Για το ξαφνικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η Κυβέρνηση τους αλιείς της βιντζότρατας στη Δωδεκάνησο κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη με τι κριτήρια αφαιρεί την άδεια άσκησης του επαγγέλματος για το 2019 σε άνω του 75% των αλιέων βιντζότρατας, οδηγώντας, χωρίς καν να εξηγεί γιατί, εκατοντάδες πολίτες στην ανεργία και σε οικονομικό αδιέξοδο και αν σκοπεύει να άρει άμεσα την αδικία.
Ειδικά στα Δωδεκάνησα όπως επεσήμανε ο κ.Κρεμαστινός θα αδειοδοτηθούν μόνο δύο αλιείς!
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε σχετικά ότι εφόσον ο Υπουργός διορθώσει άμεσα την εσφαλμένη απόφαση, πριν η Βουλή προγραμματίσει τη συζήτηση της Επίκαιρης, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να αποσύρει την ερώτησή του.
Η επίκαιρη ερώτηση είναι η ακόλουθη:
Ως κεραυνός εν αιθρία έχει χτυπήσει τους αλιείς της βιντζότρατας η εγκύκλιος του Υπουργείου, με Αρ.Πρωτ. 3614/381234, που χορηγεί άδειες άσκησης του επαγγέλματός τους για το 2019. Όπως καταγγέλλουν οι αλιείς, η Κυβέρνηση αποφάσισε να αδειοδοτήσει μόνο 28 από τους περισσότερους από2 120 επαγγελματίες που είχαν κάνει αίτηση συνέχισης της λειτουργίας τους, χωρίς προηγουμένως να τους έχει καν ενημερώσει ότι απορρίφθηκαν οι αιτήσεις των περισσοτέρων και, κυρίως, γιατί απορρίφθηκαν.
Έτσι, το έγγραφο του Υπουργείου φέρει ως αιτούντες τους ιδιοκτήτες μόνο 28 σκαφών των οποίων εγκρίνει τη λειτουργία, αφήνοντας στην ανεργία, και μάλιστα χωρίς καμία εξήγηση, τους υπόλοιπους περίπου 100 και καταδικάζοντας σε οικονομική ανέχεια τους ίδιους, τους εργαζόμενους σε αυτούς και τις οικογένειές τους.
Οι αλιείς μεταφέρουν ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει από τις προδιαγραφές και τη δική τους συμμόρφωση σε αυτές, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά όπου η αδειοδότηση έγινε κανονικά. Μας μετέφεραν επίσης ότι το ΕΛΚΕΘΕ, ελέγχοντας, έχει βρει επαρκέστατο τον τρόπο λειτουργίας των περισσοτέρων σκαφών, πράγμα που καθιστά περισσότερο ακατανόητη την απόφαση του Υπουργείου.
Για την εξέλιξη αυτή, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι προτίθεται να κάνει για να άρει άμεσα την αδικία;
Ποιοι οι λόγοι απαγόρευσης της επαγγελματικής δραστηριότητας σε άνω του 75% των αλιέων βιντζότρατας για όλο το 2019; Τους θεωρεί επαρκείς για να καταδικάσει εκατοντάδες πολίτες σε ανεργία και οικονομική ανέχεια; Ποια η γνώμη του ΕΛΚΕΘΕ για την επάρκεια λειτουργίας των σκαφών;

 176 total views,  2 views today