«Στις 7 Ιουλίου η κάλπη θα είναι άδεια. Έχουμε λάβει τα μηνύματα των ευρωεκλογών και θα φροντίσουμε να είμαστε κοντά στους πολίτες  για να τους ενημερώσουμε για το πρόγραμμα μας. Το δίλημμα των εκλογών  είναι αν θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά ή αν θα επιστρέψουμε πίσω και ο καθένας μόνος του.»

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας  μιλώντας σε στελέχη του κόμματος καθώς και σε πολίτες στην καφετέρια Yachting Club  όπου κατέληξε μετά τον περίπατο που έκανε στο κέντρο της πόλεως Ρόδου.

Ο πρωθυπουργός έφθασε στην πλατεία Κύπρου, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα του λίγο μετά τις 11:00 σήμερα το πρωί. Η υποδοχή του από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από τις 10:00 το πρωί  ήταν θερμή.

Στην πλατεία Κύπρου ήταν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και υποψήφιοι βουλευτές κ. Ηλίας Καματερός και  Δημήτρης Γάκης.

Αμέσως  προχώρησε στην οδό Γαλλίας και κατευθύνθηκε στο κτιριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς.  Άνετος και χαμογελαστός ο κ. Τσίπρας συνομιλούσε με τους πολίτες και άκουγε τα προβλήματα που του έθεταν.  Κάποιοι τον αγκάλιαζαν άλλοι του έλεγαν να προχωρήσει μπροστά και να μην φοβάται κανένα.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην καφετέρια όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο  του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββα και  προέδρους σωματείων εργαζομένων στον τουρισμό . Άκουσε προσεκτικά τα αιτήματα που του  έθεσαν όλοι και απάντησε.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Τσίπρας  αναφέρθηκε στην πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του για να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Επετέθη όμως στη ΝΔ και τόνισε πως το πρόγραμμα της αφορά τους λίγους και όχι τους πολλούς. Τόνισε χαρακτηριστικά πως θα υποστηριχθούν οι επιχειρηματίες για να επιβιώσουν ακόμη και φοροδιαφεύγοντας.

Ο κ. Τσίπρας εστιάζοντας στο πρόγραμμα της ΝΔ, τόνισε πως  η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στην επιστροφή της χώρας στην εποχή των μνημονίων και τους πολίτες σε δύσκολες καταστάσεις.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σημαντικό ποσοστό από το ΑΕΠ που χάθηκε σε καιρό ειρήνης.

Ο τουρισμός μας κράτησε όρθιους στην κρίση

« Καταφέραμε όλα τα προηγούμενα χρόνια να αυξηθούν οι αφίξεις τουριστών σε όλη την Ελλάδα και στη Ρόδο. Ο τουρισμός μας κράτησε όρθιους και στις δύσκολες στιγμές της κρίσης. Την καταστροφική πενταετία 2010-2014 είχαμε συρρίκνωση του ΑΕΠ. Στον τουρισμό είχαμε μια σταθερότητα. Από το 2015 και μετά σπάμε ρεκόρ αφίξεων με το μεγαλύτερο όλων πέρσι. Η ανάπτυξη του τουρισμού και τα οφέλη του  στην οικονομία πρέπει να συνδυάζονται   και με οφέλη για τους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως στη διάρκεια της κρίσης χάθηκε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις συνέπειες που είχε η κρίση στις ζωές των Ελλήνων αλλά και στις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ .

«Στην κρίση χάσαμε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ. Αυτό συμβαίνει όταν οι χώρες βρίσκονται σε πολεμική κατάσταση και όχι σε ειρήνη. Αυτό σήμαινε απώλεια για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Είχαμε συρρίκνωση στο εισόδημα του Έλληνα πολίτη και τεράστια ανεργία. Μέσα σε δυόμισι χρόνια περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρέθηκαν στην ανεργία. Αυτό δεν το είχε ξαναζήσει η χώρα καθώς και άλλο κράτος στην ΕΕ. Η λεγόμενη μεσαία τάξη φτωχοποιήθηκε. Κάναμε προσπάθεια  από το 2015 και μετά για να δώσουμε λύσεις και να αυξήσουμε την απασχόληση. Από το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που χάθηκαν καλύφθηκαν οι 300.000. Το πρώτο τετράμηνο του 19 δημιουργήθηκαν 110.000 νέες θέσεις εργασίας. Φθάσαμε δηλαδή να καλύψουμε σχεδόν το ήμισι των θέσεων που χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Επιστρέψαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έγινε προσπάθεια να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.  Θέλουμε η ανάπτυξη να αφορά όλους τους Έλληνες και όχι τους λίγους», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως  επιδίωξη ήταν να ωφεληθούν όλοι από τις θυσίες που έγιναν στα χρόνια της κρίσης.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στις  εντολές που όπως είπε έρχονταν από τα επιχειρηματικά λόμπυ στην ΕΕ και από εκεί  επιχειρούνταν να επιβληθούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Θα προχωρήσουμε μπροστά όλοι τώρα ;

