Αποκατάσταση υδραυλάκων σε Αφάντου Κολύμπια από τη ΔΕΥΑΡ

95

Στην αποκατάσταση των υδραυλάκων στη δημοτική ενότητα Αφάντου αναφέρεται με ανακοίνωση της η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ.  Γίνεται αναφορά και στις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Στην δημοτική ενότητα Αφάντου και συγκεκριμένα στην περιοχή των 7 πηγών μέχρι τα Κολύμπια υφίσταται εκτεταμένο δίκτυο υδραυλάκων  μεταφοράς αρδευτικού νερού όπου καλλιεργούνται σημαντικές  εκτάσεις με   εσπεριδοειδή δέντρα και διάφορα οπωροκηπευτικά.

Το δίκτυο  είναι βαρύτητας – ανοικτής  και το πλάτος των υδραυλάκων  κυμαίνεται   στα  50 εκατοστά.

Η χρήση των δικτύων  γίνεται  από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο και αναλυτικότερα από τα μέσα Μαΐου ως και τα τέλη του Οκτωβρίου  και πάντα σε συνάρτηση με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν την εκάστοτε χρονιά.

Λόγω  του τρόπου μεταφοράς του νερού ( δίκτυο βαρύτητας)  το δίκτυο  διέρχεται από  σημεία όπως είναι οι πρόποδες λόφων  , από δύσβατα σημεία με ψηλή βλάστηση κτλ.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δίκτυο να φράζει από φερτά και κατολισθαίντα  υλικά  , να καταστρέφεται  και να φράζει  από την ανάπτυξη της βλάστησης.

Σε μερικά δε σημεία έχει επέλθει πλήρη κατολίσθηση του υδραύλακα ενώ σε ένα συγκεκριμένο σημείο όπου ο υδραύλακας διέρχεται μέσα από υπόγεια σήραγγα (τούνελ) έχει καταρρεύσει τμήμα της οροφής με αποτέλεσμα την πλήρη διακοπής της ροής του νερού.

Για τους παραπάνω λόγους  θα πρέπει να εκτελεστούν οι αναγκαίες  εργασίες ώστε να είναι  έτοιμο το δίκτυο για χρήση την περίοδο που έρχεται.

Οι εργασίες  που απαιτούνται  είναι :

Αποψίλωση από φυτά και θάμνους ( ΑΤ 1)

Αποκατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων υδραύλακων. ( ΑΤ 2)

Αποκατάσταση πρανών  ( καταπλακωμένων δικτύων υδραυλάκων )από κατολισθαίντα  εδάφη με χρήση μηχανημάτων. ( ΑΤ 3)

Προμήθεια και τοποθέτηση σωλήνων .  ( ΑΤ 4)

Αποκατάσταση με οπλισμένο σκυρόδεμα . ( ΑΤ 5)