Την άποψη ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί στις ευρωεκλογές μπορεί να πετύχει διψήφιο ποσοστό εξέφρασε μιλώντας στην κεντρική πολιτική εκδήλωση που διοργανώθηκε ενόψει της αναμέτρησης της 26ης Μαΐου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Νικητιάδης.

Η πολιτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Plaza . Η αίθουσα του ξενοδοχείου γέμισε από κόσμο όσο και από στελέχη του ΚΙΝΑΛ που ήθελαν να ακούσουν την ομιλία τόσο του κ. Γιώργου Νικητιάδη όσο και τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης.

IMG_3648
IMG_3647
IMG_3645

Το παρόν έδωσαν ο βουλευτής του κόμματος κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, οι υποψήφιοι βουλευτές κκ. Λίτσα Φτακλάκη Βάιος Καλοπήτας , Σαράντος Μπακρισιώρης, οι πρώην βουλευτές Κοσμάς Σφυρίου και Νίκος Ζωίδης, ο δήμαρχος Ρόδου, οι πρώην δήμαρχοι Γιώργος Γιαννόπουλος και Στάθης Κουσουρνάς, και πολύς κόσμος.
Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής κ.Νικηφόρος Παπανικόλας. Ακολούθησε προβολή βίντεο που ήταν αφιερωμένο στη ζωή και την πολιτική διαδρομή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις θέσεις του για σημαντικά ζητήματα αλλά και τις απόψεις ξένων ηγετών όπως η Μάρκαρετ Θάτσερ που μπορεί να μην ταυτίζονταν ιδεολογικά μαζί του αλλά θαύμαζαν το γεγονός ότι δεν έφευγε ποτέ από σύνοδο κορυφής χωρίς να έχει πάρει κάτι θετικό για την Ελλάδα.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Γιώργος Νικητιάδης αναφέρθηκε στην περιοδείες που έκανε σε όλη τη χώρα. Από αυτές το μήνυμα που όπως είπε αποκόμισε ήταν πως το ΠΑΣΟΚ και σήμερα Κίνημα Αλλαγής επανέρχεται γυρίζει ξανά.

Στη συνέχεια τόνισε πως η Ευρώπη περνάει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της.

« Ενδεικτικά αναφέρω ότι αποχωρεί μια πολύ μεγάλη χώρα η Αγγλία. Έχουμε το γνωστό Brexit . Επίσης έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση του ευρωσκεπτικισμού. Συγχρόνως έχουμε και μια αύξηση των λαικίστικων φαινομένων. Όλα αυτά δημιουργούν άγχος στους λαούς της Ευρώπης. Ταυτόχρονα δημιουργείται και αμφισβήτηση για το τι γίνεται και που πάει η Ευρώπη. Η Ευρώπη δημιουργήθηκε με βασική σκέψη να διασφαλιστεί η ειρήνη. Αυτό έγινε . Δεν είναι μόνο αυτό. Κατάφερε να έχει ένα ευρύτατο κράτος δικαίου και να υπάρχει ευημερία στους λαούς. Την τελευταία δεκαετία όμως αυτό δεν υπάρχει. Υπάρχει κρίση. Φταίει ότι υποχώρησε το κράτος δικαίου και υπάρχει διαρκής λιτότητα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Φταίει η συντηρητική ηγεσία της Ευρώπης όλα αυτά τα χρόνια. Φταίμε και εμείς που βάλαμε πολύ νερό στο κρασί μας. Όλοι παραδέχονται πως υπάρχει κρίση στην Ευρώπη. Πρέπει όμως να ξεπεραστεί», είπε ο κ. Νικητιάδης.

Ωστόσο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής τόνισε πως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα κόμματα που υποστηρίζουν στην Ευρώπη δεν έχουν θέσεις.

«Ουδεμία πρόταση για την ενοποίηση. Μόνο για οικονομικά μέτρα μιλάνε. Δεν έχουν θέσεις γιατί δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Μόνο ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει την εξουσία στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό άλλωστε παίζει σε δύο βάρκες. Όταν ρωτήθηκε ποιον στηρίζει για πρόεδρο της Κομισιόν έδωσε μια περιγραφή και δεν είπε όνομα. Το έκανε αυτό γιατί θέλει να τα έχει καλά με τους σοσιαλιστές. Θέση για το πώς ξεπερνιέται η κρίση στην Ευρώπη δεν υπάρχει.Το ευρωπαικό σοσιαλιστικό κόμμα έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων» , είπε ο κ. Νικητιάδης.

