Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. 40 χρόνια ευρωπαϊκής διαδρομής.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στο Ζάππειο για το ιστορικό της επετείου, με τα λόγια του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν υποδεχόταν πριν από τέσσερις δεκαετίες την ένταξη της Ελλάδας στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες: «Από την 1η Ιανουαρίου του 1981, η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρώπη με την οποία συνδέεται ιστορικά και πολιτιστικά, έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους». Και βέβαια για τον ιστορικό ηγέτη έκλεινε θριαμβευτικά ένα προσωπικό στοίχημα. Ενώ για τη χώρα άνοιγε ένα ταξίδι με τριπλό προορισμό: την ασφάλεια, τη δημοκρατία και την ευημερία.

Σχολιάζοντας το ιστορικό της επετείου, αλλά και περιγράφοντας τη σύνδεση της Ρόδου στην τελική φάση των διεργασιών πριν η Ελλάδα ενταχθεί στην ΕΟΚ ως δέκατο μέλος, ο πρώην υπουργός και επίτιμο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, τότε Βουλευτής Δωδεκανήσου, Αριστοτέλης Παυλίδης, δήλωσε στον sky:

Η ουσία είναι ότι περιέγραψε ο Κων/νος Καραμανλής με τη φράση ευρισκόμενος στη Ρόδο: “Η Ελλάς εξέρχεται της ιστορικής απομόνωσης” και κατά Καραμανλή πώς συνέβη αυτό. Με την επιστροφή της Ευρώπης στη χώρα προελεύσεως της. Η Ευρώπη ήρθε στην Ελλάδα κατά την κρίση Καραμανλή.

Βρισκόμαστε στη Ρόδο, γιορτές του 1981. Έρχεται ο Ράλλης στη Ρόδο για να ενημερώσει στον Κ. Καραμανλή για την ολοκλήρωση των διεργασιών της διαπραγματεύσεως, προκειμένου να συνταχθεί η σχετική συμφωνία. Την όλη διαδικασία είχε πάρει “στους ώμους του” ο τότε υπουργός προερχόμενος από την υπηρεσία του υπουργείου Συντονισμού ο Γιώργος Κοντογιώρης. Φίλος της Δωδεκανήσου, αλλά ιδιαιτέρως της Ρόδου. Η ενημέρωση τελείωσε, ο Καραμανλής δεν έκανε καμία δήλωση, τις δηλώσεις έκανε ο Ράλλης ως αρμόδιος για τον τελικό χειρισμό, αλλά η Ρόδος ήταν ήδη συνδεδεμένη με την όλη διαδικασία, διότι η τελευταία συνεδρίαση της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής της εντάξεως της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες, συνεδρίασε στη Ρόδο, στο ξενοδοχείο Grand Hotel υπό την προεδρία του αξέχαστου συναδέλφου του Αριστείδη Καλαντζάκου, με μέλος τον ομιλούντα, τον Γιάννη Πεσματζόγλου και άλλους προερχομένους από τις τότε χώρες της τότε ΕΟΚ.

Έτσι ο δεσμός της Ρόδου με την όλη διαδικασία φέρει και σφραγίδα. Συνετάγη πρωτόκολλο και έτσι ολοκληρώθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή λοιπόν η μεγάλη ημέρα, με την οποία συνδέεται όλη η Ευρώπη έχει άμεση σχέση με το εξαιρετικό τοπίο της Ρόδου, για το οποίο ο Καραμανλής μας έλεγε ότι “η Ρόδος είναι η νήσος του φωτός και των χρωμάτων” κι έτσι συνήθιζε να περνάει τα Χριστούγεννα του κοντά σε εμάς. Αναχώρησε παραμονή Πρωτοχρονιάς για να μετάσχει στην τελετουργική διαδικασία του νέου έτους. Αυτά καθόσον αφορά την ιστορία.

Στην πράξη, οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες. Από την προδικτατορική περίοδο που ελήφθη η απόφαση της συνδέσεως της Ελλάδας με τις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες μέχρι την ημέρα που υπεγράφη η ιστορική σύμβαση στο Ζάππειο. Εμείς τότε νέοι Βουλευτές παρακολουθήσαμε με δέος έχοντας απέναντι μας τον Καραμανλή, τον Ράλλη και τον Ζισκάρ Ντ΄Εστέν και τους άλλους ηγέτες των κρατών της ΕΟΚ στο Ζάππειο, που κατέστη από εκείνη την ημέρα το επίκεντρο όλων των παρόμοιων διεργασιών, που είχαν σχέση με τη μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι άρχισε η πορεία που οδήγησε στην περίφημη δήλωση Καραμανλή κοινοβουλευτικά “Ανήκουμε στη Δύση”. Ο Α. Παπανδρέου που δεν μετείχε κοινοβουλευτικά στη διαδικασία της υπογραφής της συμβάσεως ως μετέχων της πολιτικής αποφάσεως, πήρε το λόγο στη Βουλή και του είπε: “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, όχι στη Δύση”. Και ο Καραμανλής συμπλήρωσε την έκφραση: “Ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτιστικά ανήκομεν στη Δύση, καθό μέτρο η Δύση ανήκει στην Ελλάδα”.

Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία των ενταξιακών πλέον εν τη εφαρμογή πράξεων, όχι μόνο για την απορρόφηση των πανίσχυρων τότε οικονομικών κονδυλίων για μία χώρα που έβγαινε από δικτατορία και ακολούθησαν την ίδια πορεία η Ισπανία και η Πορτογαλία. Κι εκείνες από δικτατορία και μάλιστα μακροβιότερη της δικής μας επταετίας. Μία διαδικασία εξαιρετικών θεσμικών μεταβολών, οργανώσεως σχεδίου αναπτύξεως κι αντιμετωπίσεως κατ’ εκείνη την εποχή πράξεων γειτονικών χωρών οι οποίες ανήκαν σε πολιτικοστρατιωτικά μπλοκς.

Σε όλη αυτή την ατμόσφαιρα, πολλές εκ των συναντήσεων διεθνούς επιπέδου, της οργανώσαμε στη Ρόδο και φέρουν σφραγίδα, ημερομηνία, υπογραφή με την ένδειξη εν Ρόδω. Η Ελλάς εξέρχεται από την ιστορική απομόνωση από τότε. Ανήκομεν σαφώς εις την Δύση, με τη συμβολική έκφραση ότι η Ευρώπη επιστρέφει στη χώρα προέλευσεως της.

 388 total views,  4 views today