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο δίλημμα της εκλογικής μάχης.

« Αντισταθήκαμε σθεναρά και δώσαμε μάχη για να αποφύγουμε αυτά. Στις διαπραγματεύσεις είχαμε και επιτυχίες.  Το δίλημμα είναι τώρα που η χώρα κατάφερε να βγει στο ξέφωτο αν θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά. Έχουμε κάποιες δημοσιονομικές υποχρεώσεις ακόμη. Η χώρα λεηλατήθηκε και χρεοκοπήθηκε. Εμείς διαμορφώσαμε συνθήκες επιστροφής στην κανονικότητα. Είμαστε πια ελεύθεροι να καθορίσουμε εμείς τους όρους της πολιτικής για να πιάνουμε τους στόχους. Τώρα που βγήκαμε στο ξέφωτο και η χώρα είναι ελεύθερη ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ποιο σχέδιο θα ακολουθήσει . Εχουμε μπροστά μας δύο επιλογές. Η μια είναι να προχωρήσουμε το δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης που περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες τους εργαζόμενους τους επαγγελματίες τους ανθρώπους του μόχθου και τους επιχειρηματίες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Δύο είδη επιχειρηματικότητας στη χώρα

Ο  πρωθυπουργός   δήλωσε πως στη χώρα υπάρχουν δύο είδη επιχειρηματικότητας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Στο κόκκινο οι ΜΕΘ στην Αθήνα λόγω των κρουσμάτων

« Στη χώρα μας υπάρχουν δύο είδη επιχειρηματικότητας. Η μια είναι η υγιής επιχειρηματικότητα που πρέπει να έχει κίνητρα και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Η άλλη επιχειρηματικότητα  είανι αυτή που γνωρίσαμε και αντικατοπτρίζει την παλιά Ελλάδα αυτή τη της διαφθοράς και της διαπλοκής που δεν θέλουν ελέγχους . ΄Ετσι θέλουν να κερδίζουν αυτοί εμείς όμως επιδιώκουν να κερδίζουν όλοι δίκαια. Η μια αντίληψη είναι η  χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά έχοντας μαζί όλους τους Έλληνες. Η άλλη είναι αυτή που λέει ότι ο καθένας θα πρέπει την άκρη μόνος του», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε όσους βρέθηκαν σε πολύ δυσχερή θέση  σε εκείνους που από τη μεσαία τάξη κατρακύλησαν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

 Η επίθεση στη ΝΔ 

Φόβο εξέφρασε ο κ. Τσίπρας ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να επιστρέψει πίσω στο ΔΝΤ. Μάλιστα  επιτέθηκε στις προ του 2010 κυβερνήσεις που άφησαν τη χώρα με 24 δις πρωτογενές έλλειμμα.

« Οδηγηθήκαμε στα μνημόνια και το ΔΝΤ γιατί κάποιοι είχαν φροντίσει  να αφήσουν 24 δις πρωτογενές έλλειμμα . Αυτοί που ακολούθησαν τα έκαναν μαντάρα και έφεραν τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα δηλαδή το ΔΝΤ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι εξαγγελίες που έγιναν από τη ΝΔ είναι για τους πλούσιους και όχι για τη μεσαία τάξη.

«Οι μειώσεις των φόρων που έχουν εξαγγελθεί δεν αφορούν όλους αλλά τους πλούσιους. Εμείς ανακοινώσαμε μέτρα που αφορούν όλους.  Έτσι με τον τρόπο που έχουν επιλέξει θα οδηγηθεί η χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Μετά θα αρχίσουν τη μείωση δαπανών δηλαδή μισθοί συντάξεις επιδόματα. Αν εφαρμοσθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα στη χώρα θα βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις ξανά», είπε.

