Γράφει ο Νίκος Γερονικόλας
Εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
Β Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
Εμπορικός Διευθυντής Ξενοδοχειακού Ομίλου Γερονικόλα

Ήδη από τον Απρίλιο και το Μάιο με αλλεπάλληλες δημόσιες ανακοινώσεις είχα επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας ενός αρραγούς μετώπου που θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης στη Fraport.

Η εικόνα λειτουργίας του αεροδρομίου από τον χειμώνα αντί να εξομαλύνεται γινόταν όλο και πιο δύσκολη και ήταν φανερό ότι έπρεπε να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας.

Τότε όπως και τώρα είχα υποστηρίξει ότι η κατάργηση της επιτροπής Τουρισμού από την Περιφερειακή Αρχή ήταν ένα λάθοςπου στέρησε την δυνατότητα από την κοινωνία μας να αντιδράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Τότε όπως και τώρα είχα ζητήσει κατ’επανάληψη να συσταθεί η Περιφερειακή Επιτροπή Τουρισμού και να καλέσει από τον χειμώνα όλους τους φορείς του Τουρισμού (ΕΒΕΔ, Ένωση Ξενοδόχων, ΣΕΤΚΕ συλλόγους οδηγών ταξί και τουριστικών λεωφορείων, Σύλλογο Τουριστικών Γραφείων) προκειμένου να εκφράσουν την απόψεις και τις προτάσεις τους.

Τότε όπως και τώρα είχα επισημάνει ότι στα μείζονα θέματα που αφορούν το τουριστικό προϊόν και το Νησί μας όπως η απαράδεκτη λειτουργία του αεροδρομίου δεν χωρούν αποκλεισμοί και διαχείριση σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά ουσίας.

Για το ζήτημα αυτό άραγε δεν χρειαζόταν η συνεισφορά και η παρουσία τόσο του νέου Δημάρχου Ρόδου όσο και του απερχόμενου, δεδομένου ότι η θητεία του λήγει στο τέλος Αυγούστου; Άρα ουσιαστικά έχουμε αποδεχτεί ότι χάθηκε η φετινή σεζόν;

Δεν θα έπρεπε να έχουμε επεξεργαστεί τυχόν νομικές ενέργειες και πρωτοβουλίες ως μοχλό πίεσης στη Fraport, αντί απλά να μετατρέπεται ο Περιφερειάρχης σε σύνδεσμο κοινοποίησης των απόψεων ή υποσχέσεων της εταιρίας;
Την αγωνία ενημέρωσης, απολογισμού και δεσμεύσεων όφειλε να την έχει ο Πρόεδρος της Fraport προς το σύνολο των θεσμικών οργάνων όλων των φορέων και όχι μόνο προς τον Περιφερειάρχη.

Για αυτό επιμένω ότι η διαχείριση αυτών των ζητημάτων πρέπει να γίνεται θεσμικά, δημόσια και σε συνθήκες διαφάνειας από θεσμοθετημένες επιτροπές και όχι σε προσωπικό επίπεδο, από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο όσο καλές προθέσεις και αν έχει.

Η Fraport όπως και κάθε επενδυτής σε υποδομές των νησιών μας είναι καλοδεχούμενη όμως οφείλει να γνωρίζει ότι λειτουργεί υπό καθεστώς μονοπωλίου αλλά όχι ασυδοσίας.
Για να γίνει αυτό έστω και τώρα η Περιφέρεια πρέπει να επιδείξει ειλικρινή βούληση και να μην αρκεστεί σε αυτό το μικρό θετικό βήμα, δηλαδή της σύσκεψης, που υιοθετεί εν μέρει όσα πρότεινα έγκαιρα και τεκμηριωμένα.

Απόδειξη των ειλικρινών προθέσεων θα είναι η εκ νέου θεσμοθέτηση της Επιτροπής Τουρισμού που θα αποτελέσει το όργανο που θα δρα έγκαιρα, προληπτικά και με Δημόσιες συνεδριάσεις για το καλό των νησιών μας.

 128 total views,  2 views today