Α. Κολιάδης: Η τουριστική σεζόν του ’21 θα είναι καλύτερη από την περσινή

614

Την εκτίμηση ότι η τουριστική σεζόν το 2021 θα είναι καλύτερη από την περσινή εξέφρασε μιλώντας στον sky ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ Αλέξανδρος Κολιάδης.

Παράλληλα ο κ. Κολιάδης τόνισε ότι αποτελεί πλήγμα για τη χώρα μας το γεγονός ότι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία ο κόσμος δεν ταξιδεύει, όταν οι δύο πρώτες αποτελούν τις βασικές αγορές για τον τουρισμό μας. «Τα μηνύματα είναι θετικά ότι θα πάμε καλύτερα, αλλά το ζητούμενο δεν είναι μόνο οι αριθμοί και πόσες αφίξεις θα έχουμε, αλλά να δουλέψει η αγορά» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κολιάδης.

“Είναι μία περίεργη κατάσταση, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα φέτος. Άλλωστε πέρυσι είδαμε τον πρώτο τουρίστα τον Ιούλιο και φέτος ξεκινήσαμε από τα μέσα Μαίου. Επίσης πέρσι είχαμε όλη τη σεζόν μόλις δύο κρουαζιερόπλοια, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα προσεγγίσει στο λιμάνι της Ρόδου το δεύτερο. Επίσης τα αεροπλάνα ξεκίνησαν ήδη να έρχονται κανονικά, και ήδη βλέπουμε και Σκανδιναβούς και Πολωνούς και Ισραηλινούς επισκέπτες, αλλά σαφώς υπάρχει το μεγάλο πλήγμα που συμβαίνει από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, που όμως δεν είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι, αφού δεν ταξιδεύουν από τα κράτη τους. Τα μηνύματα είναι θετικά και θα πάμε καλύτερα, εκτός απροόπτου. Όλα είναι πολύ ρευστά αυτή τη στιγμή, όμως αισιοδοξούμε για το καλύτερο και θα πετύχουμε το στόχο μας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Κολιάδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί, οι οποίοι έχουν να δουλέψουν από τον Οκτώβριο του 2019. “Για το 2021 είμαστε ακόμη στην αναμονή και η κατάσταση στον κλάδο είναι πλέον τραγική”, όπως είπε.

Μάλιστα αυτή την ώρα πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, στην πλατεία Δημαρχείου. “Κουραστήκαμε από τις υποσχέσεις και απαιτούμε τα αυτονόητα”, τόνισε μιλώντας στον sky ο πρόεδρός τους Αλέξανδρος Κολιάδης, επισημαίνοντας ότι διεκδικούν: Αναδρομική αποζημίωση για τους 6 μήνες του 2020, αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο ως Μάιο του ’21 με ένσημα, ένταξη στην κατηγορία των πληττόμενων από την πανδημία, ώστε να δικαιούνται τις αντίστοιχες ελαφρύνσεις και λειτουργικά Πρωτόκολλα για τις ομαδικές ξεναγήσεις. «Ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος, αυτός που δημιουργεί προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν, κινδυνεύει με αφανισμό», επισήμανε σχετικά ο κ. Κολιάδης, θέτοντας τον προβληματισμό, πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται η επιβίβαση 42 ατόμων στο τουριστικό λεωφορείο για τη μετακίνηση των τουριστών και την ίδια στιγμή να επιτρέπονται οι ξεναγήσεις 8 ή 15 μόνο ατόμων σε μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο αντίστοιχα.