Πήραμε το μήνυμα των ευρωεκλογών

Αναφορικά με το μήνυμα των ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως το μήνυμα των πολιτών έχει ληφθεί.

« Ανεξάρτητα από την κομματική μας προτίμηση αυτό που θα πρέπει να μας αφορά είναι η ζωή μας. Είναι η επόμενη ημέρα για το μέλλον του τόπο. Πρέπει να καταλάβουμε πως έχουμε μπροστά μας δύο πολιτικά σχέδια που αφορουν την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα και τους πολίτες. Για μας είναι δέσμευση να προχωρήσουμε την επόμενη ημέρα όλοι μαζί. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία πρέπει  να έχει μέρισμα από τους καρπούς των θυσιών της. Για τρία χρόνια ήμουν με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Πολλές φορές αναγκάστηκα και έκανα επιλογές έξω από το ιδεολογικό μου πλαίσιο και την ιδεολογική μου κρίση. Πετύχαμε νίκες και καταφέραμε να είναι σήμερα η Ελλάδα ελεύθερη και ισχυρή. Το κρίσιμο ερώτημα είναι προχωράμε μαζί όλοι ή  επιστρέφουμε πίσω και ο καθένας μόνος του;Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε να καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας», τόνισε.

Η σύσκεψη με τους φορείς

Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των φορέων ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου του ΕΚΡ κ. Σάββα Χατζησάββα.

« Έχουμε θέμα με τους εποχιακούς εργαζόμενους που προσλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι. Αν δεν γίνουν ρυθμίσεις η ζυγαριά γέρνει υπέρ των εργοδοτών», είπε ο κ.Χατζησάββας που αναφέρθηκε και στις τοπικές συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Θύμισε στον κ. Τσίπρα πως ειδικά η σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους είναι υποχρεωτική.  Αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΕΚΡ στο ποσό της επιδότησης που λαμβάνουν οι ξενοδοχουπάλληλοι όταν απολύονται από τα ξενοδοχεία .

« Πρέπει να αυξηθεί το ποσό της επιδότησης  αλλά και ο χρόνο. Επίσης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται και να καταρτίζονται ώστε να προσφέρουν και υπηρεσίες ποιότητας».

Τα προβλήματα των εργαζομένων στα τουριστικά λεωφορεία έθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων», δήλωσε ο κ. Χατζησάββας και ζήτησε την στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας με περισσότερο προσωπικό.

Στην συνάντηση για τα προβλήματα των αυτοκινητιστών μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί κ. Θεοδόσης Καστανίδης. Μάλιστα ο πρωθυπουργός απάντησε πως ειδικά για τα ταξί έκανε αγώνα  για να μην εφαρμοσθούν πολιτικές που είχαν δρομολογηθεί.

«Για τα προβλήματα των ξεναγών μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών κ. Α. Κολλιάδης.

Εμείς είχαμε καλή συνεργασία με την κ. Κουντουρά γιατί άνοιξαν οι σχολές ξεναγών στις μεγάλες πόλεις. Τα περισσότερα σωματεία ξεναγών είχαν υπογράψει συμβάσεις. Θέλουμε να γίνει μηχανογράφηση των ενσήμων των ξεναγών», τόνισε ο κ.Κολιάδης  και πρόσθεσε πως οι ξεναγοί δέχονται ανταγωνισμό από ανθρώπους που παριστάνουν τους… ξεναγούς αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και δεν διαθέτουν. Ο κ.Κολιάδης ζήτησε τη διεξαγωγή ελέγχων.

Για τα προβλήματα των εργαζομένων στον τουρισμό μίλησαν και άλλοι  συνδικαλιστές.

Η διαμαρτυρία  στην Κω

Στη Ρόδο με εξαίρεση μια περίπτωση δεν υπήρξαν προβλήματα. Στην Κω όπως ετοιμάζονται προβλήματα όπως δήλωσε στο skyrodos.gr ο βουλευτής κ. Ηλίας Καματερός.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε ετοιμάζεται από ένα σύλλογο συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ώρα που θα μιλάει ο κ. Τσίπρας στο Χάνι την Κυριακή. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να μην φθάσουν κοντά στο χώρο της ομιλίας οι διαμαρτυρόμενοι.

Η διαμαρτυρία θα γίνει με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών.

 

 214 total views,  2 views today