Στη Λέρο βρίσκεται από χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με το Δημοτικό Συμβούλιο και φορείς του νησιού, ενώ επισκέφθηκε αρχαιολογικούς χώρους.

Όπως είπε στον sky ο Δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, η επίσκεψη της υπουργού αφορά στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει το νησί, την ένταξή του ως τόπου ιστορικού τουρισμού και την ανάδειξη μνημείων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε παράλληλα ότι από την τελευταία δεκαετία έχουν τεθεί σε επτά διαφορετικούς υπουργούς Πολιτισμού τα αιτήματα του Δήμου Λέρου, τα οποία όμως δεν εισακούσθηκαν, ευελπιστώντας αυτή τη φορά να προωθηθούν.

Την υπουργό υποδέχτηκε στο Αεροδρόμιο του νησιού, ο Μητροπολίτης Λέρου κ.κ. Παΐσιος, ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Κόλιας, ο Αντιδήμαρχος κ. Γρεκός, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδ/σου κα Μιχαηλίδου, καθώς και λοιποί υπηρεσιακοί και τοπικοί παράγοντες.
Η επίσκεψη της Υπουργού αφορά στη διάσωση και ανάδειξη της ποικίλης πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει το νησί της Λέρου,την ένταξη του νησιού ως τόπου ιστορικού τουρισμού και για το λόγο αυτό θα έχει επαφές με τη δημοτική αρχή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ενώ κατά την παραμονή της στο νησί θα περιοδεύσει σε αρχαιολογικούς χώρους.
Το σημερινό πρόγραμμα της υπουργού έχει ως εξής:
10.30 Επίσκεψη στον μεσοβυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου.
11.00 Περιήγηση σε κτήρια ιταλοκρατίας στο Λακκί (Αγορά, κινηματοθέατρο, Ποσειδώνιο).
Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο στη Μερικιά. Επίσκεψη στην πυροβολαρχία «Πατέλα», όπου διασώζεται το μοναδικό «αερόφωνο», στην καζάρμα και στους στρατώνες.
Περιήγηση στα Λέπιδα: κτήριο Θεραπευτηρίου, hot spot. Ξηρόκαμπος: Παλαιόκαστρο (αρχαία οχύρωση).
17.00-17.30 Επίσκεψη στο Πύργο Μπελένη στα Άλινδα, που λειτουργεί ως Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο.
18.00-19.30 Επίσκεψη στο Κάστρο Παντελίου.
ΠΕΜΠΤΗ 17.9.2020
ΛΕΡΟΣ – ΡΟΔΟΣ
10.30 Επίσκεψη στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου στην παραλία Κόκκαλη στη Γούρνα, όπου στη θάλασσα διακρίνονται κατάλοιπα αρχαίου πύργου
Παρθένι: επίσκεψη στο αρχαίο οχυρό (4ος αι. π.Χ.), κατά τους ντόπιους ναός της Αρτέμιδος, και στην εκκλησία της Αγίας Κιουράς (Αγία Ματρώνα).
13.05 Αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Λέρου για Ρόδο.

Να σημειωθεί ότι η υπουργός την ερχόμενη Παρασκευή θα μεταβεί και στη Σύμη για να εγκαινιάσει την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η κα Μενδώνη θα αναχωρήσει από τη Σύμη το Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   2.880 αιτήσεις για τις Σχολές Ξεναγών

 652 total views,  2 views today