Τον πήχη ψηλά ώστε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να αναβαθμιστεί με campus και να καταστεί μια σύγχρονη  πανεπιστημιούπολη  βάζει η πρυτανική αρχή.

Το σχέδιο όπως θα υλοποιηθεί ανέλυσε μιλώντας σήμερα στον Sky η πρύτανις κ. Χρυσή Βιτσιλάκη.

Η κ. Βιτσιλάκη μίλησε για την φοιτητική στέγη για την αγορά ξενοδοχείου καθώς και για την έναρξη των δια ζώσης μαθημάτων από τις 11 Οκτωβρίου. Ως γνωστόν η πρυτανική αρχή, έχει ζητήσει παράταση στην έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Όπως εξήγησε για να υλοποιηθεί το σχέδιο της αναβάθμισης του Πανεπιστημίου Αιγαίου  θα αξιοποιηθεί ακίνητο του ΠΙΚΠΑ που έχει παραχωρηθεί ήδη.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται, παρά τα εμπόδια σε ότι αφορά την ανάπτυξη της μονάδας . Θυμίζω πως είχε γίνει την περίοδο 2006-2010 η παραχώρηση του στρατοπέδου για να γίνει το βήμα αυτό. Από την πρώτη ημέρα της θητείας μας απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε αναθέσει  την ανάπτυξη του κτιριολογικού προγράμματος  και θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στη Ρόδο. Θα προσδιοριστεί  έτσι η χρήση των χώρων μέσα από πολλές προτάσεις.  Θα ανατεθεί σε ομάδα αρχιτεκτόνων η εκπόνηση της μελέτης ώστε  σε σύντομο χρονικό διάστημα από το διαγωνισμό θα προχωρήσουμε  έχοντας βρει τη χρηματοδότηση και με τη διαδικασία ΣΔΙΤ να προχωρήσουμε. Είμαστε σε καλό δρόμο για την υλοποίηση του εγχειρήματος», εξήγησε η κ. Βιτσιλάκη.

Από τα έργα που έχουν ανατεθεί τώρα όπως είπε είναι η  ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου Κλεόβουλος.

«Ταυτόχρονα λύνονται και όλα τα επιμέρους θέματα που χρόνιζαν. Η λειτουργία και οι συνθήκες στη μονάδα βελτιώνονται», είπε.

Σε ερώτηση αν στο ΠΙΚΠΑ υπάρχουν κατάλληλα κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν η κ. Βιτσιλάκη τόνισε πως οι χώροι που στέγαζαν άλλοτε τη διοίκηση είναι όπως φαίνεται οι πιο κατάλληλοι.

«Είχε κατατεθεί πρόταση από την προηγούμενη  κοσμητεία η χρήση του  συγκεκριμένου χώρου . Θα δούμε τη χρήση του από την κτιριολογική μελέτη Είχε προταθεί να γίνει εκεί ένα πολυχώρος που θα χρησιμοποιούνταν και από την τοπική κοινωνία. Βέβαια χρειαζόμαστε και πολλά εργαστήρια. Θέλουμε δομές που θα συνδέσουν  τις έρευνες μας με την τοπική κοινωνία και οικονομία», τόνισε η Πρυτάνισα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όσο για το αν υπάρχει σχεδιασμός να δημιουργηθούν στο συγκεκριμένο χώρο και δωμάτια η κ.Βιτσιλάκη απάντησε:

«Στο συγκεκριμένο χώρο, δεν μπορεί να προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Αυτό που θέλω να συζητήσω ξανά με το δήμαρχο αφορά την παραχώρηση κάποιων χώρων, για τη δημιουργία εστιών .Είχαμε μιλήσει παλαιότερα  για την παραχώρηση κάποιων χώρων,  έστω και στο παλιό νοσοκομείο αλλά αυτό δεν ευοδώθηκε. Τώρα η σκέψη είναι μας παραχωρηθούν χώροι όμοροι του Πανεπιστημίου. Θέλω όμως να το συζητήσω αυτό με το δήμαρχο. Η προεργασία πάντως, για αυτό έχει γίνει. Σύντομα όμως θα προχωρήσουμε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αγορά ξενοδοχείου που θα καλύψει τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών.  Τα τμήματα μας στη Ρόδο ως γνωστόν είναι τα πολυπληθέστερα και αυτό απαιτεί χώρους».

Σε ερώτηση σχετικά με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η κ.Βιτσιλάκη είπε:

«Με απόφαση της Συγκλήτου θα ξεκινήσουμε τη δια ζώσης διδασκαλία στις 11 Οκτωβρίου. Έχουμε προχωρήσει όλες τις διαδικασίες. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα εγκριθούν προσεχώς από το πρυτανικό συμβούλιο. Επίσης έχουμε προχωρήσει στην πρόσληψη με πόρους από  το  υπουργείο Παιδείας και καθαριστριών για την απολύμανση των χώρων και ανάμεσα στα μαθήματα.  Προσλάβαμε και το προσωπικό που θα κάνει το έλεγχο όλων των εισερχομένων για να ξέρουμε αν φοιτητές και καθηγητές διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή τα αποτελέσματα από τα rapid test. Aυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργήσει σωστά και με ασφάλεια η δια ζώσης εκπαίδευσης. Ανοίγουμε με την πανδημία παρούσα και πρέπει  να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.Πιστεύω όμως ότι μόνο η αρχή θα είναι δύσκολη».

Όσο για τον φοιτητικό πληθυσμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο  φθάνει όπως είπε η κ. Βιτσιλάκη τα 3.000 άτομα.

 

 

 230 total views,  2 views today