Ωστόσο ο κ. Νικητιάδης τόνισε πως επιδρά αρνητικά σε ότι αφορά τη σημασία των ευρωεκλογών η ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
« Πρώτη φορά γίνονται εκλογές με 4 κάλπες. Ποτέ δεν είχε γίνει αυτό. Είναι η δαιμονιώδης πονηριά του πρωθυπουργού της χώρας που ήξερε πως το συμφέρει πολιτικά να παροπλίσει τα δεκάδες αυτοδιοικητικά στελέχη σε όλη τη χώρα. Είναι αυτό ή και η πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ. Θυμηθείτε τι έγινε κατά τη συζήτηση μομφής. Αντί να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα κυριάρχησαν άλλα ζητήματα. Αυτά είναι τα προβλήματα; Όταν ανέβηκε στο βήμα η κ. Φώτη Γεννηματά τα επισήμανε αυτά και μίλησε για το δημόσιο χρέος της χώρας και το 1.200.000 συμπολίτες μας που υφίστανται αναγκαστικά ασφαλιστικά μέτρα. Πότε είχε γίνει αυτό με τον κόσμο να τρέμει κάθε πρωί για το τι θα κάνουν οι τράπεζες. Μίλησε και για τις επενδύσεις που μειώθηκαν σε ποσοστό 12%. Ακόμη περιμένουμε να δούμε τι γίνεται με το Ελληνικό στην Αθήνα και το Γκολφ Αφάντου στη Ρόδο. Διπλασιάστηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Ούτε ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να τα συζητήσει. Πολύ περισσότερο ο κ. Τσίπρας που ήθελε να πετάξει την μπάλα σε άλλο γήπεδο. Στόχος να προκληθεί διπολισμός και να μην υπάρχει το ΚΙΝΑΛ και να μην πάει καλά στις εκλογές. Οι γέφυρες του όμως μας συσπείρωσαν », είπε ο κ. Νικητιάδης πως ουδείς εκφράζει θέσεις για τον τρόπο που θα μπορούσε να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   TUI: Κορυφαίοι προορισμοί Ρόδος και Κως φέτος το καλοκαίρι

«Δεν υπάρχει αντίλογος. Δεν έχουν διαφορετικό πολιτικό λόγο να αρθρώσουν για την Ευρώπη. Εμείς λέμε πως η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει κοινή πολιτική άμυνας. Πρέπει να δημιουργηθεί ευρωπαικός στρατός. Έτσι θα διαφυλάττουμε τα σύνορα μας. Μόνο το Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό κόμμα θέτει τέτοια πρόταση», είπε ο κ. Νικητιάδης και πρόσθεσε πως με τον Ευρωπαικό στρατό θα μειωθούν οι δαπάνες για την Άμυνα.
Σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη η Ευρώπη θα πρέπει να έχει κοινή εξωτερική πολιτική.

«Πρέπει να ασκεί πολιτική με το δικό της υπουργό Εξωτερικών. Μετά τις απειλές του κ Ερντοάν ευαισθητοποιήθηκε η κ. Μογκερίνι που τον προειδοποίησε με αφορμή τις απειλές για τις ΑΟΖ. Εμείς μιλάμε και για θέματα που άπτονται και για θέματα της δικής μας καθημερινότητας. Έχουμε καταθέσει εμείς πρόταση για ενιαίο ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Επίσης εμείς θέλουμε να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά. Επίσης να καταργηθεί η επέσχυντη διάταξη που συνδέει το ειδικό καθεστώς με το προσφυγικό», είπε ο κ. Νικητιάδης που αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Οι μετανάστες στην Ευρώπη είναι το 0,48% του πληθυσμού της. Στη Μόρια είχαμε 7.500 μετανάστες. Υπάρχουν πόλεις στην Ευρώπη που δεν έχουν ούτε ένα. Εμείς στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Και έχουμε τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν απορροφά τα κονδύλια για τους μετανάστες. Εχουν δοθε τα πενιχρά 750 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η πενιχρή κυβέρνηση έχει απορροφήσει μόνο τα 156. Και από αυτά τα περισσότερα είναι προιόν σκανδάλου. Οι μηχανισμοί ελέγχουν τον τρόπο που διατέθηκαν και ποιοι πήραν μίζες. Αυτή είναι η πρώτη φορά αριστερά», είπε ο κ.Νικητιάδης.
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής τόνισε πως στην ΕΕ πρέπει να καθιερωθεί ενιαίος μισθός για όλους. Πρόταση έχει κατατεθεί όπως είπε και για τα επιδόματα ανεργίας.

