Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αφού μας αλλάζουν τους κανόνες θα παίξουμε με τους νέους»

Published

on

Δεν φοβάμαι την απλή αναλογική. Αφού μας αλλάζουν τους κανόνες θα παίξουμε αναγκαστικά με τους νέους κανόνες.

Αυτό που προέχει είναι να μην δημιουργηθούν προβλήματα ακυβερνησίας στο Δήμο γιατί ο πρώτος που θα την πληρώσει, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι ο δημότης. Η συνεργασία και η συνεννόηση πάντως δεν είναι ζήτημα εκλογικού νόμου αλλά κουλτούρας, ειλικρίνειας και διάθεσης. Εκεί κρίνονται όλοι.

Αυτά δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο skyrodos.gr ο δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης για την απλή αναλογική που ήδη έχει γίνει πονοκέφαλος  για τους αυτοδιοκητικούς.

Ο κ. Γιώργος Κυρίτσης έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα διεκδικήσει το δήμο της Κω στις δημοτικές εκλογές.

«Οι πολίτες της Κω με τίμησαν με τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους. Οι ίδιοι θα με κρίνουν και πάλι στις εκλογές του Μαϊου, θα κρίνουν όσα κάναμε αυτά τα 4 χρόνια αλλά και το σχέδιο μας για την Κω του 2023 και θα αποφασίσουν», δηλώνει ο κ. Κυρίτσης.

Για το μεταναστευτικό ο κ. Γιώργος Κυρίτσης δηλώνει ότι το  πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται  με τον εγκλωβισμό τόσων ανθρώπων στην Κω για να έχουν κάποιοι την ησυχία τους.  Ξεκαθαρίζει δε ότι δεν θα νομιμοποιηθεί ποτέ το hotspot.

“Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τον εγκλωβισμό όλων αυτών των ανθρώπων στην Κω, για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Όπως δεν αντιμετωπίζεται όσο δεν γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία των παράνομων μεταναστών και δεν λειτουργεί η Υπηρεσία Ασύλου με τους ρυθμούς που πρέπει.Η Κως δεν είναι χώρος εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό από εμάς ούτε θα νομιμοποιηθεί το hot spot”, τονίζει ο κ. Κυρίτσης.

Ο δήμαρχος της Κω αναφέρεται όμως και στις ζημιές  που προκάλεσε ισχυρός σεισμός στο  λιμάνι  καθώς έχουν περάσει 17 μήνες και δεν έχουν αποκατασταθεί.

Η συνέντευξή του κ. Γιώργου Κυρίτση αναλυτικά:

Έχουν περάσει 17 μήνες μετά από το σεισμό δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα έργα για την αποκατάσταση του λιμανιού της Κω. Ο σεισμός άνοιξε πληγές στο νησί που ακόμα δεν έχουν κλείσει, που οφείλεται αυτό;

Υπάρχει καθυστέρηση από την πλευρά των διαδικασιών στο Υπουργείο Υποδομών που έχει αναλάβει τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι. Αν είχαν επιτρέψει στο Δήμο να αναλάβει τα έργα αποκατάστασης στη χερσαία ζώνη στο εσωτερικό λιμάνι, τα έργα αυτά θα είχαν ολοκληρωθεί.

Και ο Δήμος το απέδειξε αυτό με την ολοκλήρωση των έργων στα τρία σχολεία της πόλης της Κω που κρίθηκαν ακατάλληλα. Τα δύο σχολεία είναι ήδη έτοιμα ενώ το τρίτο τελειώνει το Μάρτιο. Είναι έργα που χρηματοδότησε ο Δήμος Κω με δικούς του πόρους, με τις δικές του δυνάμεις.

Αυτή τη στιγμή, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα στο λιμάνι και σε πρώτη φάση να γίνουν τα έργα αποκατάστασης στη χερσαία ζώνη για να είμαστε έτοιμοι στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι τα έργα αποκατάστασης στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, όπου υπάρχει πλήρης αδιαφορία από την Πολιτεία και το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων που εισπράττει εκατομμύρια ευρώ από την Κω , από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων.

 Ο Δήμος Κω εμφανίζει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ενώ δεν έχει τραπεζικό δανεισμό και οφειλές. Δίνει την εικόνα ενός ισχυρού οικονομικά Δήμου. Πως το πετύχατε αυτό;

Παραλάβαμε ταμειακά διαθέσιμα 3,2 εκ. ευρώ και σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 15,3 εκ. ευρώ.

