Βιολογικό και ΧΥΤΑ επισκέφθηκε ο ΓΓ. Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μ. Γραφάκος

157

Θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του εξέτασε κατά την επίσκεψη του στη Ρόδο ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κ. Μαν.  Γραφάκος.

Το  πρωί έγινε σύσκεψη στο Δήμο Ρόδου και εν συνεχεία ο κ
Γραφάκος συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Ρόδου  κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού στην περιοχή Βόδι καθώς και το ΧΥΤΑ.

Ακολούθησε συνάντηση και στην Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου του Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος του Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ακολούθησαν ανακοινώσεις στους δημοσιογράφους με αρκετές αιχμές  όμως  για όσα όπως τονίστηκε στη συνέντευξη δεν έγιναν ειδικά για το ΧΥΤΑ Ρόδου.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Τήλο για τα εγκαίνια του project  Just Go Zero.

Τη συνέντευξη άνοιξε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος λέγοντας τα εξής:

«Σήμερα έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Πρόσφατα πήρε την αρμοδιότητα που αφορά τα αστικά λύματα για την όλη την Ελλάδα. Είναι μεγάλη χαρά που είναι στη Ρόδο γιατί δύο χρόνια τώρα από τότε που ιδρύθηκε ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου είναι καθημερινός μας συνεργάτης μας. Φανταστείτε τι έχουμε παραλάβει  το σημείο που βρισκόμαστε και που πρέπει να πάμε. Αύριο θα είμαστε στην Τήλο για τα εγκαίνια του έργου Just go zero. ¨Όπου υπάρχει σοβαρότητα και σχεδιασμός έρχονται αποτελέσματα. To project του νησιού είναι συγκλονιστικό.  Θα υπάρξει  συνέχεια και σε άλλα νησιά»

Το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος θα συνεδριάσει στην Τήλο.

Εν συνεχεία ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων συνοδευόμενος από το δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη στον ΧΥΤΑ.

«Παρουσία του κ. Γραφάκου θα καθορίσουμε τα βήματα της συνέχειας. Πριν τη συνάντηση εδώ ο κ Γραφάκος και ο δήμαρχος επισκέφθηκαν δυο υποδομές του νησιού το βιολογικό και τον ΧΥΤΑ. Ο ΧΥΤΑ είναι κατ ευφημισμόν ΧΥΤΑ γιατί στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις. Είναι  μια απαράδεκτη, επικίνδυνη και  προσβλητική χωματερή.  Δεκαετίες τώρα. Για όποιον έχει  απορίες γιατί ιδρύθηκε ο ΦΟΔΣΑ  Ν Αιγαίου να πάει μια βόλτα εκεί και θα καταλάβει. Απορίες έχουν αυτοί που έκαναν τα εγκλήματα για τα οποία σήμερα κατηγορούν. Ο χώρος προσβάλει την υγεία μας το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας. Αυτό για να τελειώσει θέλει δουλειά από πάρα πολλούς ανθρώπους σχέδιο αποφασιστικότητα συνεργασίες και προϋπολογισμό μεγάλο» , είπε ο περιφερειάρχης που αναφέρθηκε στον ΦΟΔΣΑ και στη συνεργασία με τον κ. Γραφάκο.

Στην επίσκεψη του κ. Μανώλη Γραφάκου αναφέρθηκε στη συνέχεια ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης που ξεκίνησε την τοποθέτηση του με την αυριανή μετάβαση στην Τήλο.

«Στην  Τήλο υπάρχουν καλά και κακά νέα. Εκεί θα εγκαινιαστεί μια σκέψη σε ότι αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού.  Το κακό είναι πως το νησί είναι μικρό. Μπορεί το παράδειγμα να είναι εξαιρετικό  αλλά όταν πας να το μεταφέρεις στη Ρόδο τότε θλίβεσαι.  Επισκεφθήκαμε και τον ΧΥΤΑ και το Βιολογικό. Ο μύθος λέει πως θέλουμε κάποιες βελτιώσεις κάποια πασαλείμματα για να γίνουν εξαιρετικά καθώς τόσα χρόνια όλα ήταν τέλεια. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.  Δυστυχώς στο ΧΥΤΑ τα έργα που πρέπει να γίνουν για να έρθει σε μια  λογική λειτουργία είναι κόστους  δέκα εκατομμυρίων ευρώ.  Αυτά για να μην ρυπαίνει το περιβάλλον  και να μην  προκαλεί πρόστιμα και να μην  είναι αντίθετη με τις ευρωπαϊκές και ελληνικές οδηγίες. Για το βιολογικό τα ίδια πράγματα. Και στα δύο η συνεργασία με τον κ. Γραφάκο είναι χαρά γιατί φέρνει λύσεις θεραπεία και όχι λιβάνισμα στα προβλήματα», τόνισε ο Δήμαρχος Ρόδου.

