Βασιλικός : Αγωνιούμε για την κρίση από την Ουκρανία αλλά στον τουρισμό η ζήτηση είναι υψηλή

290

Ανθρωπιστική Βοήθεια στην Ουκρανία ετοιμάζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος .Οι προετοιμασίες  έχουν ήδη ξεκινήσει όπως και οι συνομιλίες με όλα τα αρμόδια υπουργεία όπως δήλωσε στον Sky 100,8 ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

«Είναι τραγική συγκυρία η Ευρώπη να βιώνει πάλι πόλεμο μετά από τόσα χρόνια ειρήνης. Πρέπει  όμως η κατάσταση να αντιμετωπιστεί. Μας απασχολεί το ανθρωπιστικό κομμάτι .   Θα κάνουμε αυτό που αρμόζει σε αυτές τις ιστορικές στιγμές δηλαδή στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε ο κ. Βασιλικός.

«Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα δούμε μακροπρόθεσμα όμως  τι μπορεί να γίνει με την απασχόληση των ανθρώπων αυτών. Ευχή όλων μας είναι να σταματήσει ο πόλεμος και να μην χρειαστεί να φθάσουμε να συζητάμε για μόνιμο ξεριζωμό των ανθρώπων αυτών. Το σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να κινητοποιηθούμε για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Είμαστε σε επαφή με την Κομισιόν την προεδρεία της Δημοκρατίας τον υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια. Σε δεύτερη φάση θα δούμε την εργασία των ανθρώπων αυτών αν χρειαστεί», τόνισε ο κ. Βασιλικός.

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Βασιλικός είπε:

«Δεν έχουμε ολοκληρώσει την αντιμετώπιση της κρίσης που έφερε η πανδημία.  Αρχίζει η αντιμετώπιση της νέας κρίσης.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο κρίσεις .  Για την πανδημία έχουμε ακόμη πολύ σοβαρές δυσκολίες. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο χειμώνα για τα ξενοδοχεία.  Μπορεί η σεζόν πέρσι να ήταν καλή πέρσι αλλά υπάρχουν προβλήματα άλυτα.  Για τη νέα κρίση τα προβλήματα είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν.  Ένα πρόβλημα που προκύπτει είναι η αύξηση στις τιμές του ρεύματος.  Σε κάποια ξενοδοχεία το κόστος της ενέργειας φθάνει στο 50% του τζίρου.  Είναι στοιχεία που δεν είναι αντιμετωπίσαμε . Να σκεφθούμε πως τώρα είναι χειμώνας και το καλοκαίρι  θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη ενέργειας λόγω των κλιματιστικών. Αυξήσεις τιμών υπάρχουν και στα αναλώσιμα γεγονός που ανεβάζει το κόστος λειτουργίας».

Σε ότι αφορά τις τουριστικές αγορές  της Ρωσίας και της Ουκρανίας τόνισε πως ενδεχόμενη απώλεια τους δεν θα λειτουργήσει ανατρεπτικά για τον τουρισμό.

«Κάποιες περιοχές της χώρας βέβαια έχουν εξάρτηση από τις δύο αυτές αγορές. Ευελπιστούμε πως η ζήτηση από άλλες αγορές θα καταφέρει να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί από τις δύο αυτές αγορές. Αυτό είναι  το θετικό σενάριο» δήλωσε και πρόσθεσε πως η διοίκηση του ΞΕΕ έχει επιλέξει  να μην κάνει προβλέψεις.

«Πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις . Η λογική λέει πως η υψηλή ζήτηση που βλέπουμε δημιουργεί αισιοδοξία . Δεν παύει  όμως να είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά  και να μην ξέρουμε πως μπορούν να επηρεαστούν οι καταστάσεις από τα μέτωπα της πανδημίας και της Ουκρανίας. Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουμε να βλέπουμε αύξηση. Στα αστικά κέντρα η ζήτηση θα αυξάνεται από το Μάιο. Στους τουριστικούς προορισμούς ανάλογα με το συμβόλαια  θα έχουμε  καλές αφίξεις τους επόμενους δύο μήνες. Αν πιάσουμε καλές πληρότητες  νωρίτερα τότε θα μιλάμε για  μια πολύ καλή σεζόν»