Οι οφειλές του Δήμου το 2014 ξεπερνούσαν τα 2 εκ. ευρώ. Σήμερα είναι 335.000 ευρώ.
Τα έσοδα από την ακίνητη περιουσία του Δήμου το 2014 ήταν 342.728 ευρώ. Σήμερα είναι διπλάσια και συγκεκριμένα 751.847,00 ευρώ.

Πάνω από το 80% των έργων που θα γίνουν στο νησί μας το 2019 θα χρηματοδοτηθούν με ίδιους πόρους του Δήμου Κω. Και μιλάμε για ένα πρόγραμμα έργων με προϋπολογισμό 17,2 εκ.ευρώ.

Με ρωτάτε πως το πετύχαμε αυτό; Η απάντηση είναι με πρόγραμμα και σκληρή δουλειά και προσπάθεια γιατί μαγικές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Από την πρώτη μέρα, θέσαμε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάταξης των οικονομικών του Δήμου. Προχωρήσαμε στην πλήρη μηχανογράφηση του τομέα των εσόδων , αναπτύξαμε ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρουμε πλέον στους δημότες, στα πρότυπα του taxis, βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν οφειλές του παρελθόντος, προχωρήσαμε σε μείωση και εξορθολογισμό δαπανών. Στο Δήμο Κω λειτουργεί η Επιτροπή Παρακολούθησης του προϋπολογισμού στην οποία συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία.

Ο Δήμος Κω είναι πλέον ένας οικονομικά ισχυρός και αυτοδύναμος Δήμος, και αυτό αποτυπώνεται από στοιχεία που δεν αμφισβητούνται από κανένα.

Η τουριστική σεζόν για την Κω έκλεισε με θετικό πρόσημο. Θεωρείται ότι συνέβαλε σε αυτό η μείωση των μεταναστευτικών ροών και η συμφωνία που κάνατε με το Δήμαρχο του Μπόντρουμ στα απέναντι παράλια για να ανακηρυχθεί η περιοχή ως τουριστική ζώνη;

Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η Κως κάνει πορεία πρωταθλητισμού στον τουρισμό. Δεν ανακάμψαμε απλώς , πετύχαμε την ολική επαναφορά της Κω στο χάρτη των κορυφαίων τουριστικών προορισμών. Το πιο σημαντικό είναι ότι το πετύχαμε μόνοι μας, στηριχτήκαμε στις δικές μας δυνάμεις. Ο Δήμος, οι φορείς και οι επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και η Περιφέρεια ενώσαμε τις δυνάμεις μας και καταφέραμε να περάσουμε το μήνυμα στη διεθνή τουριστική αγορά, ότι η Κως αποτελεί έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό.

Ασφαλώς και το μήνυμα που περάσαμε στη συμφωνία μας με το Δήμαρχο του Μπόντρουμ κ.Κοτσαντόν ότι οι δύο Δήμοι αποτελούν τουριστική ζώνη, συνέβαλε θετικά. Όπως θετικά συνέβαλαν στην εικόνα της Κω δράσεις όπως η Γιορτή Τοπικής Γαστρονομίας και Προϊόντων του Πρωτογενούς Τομέα, που είναι πλέον θεσμός εδώ και 4 χρόνια και για την οποία ο Δήμος Κω βραβεύτηκε στα Τourism Awards 2018, που χαρακτηρίστηκε κορυφαία δράση καινοτομίας και στρατηγικής προβολής.

Σε ποιες τουριστικές εκθέσεις μετέχει η Κως και ποια τα μηνύματα από την τουριστική διοργάνωση στο Λονδίνο; Ποιο θα είναι το μοντέλο προβολής του νησιού στο εξωτερικό και την Ελλάδα την περίοδο 2018-2019. Ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες του Δήμου Κω;

Είναι θετικά τα μηνύματα από την έκθεση του Λονδίνου αν και προσωπικά έχω μια ανησυχία για την εξέλιξη της συμφωνίας για το Brexit.