Για τον βιολογικό σημείωσε πως η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ έχει προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τα  έργα που απαιτούνται για να δουλέψει όσο καλύτερα γίνεται.

«Είμαι χαρούμενος γιατί οι συναντήσεις με τον κ. Γραφάκο φέρνουν πάντα λύσεις και ελπίδα στο μέλλον που έχει καθυστερήσει πάρα πολύ»,  τόνισε ο κ. Καμπουράκης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γραφάκος που αναφέρθηκε στην αυριανή μετάβαση στην Τήλο  ενώ εξήρε αυτό που γίνεται όπως είπε από την ΠΝΑΙ στη διαχείριση των αποβλήτων.

«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που δείχνει πως σε κάποια μικρά νησιά μπορεί να εφαρμοσθεί μια διαδικασία διαχείρισης αποβλήτων  με μηδενικά υπολείμματα. Είμαι υποχρεωμένος όχι μόνο για λόγους αβρότητας αλλά ουσίας να εκφράσω τις ευχαριστίες στον Γ.  Χατζημάρκο και στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ γιατί υλοποίησαν στην πράξη μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Η Περιφέρεια ήταν ουραγός στη διαχείριση των αποβλήτων . Η κυβέρνηση τόλμησε να κάνει μια μεταρρύθμιση εδώ και πέτυχε. Αύριο στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τα έργα στα νησιά. Κλείνουμε και ΧΑΔΑ.  Θα συζητήσουμε και για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων που περνάει σε μια άλλη εποχή . ¨Όλα τα έργα θα έρθουν μέσα από τα ΠΕΠ  και η ΠΝΑΙ πρέπει να ετοιμάζεται για το βάρος που θα της έρθει. Θα πρέπει να ωριμάσουν έργα. Στη Ρόδο θα προχωρήσουμε  με το βιολογικό. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δείξει ένα σημαντικό έργο. Δεν έγιναν όλα αυτόματα», είπε και πρόσθεσε πως η ΠΝΑΙ έχει κάνει άνοδο στη διαχείριση των αποβλήτων.

Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις όπου ο κ. Χατζημαρκος  είπε πως ο ΧΥΤΑ δεν είχε ούτε διοικητικό φάκελο.

«Φτιάχνουμε το φάκελο τώρα. Τίποτα δεν υπήρχε. Όσοι πέρασαν να καθίσουν να σκεφθούν τι παρέδωσε ο ένας στον άλλο. Σήμερα είναι εύκολη η κριτική . Είχε άδεια λειτουργίας ; όχι . Η επόμενη ημέρα για την υποδομή θα πρέπει να  είναι μια ημέρα που θα τους κάνει όλους περήφανους. Για το ΣΔΙΤ έχει ολοκληρωθεί η  πρώτη φάση και περνάει στη δεύτερη. Μέσα στο 2022 ολοκληρώνεται  μια δουλειά που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 20 χρόνια», τόνισε ο περιφερειάρχης.

«Τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του περιβάλλοντος έχουνε υψηλό βαθμό αξιολόγησης από τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα. Η Περιφέρεια θα αποκτήσει πολύ σύγχρονες υποδομές που είναι απαραίτητες για να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν.  Οι νέοι βιολογικοί που θα γίνουν θα είναι ότι πιο σύγχρονο θα έχει η χώρα με χαμηλά ποσοστά υπολειμμάτων. ΄Ετσι θα πέσει το ποσοστό ταφής των απορριμμάτων αισθητά κάτω από το 10%», είπε ο κ. Γραφάκος.

«Η μη παραλαβή του ΧΥΤΑ είναι μια έκφανση κοινωνικού προσώπου του Δήμου και το κόστος της σοβαρής διαχείρισης πρέπει να είναι 2, 3,4 εκατομμύρια το χρόνο . Είναι διαφορετικό το κόστος όμως  όταν τα διαχειρίζεσαι όπως πρέπει. Σε εποχές που κατέρρευσε η οικονομία κοινωνικό πρόσωπο υπάρχει. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε την ώρα της σοβαρότητας και της κάλυψης του κόστους όταν έχει ξανασηκωθεί ο Ροδίτης, αρχίζει να κινείται και να εισπράττει ψωμί η Ροδίτικη οικογένεια», τόνισε ο κ. Καμπουράκης.