αλλά και για να προλάβουμε ενδεχόμενους κινδύνους στο άμεσο μέλλον.

Τριμελής ομάδα για τρεις ημέρες ήταν στη Ρόδο και με την τοπική Δασική Υπηρεσία, προχωρήσε άμεσα στον σχεδιασμό, τον συντονισμό, τον συγχρονισμό και την επιτόπια αυτοψία σε όλη την καμένη έκταση, προκειμένου να σχηματισθεί ολοκληρωμένη εικόνα όλων των απαιτούμενων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν και να είμαστε άμεσοι και όσο γίνεται περισσότερο αποτελεσματικοί», ανέφερε ο κ. Γκουντούφας.

– Από την πρώτη στιγμή, η Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών, χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και δορυφορικές εικόνες, παρήγαγε όλο το απαιτούμενο χαρτογραφικό υλικό, τόσο για την προστασία της καμένης, δασικού χαρακτήρα έκτασης, όσο και τον άμεσο σχεδιασμό των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν.

– Καταρτίστηκε ο πίνακας σφοδρότητας καύσης, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο έδειξε τί ποσοστό από την συνολικά καμένη έκταση, έχει πληγεί σφόδρα ή μέτρια. Βάσει αυτού του πίνακα, περίπου 50.000 στρέμματα έχουν πληγεί μέτρια και σφόδρα από τη φωτιά. Βάσει αυτού επίσης, θα γίνει η επιλογή όλων των κρίσιμων επιφανειών , χειμάρρων, ρεμάτων κλπ όπου θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση με αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, είναι τριών ειδών: οι βραχυπρόθεσμες, οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.

– Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα συνίστανται στην άμεση αποκατάσταση της εικόνας που θα βλέπει ο επισκέπτης των πληγεισών περιοχών, τόσο στους πληγέντες οικισμούς, όσο και στις πληγείσες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, στις πολύ τουριστικές περιοχές. Εκεί, περιμετρικά αλλά όσον αφορά την παρόδια βλάστηση, θα πρέπει να απομακρυνθεί η καμένη ιστάμενη ξυλεία (καμένα δένδρα) και να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα αποκατάστασης.

Προκειμένου να γίνει αυτό, η Δασική Υπηρεσία θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση τριών απαιτούμενων διοικητικών πράξεων:

1. Έγκριση απομάκρυνσης όλης της καμένης ιστάμενης ξυλείας, ώστε να αλλάξει άρδην η εικόνα περιμετρικά των οικισμών και των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

2. Έγκριση απομάκρυνσης όλης της παρόδιας καμένης ιστάμενης ξυλείας, ώστε να αποφευχθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο κινδύνου από πτώση δένδρου στο οδικό δίκτυο, συνυπολογιζομένης και της αισθητικής των δρόμων.

3. Έγκριση καθαρισμού όλων των ρεμάτων που θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο Ρόδου.

– Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα εντάσσεται η σύνταξη των απαιτούμενων μελετών, αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, που θα προχωρήσει άμεσα.

Στο στάδιο αυτό εντάσσεται η πράξη ορισμού αναδόχου που αποσκοπεί στην εκπόνηση μελέτης και υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων προστασίας των εδαφών, καθώς και των αντίστοιχων μελετών και έργων τεχνητής αναδάσωσης. Πρόκειται να εκπονηθούν τουλάχιστον έντεκα (11) μελέτες, έξι (6) για τα αντιδιαβρωτικά και πέντε (5) για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Υπάρχει ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον όπως επί παραδείγματι από την Eurobank. Υπενθυμίζεται και η μεγάλη προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλάβει τη χρηματοδότηση όλων των έργων αποκατάστασης.

– Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα, θα γίνει μελέτη τεχνητής αναδάσωσης για τις περιοχές – ζώνες γύρω από τους οικισμούς και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, με πλατύφυλλα είδη, με καλύτερη «συμπεριφορά» απέναντι στην πυρκαγιά, ώστε οικισμοί και μονάδες να γίνουν περισσότερο ανθεκτικοί στο μέλλον, από ενδεχόμενο κίνδυνο πυρκαγιάς. Θα χρησιμοποιηθούν αυτόχθονα είδη της Ρόδου, απόλυτα προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Για τον χρονικό ορίζοντα που τίθεται ως στόχος για την ολοκλήρωση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών μελετών και έργων του ΥΠΕΝ, είναι 4 με 6 μήνες. Το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί για τις 12 μελέτες θα είναι πολύ σφιχτό, με σκοπό να είναι έτοιμες έως τις 15 Οκτωβρίου (σύνταξη και έγκριση) και τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου να έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι και να ξεκινήσουν τα έργα.

Όσον αφορά τα δάση, το αισιόδοξο κατά τον κ. Γκουντούφα είναι ότι, στο σύνολο της καμένης έκτασης, υπάρχουν μεγάλοι θύλακες δασικής ύλης που δεν άγγιξε η φωτιά και οι οποίοι θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην φυσική αναγέννηση των δασών.