Απάντηση στην Άγκυρα με… πολλούς αποδέκτες από το υπουργείο Εξωτερικών

80

Σκληρή απάντηση, με πολλαπλά μηνύματα, περιλαμβάνει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα, μετά το παραλήρημα της Άγκυρας πως τα μαχητικά της έφτασαν σχεδόν μέχρι την Αλεξανδρούπολη, επειδή ελληνικά μαχητικά  πέταξαν δυτικά της… Ίμβρου .

Το ΥΠΕΞ επιστρέφει το γάντι στην Άγκυρα χαρακτηρίζοντας αβάσιμους και αναληθείς τους ισχυρισμούς της, ενώ εκμεταλλεύεται την «ευκαιρία» για να υπενθυμίζει τις πρόσφατες 42 τουρκικές υπερπτήσεις μέσα σε ένα 24ωρο.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά τις τουρκικές υπερπτήσεις προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. Επίσης, κοινοποίησε την τουρκική ενέργεια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, διεθνοποιώντας το ζήτημα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί την Ελλάδα για ένταση που «ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες».

Ταυτόχρονα η Αθήνα απαντά μεν στην Άγκυρα, αλλά στέλνει κι ένα «μήνυμα» προς το ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία».

Η επισήμανση για την συνοχή του ΝΑΤΟ έρχεται να συμπέσει με την – επί του παρόντος – άρνηση της Τουρκίας να συναινέσει στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη συμμαχία.

Η ανακοίνωση – απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, είναι η ακόλουθη:

«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες.

Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες.

Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία».