Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου η Εύα Καϊλή

263
Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα αποτελεί η εκλογή της Εύας Καϊλή στη θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, με το χρίσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που αποτελεί την δεύτερη ισχυρότερη πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή. Η Ισπανίδα Πρόεδρός της και οι Ευρωβουλευτές της ομάδας της αποφάσισαν να στηρίξουν την Ελληνίδα συνάδελφο τους, καθώς εκείνη κατάφερε με σκληρή δουλειά να διακριθεί παρά τις αντίξοες συνθήκες και χωρίς να πληροί η Ελληνική αντιπροσωπεία των μόλις 2 (δύο) Ευρωβουλευτών τις προϋποθέσεις.
Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής έλαβε 454 ψήφους και ήρθε πέμπτη, πετυχαίνοντας να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και ξεπερνώντας ήδη εκλεγμένους αντιπροέδρους από την προηγούμενη θητεία σε μια αναπάντεχη ανατροπή. Είναι φανερό πως το νομοθετικό της έργο που χαίρει ευρείας στήριξης, οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε με την ίδρυση του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης ως Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας & του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιστήμης και ΜΜΕ, όπως και η ιστορική συμφωνία που έκλεισε με τον ΟΟΣΑ για την διακοινοβουλευτική συνεργασία στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την επίτευξη ενός κοινού ηθικού πλαισίου ανάπτυξης εφαρμογών, την ανέδειξαν στους πιο επιδραστικούς και δημοφιλείς Ευρωβουλευτές.

 

Η Εύα Καϊλή δήλωσε σχετικά: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους μου από όλες τις χώρες της ΕΕ και από τις περισσότερες παρατάξεις για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να τους εκπροσωπήσω από τη θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι μεγάλη τιμή για μένα και για τη χώρα μου την Ελλάδα, και θα εργαστώ ακόμα περισσότερο για να αντεπεξέλθω”

 

Με τη διεξαγωγή του β’ γύρου, οι αντιπρόεδροι που αναμένεται να εκλεγούν θα φτάσουν τους 14.

Τους περισσότερους ψήφους μεταξύ των εκλεγμένων αντιπροέδρων συγκέντρωσε ο Όθμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) με 536 ψήφους. Ακολουθούν η Πίνα Πιτσιέρνο (Σοσιαλιστές, Ιταλία) με 527 ψήφους, o Πέδρο Σίλβα Περέιρα (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία ) με 517 ψήφους και η Έβα Κόπας (ΕΛΚ, Πολωνία) με 467 ψήφους.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του α’ γύρου:

Ψηφίσαντες: 691

Λευκά ή άκυρα: 11

Έγκυρες ψήφοι: 680

Othmar Karas (EPP – Αυστρία): 536

Pina Picerno (S&D – Ιταλία): 527

Pedro Silva Pereira (S&D – Πορτογαλία): 517

Ewa Kopacz (EPP – Πολωνία): 467

Εύα Καϊλή (S&D – Ελλάδα): 454

Evelyn Regner (S&D – Αυστρία): 434

Rainer Wieland (EPP – Γερμανία): 432

Katarina Barley (S&D – Γερμανία): 426

Dita Charanzova (Renew – Τσεχία): 406