Eμείς έχουμε αλλάξει τη στρατηγική προβολής και προώθησης της Κω ,ως τουριστικού προορισμού.Κατά πρώτο λόγο, δίνουμε έμφαση στη χρήση και λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επενδύουμε στην προβολή με ψηφιακά μέσα. Κατά δεύτερο λόγο,επενδύουμε σε νέες αναδυόμενες τουριστικές αγορές, όπως είναι οι αγορές της Τουρκίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, της Κίνας και του Ντουμπάι, με τουρίστες υψηλού εισοδήματος. Ιδιαίτερα μετά τις επαφές και την επίσκεψη του Πρέσβη της Κίνας στην Κω, άνοιξαν νέες προοπτικές. Υπογράψαμε μάλιστα την πρώτη συμφωνία ανάμεσα το Δήμο της Κω και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την τουριστική προβολή της Κω αλλά και την προβολή της Ιπποκρατικής ιδέας στην Κίνα. Είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της Κω να ανοίξει τη μεγάλη Κινεζική τουριστική αγορά, και να προβληθεί το νησί μας ως ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός.


Πως είδατε την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Πιστεύετε πως ωφελεί ουσιαστικά  τους νησιώτες;

Δεν συνηθίζω να μηδενίζω ή να λειτουργώ ισοπεδωτικά. Η περιορισμένη έστω εφαρμογή του μέτρου είναι ένα θετικό μέτρο για πολίτες και επιχειρήσεις.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν αντισταθμίζει τις απώλειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ , που ήταν ένα μέτρο που προσέδιδε στα νησιά μας αναπτυξιακό πλεονέκτημα.

Δυστυχώς η πλήρης εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου απαιτεί τεράστιους πόρους και τη στήριξη της Ε.Ε, η οποία δε νομίζω ότι είναι διατεθειμένη να στηρίξει , οικονομικά, αυτό το εγχείρημα.

Έχετε αποφασίσει την μείωση των τελών ύδρευσης και φωτισμού αν και έχετε δεχθεί τα πυρά από την αντιπολίτευση. Ποιο το σκεπτικό σας και τι απαντάτε στους επικριτές σας;

Κοιτάξτε να δείτε. Μέχρι το 2015, υπήρχε μια μαύρη τρύπα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, ο Δήμος Κω παρήγαγε ελλείμματα.Το 2016 για πρώτη φορά πετύχαμε τον  ισοσκελισμό εσόδων και εξόδων στα δημοτικά τέλη και στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Γιατί αυτή είναι η υγιής σχέση για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, να είναι ισοσκελισμένες, να μην παράγουν ελλείμματα.

Το 2018 είχαμε πλεόνασμα στο κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
Συνεπώς με αυτό το πλεόνασμα είχαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μια πρώτη κίνηση εξορθολογισμού των τελών στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης στρεβλώσεων με μείωση τελών. Και αυτό κάναμε. Συστάθηκε μάλιστα ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή των φορέων και της κοινωνίας των πολιτών για να προτείνει τις αναγκαίες αλλαγές στα δημοτικά τέλη.

Προχωρήσαμε σε μείωση των τελών για τις κατοικίες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ενώ για πρώτη φορά διαχωρίστηκαν γραφεία και καταστήματα εμπορικής χρήσης από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μειώθηκε η επιβάρυνσή τους.

Όσο έχουμε πλεονάσματα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, αυτά θα επιστρέφουν στο δημότη με τη μορφή μείωσης τελών ή με την προσφορά νέων υπηρεσιών.

Πως εξελίχθηκε το  μεταναστευτικό  φέτος για την Κω; Αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά το πρόβλημα από την κυβέρνηση;

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τον εγκλωβισμό όλων αυτών των ανθρώπων στην Κω, για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Όπως δεν αντιμετωπίζεται όσο δεν γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία των παράνομων μεταναστών και δεν λειτουργεί η Υπηρεσία Ασύλου με τους ρυθμούς που πρέπει.

