Αστυνομική επιχείρηση για απάτες με πιστωτικές κάρτες στον τομέα των αερομεταφορών

2452

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε διεθνούς κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο παγκόσμιας δράσης για την καταπολέμηση των απατών που διαπράττονται μέσω διαδικτύου με κάρτες πληρωμής στον τομέα των αερομεταφορών, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνολικά εντοπίστηκαν 334 ύποπτες συναλλαγές και συνελήφθησαν 141 άτομα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη χώρα μας, η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό και την εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές όλων των αερολιμένων της χώρας και διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, αναφορικά με ύποπτες συναλλαγές – εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων μέσω διαδικτύου.

Ως προς τα αποτελέσματα της επιχείρησης στη χώρα μας συνελήφθησαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, στον Κρατικό Αερολιμένα Ρόδου, στον Κρατικό Αερολιμένα Σαντορίνης, στον Κρατικό Αερολιμένα Κω και στον Κρατικό Αερολιμένα Μυτιλήνη 13 άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας, για απάτη με υπολογιστή, χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Επίσης σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος 25 ατόμων και λήφθηκαν 34 ειδοποιήσεις που αφορούσαν συναλλαγές-εκδόσεις αεροπορικών εισιτήριων που είχαν πραγματοποιηθεί με χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικών/χρεωστικών καρτών.

Οι ειδοποιήσεις αυτές αφορούσαν πτήσεις σε προορισμούς εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού και ειδικότερα αερολιμένες της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ελβετίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.