Γίνεται ήδη μια μεγάλη συζήτηση για λήψη πανευρωπαικών μέτρων με στόχο την κοινή επανεκκίνηση του τουρισμού.

* Του Γιάννη Βαληνάκη, Καθηγητή, τ. υπ. Εξωτερικών

Έχοντας πολυετή εμπειρία σε διϋπουργικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ, οφείλω να επισημάνω τα εξής:

1. Μία συμφωνία μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπ. Ένωσης για κοινά υγειονομικά κλπ μέτρα, προδιαγραφές μεταφορών και ταξιδιών και συγχρονισμός μεταξύ χωρών που ακόμη και σήμερα κινούνται ασυντόνιστα, θα ειναι δύσκολη αλλά και χρονοβόρα! Θα χαθεί εξαιρετικά πολύτιμος χρόνος και μοιραία θα περιπέσουμε στην ίδια ταχύτητα με όσους δεν τα πήγαν καλά (δυστυχώς, βέβαια, ως προς τις ανθρώπινες ζωές), αλλά που τουριστικά είναι οι κύριοι ανταγωνιστές μας. Η αργή λοιπόν διαδικασία σε επίπεδο ΕΕ-27 δεν συμφέρει την Ελλάδα, όταν με το σπαθί της κατέκτησε ηγετική θέση στην αντιμετώπιση του κορωναιού!

2. Η λύση για τη χώρα μας είναι γιαυτό να κινηθεί ΠΡΩΤΗ, ΜΟΝΗ, και ΓΡΗΓΟΡΑ για ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με την ΓΕΡΜΑΝΙΑ, δηλ. την άλλη χώρα που τα πήγε καλά στον πόλεμο κατά του covid-19 και είναι ταυτόχρονα και κύρια αγορά του τουρισμού μας! Το κλειδί για μιά γρήγορη συμφωνία είναι να υιοθετήσουμε όσο πιό πολλά και παρόμοια μέτρα γίνεται με τα ανάλογα γερμανικά μέτρα(συγχρονισμός των σταδιακών υγειονομικών κλπ βημάτων για άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών, επιλογή ίδιων ή συμβατών εφαρμογών (apps εθελοντικά) και των ίδιων πιστοποιημένων τεστς προ της αναχώρησης, παρόμοιων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, αεροπλάνα κλπ, και γενικότερα: κάθε απαραίτητου υγειονομικού πιστοποιητικού ώστε ο Γερμανός να εχει κάθε κίνητρο να προτιμήσει και πρακτικά να ταξιδέψει για τις διακοπές του στην πιό επιτυχημένη και ασφαλή χώρα της ΕΕ (αντίθετα από ανταγωνιστικές αγορές που επλήγησαν βαριά και αναγκαστικά θα καθυστερήσουν (Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία κλπ). Ανάλογη συμφωνία προσπαθεί ήδη να κλείσει η Αυστρία με το Βερολίνο.Άλλωστε και οι άλλες χώρες το ίδιο θα κάνουν στο τέλος…

3. Υπάρχει όμως και ένα άμεσο ζήτημα προς επίλυση, και μάλιστα με τη χρηματοδότηση της ΕΕ: η απουσία ΜΕΘ κλπ στα περισσότερα τουριστικά νησιά. Πρέπει λοιπόν άμεσα, πρώτα ως ηθική υποχρέωση του κράτους προς τους ίδιους τους νησιώτες (που δεν μπορούν όποια ώρα θέλουν να πάρουν ένα αυτοκίνητο και να πάνε σε νοσοκομείο αναφοράς), και δεύτερον για να αισθανθούν ασφάλεια οι ξένοι επισκέπτες να ληφθούν άμεσα μέτρα με κοινοτικούς πόρους: υπάρχουν πχ διαθέσιμες διεθνώς κινητές ΜΕΘ, δυναμικότητας η καθεμιά 10 κλινών, έτσι ώστε με συνολική δαπάνη 5-6 εκ.€ να διατεθούν τέτοια κινητά συστήματα σε 10-15 τέτοια νησιά.

Με άμεσες «έξυπνες» κινήσεις μπορούμε να αξιοποιήσουμε την παγκοσμίως αναγνωριζόμενη εθνική μας επιτυχία εν μέσω πανδημίας, να εμπνεύσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη σε παλαιούς και νέους επισκέπτες μας από τη Γερμανία (αρχικά), να μειώσουμε τις αναμενόμενες ζημιές και να αναδείξουμε μέσα στην κρίση νέες ευκαιρίες!

 5,525 total views,  2 views today