Βελόπουλος: «Λαθραίως εισερχόμενοι αλλοδαποί απειλούν πολίτες στη Ρόδο»

145

Ερώτηση κατατέθηκε στην Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα « Λαθραίως εισερχόμενοι αλλοδαποί απειλούν πολίτες στη Ρόδο». Δόθηκε και απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Η ερώτηση κατατέθηκε από τον Κυριάκο Βελόπουλο

Κύριε Υπουργέ,

Όπως ενημερωνόμαστε από κατοίκους της Ρόδου, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του εν λόγω νησιού με τους λαθραίους «μετανάστες», οι οποίοι μεταφέρονται πιθανότατα από Έλληνες πολίτες.

Σε πρόσφατο περιστατικό, παρανόμως αποβιβασθέντες αλλοδαποί στη Ρόδο, μεταφερόμενοι με όχημα πινακίδων rent a car σταμάτησαν την πορεία τους, προτάσσοντας όπλα κι απειλώντας οδηγούς οχημάτωνπου θεώρησαν ότι τους παρακολουθούν. Διαφαίνεται ότι η κατάσταση ασφαλείας των πολιτών στο νησί τηςΡόδου τείνει να διαταράσσεται σε βαθμό ανεπίστρεπτο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε, εάν αφενός έχουν καταγραφεί κι άλλα ανάλογα περιστατικά απειλών από οπλοφόρους – αλλοδαπούς και μη – κατά τη μεταφορά των πρώτων κι αφετέρου τις ενέργειες που θαπροβείτε, ώστε να αντιμετωπίσετε την πρωτόγνωρη αναδειχθείσα κατάσταση επαναφέροντας το αίσθημα ασφαλείας στο νησί της Ρόδου;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Η απάντηση που δόθηκε

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ό,τι μας αφορά και πλέον των ειρηθέντων κατά την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί της υπ’ αριθ. 185/ 27-09-2023 (ΛΓ’ Συνεδρίαση της 04-10-2023) Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή κ. Γ. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με το υλοποιούμενο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν διαμορφώσει Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια, με σκοπό την πλέον αποτελεσματική αστυνόμευση σε όλες τις περιοχές εδαφικής τους αρμοδιότητας και ιδίως, στα σημεία εκείνα όπου παρουσιάζεται εντονότερη παραβατικότητα. Όπου δε απαιτείται, αναβαθμίζεται το επίπεδο των λαμβανόμενων μέτρων, σε συνάρτηση με τις χρονικές και τοπικές απαιτήσεις και ανάγκες, οι οποίες διαρκώς αξιολογούνται και επανεκτιμώνται.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δοθεί, στις αρμόδιες περιφερειακές του Υπηρεσίες, κατευθυντήριες εντολές και οδηγίες αφενός μεν για την αυξημένη, εμφανή αστυνόμευση μέσω της πραγματοποίησης εποχούμενων περιπολιών – μεικτών εξορμήσεων, αφετέρου δε για τη διενέργεια επισταμένων και ουσιαστικών ελέγχων, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση, κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, των όποιων τοπικών ζητημάτων αστυνομικής φύσης.

Ειδικότερα, η Α’ Διεύθυνση Αστυνομίας (Δ.Α.) Δωδεκανήσου υλοποιεί, στις περιοχές ευθύνης της, τα υφιστάμενα Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια και βάσει αυτών, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της -πλέον της παράλληλης δραστηριοποίησης των υπόλοιπων ειδικών επιχειρησιακών ομάδων (ΔΙ.ΑΣ., Ο.Π.Κ.Ε. κ.α.)- αναπτύσσεται, σε καθημερινή βάση και καθ’ όλο το 24ωρο, πλέγμα δράσεων εμφανούς αστυνόμευσης, το οποίο περιλαμβάνει τη διενέργεια στοχευμένων και συστηματικών ελέγχων, αλλά και εξειδικευμένων δράσεων (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων – ομάδων ελέγχου), εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, προς το σκοπό της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και της διαμόρφωσης συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης αυτών.