Η Κως δεν είναι χώρος εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό από εμάς ούτε θα νομιμοποιηθεί το hot spot. Θέλουμε να κλείσει αυτή η δομή και το νησί μας να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που του αναλογούν με βάση το πληθυσμό του. Αλήθεια έχουμε αναρωτηθεί γιατί περιοχές όπως η Κρήτη αλλά και άλλες περιοχές της χώρας έχουν μείνει έξω από τη διαχείριση του μεταναστευτικού και σηκώνουμε εμείς όλο αυτό το βάρος;

Σας ασκείται κριτική ακόμη και για την διαχείριση των απορριμμάτων και την προοπτική να υπάρξει συνεργασία του Δήμου με ιδιώτη.  Τι απαντάτε;

Η Κως είχε φέτος τον περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη χρονιά, αυτό σημαίνει και μεγαλύτερη παραγωγή απορριμμάτων. Φανταστείτε αν δεν υπήρχε η ανακύκλωση στην Κω, που έχει υψηλές επιδόσεις αφού ανακυκλώνουμε 13.500 τόνους απορριμμάτων, πως θα ήταν η κατάσταση.

Έχουμε έλλειψη προσωπικού στην καθαριότητα , που δεν μας επιτρέπει να καλύπτουμε πλήρως τις ανάγκες στην αποκομιδή, στην οδοσάρωση και στο σύνολο του νησιού. ‘Εχουμε καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ριζικών αλλαγών στο μοντέλο καθαριότητας του Δήμου που περιλαμβάνει βέλτιστη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης, πράσινα σημεία και κάδους νέας τεχνολογίας.

Η αποκομιδή είναι ένας τομέας στον οποίο μπορεί να υπάρξει συνεργασία με ιδιώτη. Θα το κάνουμε μόνο αν υπάρξει μείωση του κόστους και βελτίωση των υπηρεσιών. Τόσο απλά.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις δημοτικές εκλογές. Θα διεκδικήσετε το δήμο της Κω εκ νέου και με ποιους στόχους; Ποια είναι η άποψη σας για την εφαρμογή της απλής αναλογικής; Πολύ φοβούνται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα ακυβερνησίας στους Δήμους.

Οι πολίτες της Κω με τίμησαν με τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους. Οι ίδιοι θα με κρίνουν και πάλι στις εκλογές του Μαϊου, θα κρίνουν όσα κάναμε αυτά τα 4 χρόνια αλλά και το σχέδιο μας για την Κω του 2023 και θα αποφασίσουν.

Η Κως του 2023 είναι ένα ολιστικό σχέδιο που περιλαμβάνει την ανάπλαση και αλλαγή της εικόνας του ιστορικού κέντρου της Κω, τη νέα μεγάλη ιδέα για την Κω που είναι η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, τη δημιουργία brand  που συνδέεται με τον Ιπποκράτη και την Ιπποκρατική Ιδέα, τη μετατροπή της Κω σε νησί-πρότυπο για τα ΑμεΑ που αναζητούν τουριστικό προορισμό με υποδομές προσβασιμότητας  και πολλά άλλα.

Δεν φοβάμαι την απλή αναλογική. Αφού μας αλλάζουν τους κανόνες θα παίξουμε αναγκαστικά με τους νέους κανόνες. Αυτό που προέχει είναι να μην δημιουργηθούν προβλήματα ακυβερνησίας στο Δήμο γιατί ο πρώτος που θα την πληρώσει, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι ο δημότης. Η συνεργασία και η συνεννόηση πάντως δεν είναι ζήτημα εκλογικού νόμου αλλά κουλτούρας, ειλικρίνειας και διάθεσης. Εκεί κρίνονται όλοι.

Η πιο μεγάλη παράταξη είναι η Κως και το κάνουμε πράξη, είμαστε μια Δημοτική Αρχή που περιλαμβάνει ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, δεν έχουμε εξαρτήσεις. Την επόμενη μέρα στο Δημαρχείο της Κω δεν θα υπάρχει καμία κομματική σημαία, θα κυματίζει μόνο η σημαία της Κω.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το πιο ενδιαφέρον

Ο σταθμός που λειτουργεί από το 1992. Ο πρώτος ενημερωτικός ραδιοσταθμός στο Αιγαίο και ο πρώτος που καθιέρωσε το ενημερωτικό site, που λειτουργεί παράλληλα με τον ραδιοφωνικό σταθμό. Ο sky αδιάλειπτα λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ 100,3 . Copyright © RADIOTOYRISTIKI SA

Στο site αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία που αποθηκεύουν μικρά αρχεία (cookies) στον υπολογιστή σας. Τα cookies κάνουν το site αυτό να “τρέχει” χωρίς προβλήματα και να δημιουργεί cookies πλοήγησης (statistics cookies). Για καλύτερες υπηρεσίες, πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ.