Αποβλήθηκε η Ρωσία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

164

H Ρωσία αποβλήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, έπειτα από ψηφοφορία των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΠΟΤ και πρόκειται να χάσει τα δικαιώματα μέλους, με άμεση ισχύ.

Στη συνεδρίαση της πρώτης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΠΟΤ στη Μαδρίτη, τα μέλη συζήτησαν την αποπομπή της Ρωσίας από τον οργανισμό, όπως αποφάσισε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΤ κατά την έκτακτη συνεδρίασή του τον περασμένο μήνα.

Η ρωσική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να υπερασπιστεί τη θέση της και αντ’ αυτού ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΠΟΤ πριν από την έναρξη της συζήτησης.

Η Συνέλευση ψήφισε υπέρ της αποπομπής, υπερβαίνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ, ενώ η οικειοθελής αποχώρηση ισχύει ένα χρόνο μετά την υποβολή επίσημης επικοινωνίας από μέλος μέσω των κατάλληλων διαύλων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ, κ. Zurab Pololikashvili δήλωσε: «Τα μέλη του ΠΟΤ έστειλαν ένα σαφές μήνυμα: ο τουρισμός είναι πυλώνας ειρήνης και διεθνούς φιλίας και τα μέλη του ΠΟΤ πρέπει να τηρούν αυτές τις αξίες διαφορετικά αντιμετωπίζουν συνέπειες, χωρίς εξαιρέσεις. Αυτή η έκτακτη Γενική Συνέλευση δείχνει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι αδικαιολόγητες και αντίθετες με τις ίδιες τις αρχές του ΠΟΤ και της διεθνούς διακυβέρνησης».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κ. Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τον ΠΟΤ δεν θα επηρεάσει τον τουριστικό τομέα της χώρας. Όπως είπε: «Ο τουριστικός τομέας, ιδιαίτερα ο εγχώριος τουρισμός, θα συνεχίσει την ανάπτυξή του. Οι εξωτερικές κατευθύνσεις για τον τουρισμό είναι επίσης ανοιχτές και εξαρτώνται από ζητήματα ανταγωνισμού, όσον αφορά την ποιότητα και την τιμή».

Συνολικά, 99 χώρες εκπροσωπήθηκαν στη Μαδρίτη. Σύμφωνα με το Άρθρο 3 του Καταστατικού, όλα τα Μέλη δεσμεύονται να αναπτύξουν τον τουρισμό «με σκοπό να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τη διεθνή κατανόηση, την ειρήνη, την ευημερία και την καθολική προοπτική και τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα ή να απολαύσει τα προνόμια της ιδιότητας μέλους του ΠΟΤ. Αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνει υπηρεσίες από τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής βοήθειας, και ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε συναντήσεις ή εκδηλώσεις του ΠΟΤ, να προτείνει υποψηφίους για να υπηρετούν στα καταστατικά όργανα του ΠΟΤ ή να συμμετέχουν στις διαδικασίες ψηφοφορίας του ΠΟΤ ή να προτείνουν υποψήφιο Γενικό Γραμματέα.