«Θα πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ επίδομα ανεργίας. Μιλάμε και για Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο . Δεν υπάρχει αντίλογος όμως. Δεν υπάρχει διαφορετική πρόταση από κανέναν», είπε .

Ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε και στην πρόταση του για την καθιέρωση επιτρόπου για τον Τουρισμό.

«Παρακολουθώντας στενά την κατάσταση διαπίστωσα πως στρατηγική για τον τουρισμό δεν υπάρχει. Ο παγκόσμιος τουρισμός είναι 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια τουρίστες. Από αυτά το 51% προτιμά την ΕΕ. Επίσης το 8% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Και έχουμε 27 επιτρόπους και επίτροπο τουρισμού δεν διαθέτουμε. Οι γίγαντες που ασχολούνται με τον τουρισμό δεν ενδιαφέρονται παρότι έχουν τεράστια έσοδα από τον τομέα. Και αυτή η πρόταση δεν έχει αντίλογο. Λέω να τη κάνουμε κομμάτι των θέσεων μας όλοι εμείς. Οι 21 ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν από τη χώρα μας να πάρουν συγκεκριμένο μήνυμα. Και η επόμενη κυβέρνηση που να αναδειχθεί από τις εκλογές, να πάρει συγκεκριμένο μήνυμα και να προχωρήσει σε συμμαχίες για τη δημιουργία της θέσης του επιτρόπου τουρισμού», τόνισε.

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο ο κ. Νικητιάδης τόνισε πως πιο δημοκρατικό θα ήταν να εκλέγονταν οι ευρωβουλευτές από τις περιφέρειες.

«Είναι απαράδεκτο η χώρα μας να είναι ολόκληρη να είναι ολόκληρη μια εκλογική περιφέρεια. Δεν επιβάλλεται αυτό από πουθενά. Πέντε χώρες της ΕΕ έχουν διαφορετικό σύστημα. Εκλέγουν τους ευρωβουλευτές από τις περιφέρειες. Αυτό είναι πιο δημοκρατικό. Δεν θα προωθούνταν πιο άμεσα τα θέματα των νησιών;», τόνισε.
«Σε αυτές τις εκλογές μπορούμε να πάρουμε διψήφιο αριθμό. Αυτό εξαρτάται και από εσάς . Να ασχοληθούμε όλοι με τις ευρωεκλογές και να αναδείξουμε τις θέσεις μας. Η αύξηση του ποσοστού μας θα φέρει εξελίξεις, την κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τη δική μας άνοδο», κατέληξε ο κ. Νικητιάδης.

« Η παράταξη αυτή είναι ριζωμένη στις ψυχές των δημοκρατών της χώρας», είπε ο κ. Βαρδακαστάνης που ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και στους υπολοίπους δημάρχους αλλά και στον υποψήφιο περιφερειάρχη κ. Μανώλη Γλυνό.
«Για να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές χρειάζεται ενότητα συντονισμός και αποτελεσματικότητα. Πρέπει οι θέσεις μας να φθάσουν παντού. Να πείσουμε εκείνους που έκαναν άλλη επιλογή και τώρα ακουμπούν πάνω μας τις ελπίδες τους. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ εκφράζουν τη σωστή πορεία της χώρας. Έχουμε πρόταση για το μέλλον της πατρίδας μας που διαρκώς επικαιροποιείται», είπε ο κ. Βαρδακαστάνης.

 

 142 total views,  2 views today