Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022, ποια είναι τα top εστιατόρια της Ρόδου και της Κω

475

Χρησιμοποιούν τις καλύτερες πρώτες ύλες και μαγειρεύουν με μεράκι ποιοτικά και νόστιμα. Ογδόντα εστιατόρια σε όλη τη χώρα έχουν βάλει τον πήχη, γεύσης και ποιότητας, πολύ ψηλά.

Πρώτος όλων ο Λευτέρης Λαζάρου που για ακόμα μία φορά με το Varoulko Seaside βρίσκεται στην κορυφή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας.

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2022 από το Αθηνόραμα, στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την Τρίτη 7 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης. Μια βραδιά που ανέδειξε τους κορυφαίους εκπροσώπους της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, μεταφέροντας παράλληλα το ιδιαίτερα επίκαιρο μήνυμα της βιώσιμης αλιείας με το concept «Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα».

Ο Λευτέρης Λαζάρου διατηρεί την πρωτιά στα εστιατόρια

Η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας, κορυφώθηκε την περασμένη Τρίτη, με το Varoulko seaside να διατηρεί την πρωτιά.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Makedonia Palace απονεμήθηκαν συνολικά 80 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Θράκη, τα οποία συγκέντρωσαν -από τη γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος και του Alpha Guide- βαθμολογία από 14/20 και πάνω.

Πώς η ομάδα καταλήγει στα καλύτερα εστιατόρια

Οι γευσιγνώστες του Αθηνοράματος γύρισαν και φέτος όλη την επικράτεια, για να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν εκατοντάδες εστιατόρια και χιλιάδες πιάτα. Μάλιστα, 24 εστιατόρια βραβεύτηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του θεσμού, αποδεικνύοντας την άνευ προηγουμένου άνοιξη της ελληνικής κουζίνας.

Masters of ceremony της ξεχωριστής βραδιάς, ήταν οι Άκης Σακελαρίου και Μάξιμος Μουμούρης που, με θεατρική άνεση και κοφτερές ατάκες, υπογράμμισαν την αξία της ελληνικής κουζίνας ως μιας από τις σημαντικότερες πτυχές της πολιτισμικής μας ταυτότητας και εξήραν τα εστιατόρια που την υπηρετούν, με υψηλή ποιότητα και έμπνευση.

Το concept του φετινού δείπνου που ολοκλήρωσε τις βραβεύσεις συντονίστηκε αυτήν τη χρονιά με το μεγάλο παγκόσμιο οικολογικό πρόβλημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της απειλής ότι στις θάλασσές μας τελειώνουν τα ψάρια. Το 33% των πληθυσμών των ψαριών υπεραλιεύεται, ενώ ένα επιπλέον 58% βρίσκεται στα πρόθυρα της υπεραλίευσης.

«Στις 14 Σεπτεμβρίου το 2018 η Ελλάδα ξέμεινε από ψάρια γιατί οι γόνοι δεν είχαν προλάβει να γεννήσουν», υπενθύμισαν στους παρευρισκόμενους οι παρουσιαστές της βραδιάς, τονίζοντας ότι την ώρα που 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξαρτώνται από το ψάρι διατροφικά και οικονομικά, ολόκληρα είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την υπεραλίευση, την κλιματική αλλαγή, τα ψάρια-εισβολείς, αλλά και τις κακές πρακτικές καταναλωτών και εστιατόρων.

«Το να τρώμε γόνο είναι περιβαλλοντικό έγκλημα» υπογράμμισαν, ενώ ατάκες όπως το «δώστε τόπο στα λιανόψαρα», το «ποτέ κολιό τον Αύγουστο», «αφήστε το γόνο να γίνει γονιός», γιατί… «το μέγεθος μετράει», αλλά και το «τσακίζουμε το λεοντόψαρο σε κάθε γειτονιά», έγιναν τα συνθήματα της βραδιάς. Συνθήματα που «πρέπει να κάνουμε βιώματα, αν θέλουμε να αναστρέψουμε αυτό που συμβαίνει σήμερα: τη διαπίστωση ότι η θάλασσα δεν είναι πια, δυστυχώς, η ανεξάντλητη πηγή τροφής, όπως θεωρούσαμε επί αιώνες.

Συντονισμένος με το μήνυμα της βιώσιμης θαλασσινής γαστρονομίας, ο πολυβραβευμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ιδιοκτήτης-σεφ του καλύτερου εστιατορίου ελληνικής κουζίνας στη χώρα (Varoulko Seaside) δημιούργησε και μαγείρεψε το μενού της τελετής απονομής με οικολογική ευαισθησία και έμφαση στην εξαιρετική γεύση.

ΝΗΣΙΑ

Noble (Ξεν. «Elysium Resort & Spa», Ρόδος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 15/20

Petra Restaurant (Ξεν. «Canaves Oia Suites», Σαντορίνη)Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 15/20

Baos (Ξεν. «Myconian Korali», Μύκονος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14,5/20

Grandma’s (Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites», Ίος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14,5/20

KenshōOrnos (Ξεν. «KENSHŌ Ornos», Μύκονος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14,5/20

Μαραθιά (Τήνος) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14,5/20

Melia (Ξεν.«Lesante Blu Beach Resort», Ζάκυνθος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14,5/20 NEW ENTRY

AliosIlios(Ξεν. «Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa», Σαντορίνη) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

BlackRock (Ξεν. «Santorini Secret», Σαντορίνη)Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Broadway (Κως) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Cantina (Σίφνος) 14/20 Ελληνική σύγχρονη κουζίνα NEW ENTRY

Cesar MezeBar (Ρόδος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Efisia (Ξεν. «Myconian Ambassador», Μύκονος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

Five Senses – Sophisticated Greek Gastronomy (Ξεν. «Lindos Blu Luxury Hotel & Suites», Ρόδος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

FlyAway (Ξεν. «West East Suites», Σαντορίνη)Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Fresh (Ξεν. «Elysium Resort & Spa», Ρόδος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

Hellas (Ρόδος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

O Ηλίας (Ρόδος) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20NEW ENTRY

Το Θαλασσάκι (Τήνος) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Idol Restaurant Bar (Σαντορίνη) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

Ιθaka (Ίος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Τα Κανιόρια (Λευκάδα) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

Καρυδιές (Σαμοθράκη) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Κληματαριά (Κέρκυρα) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20NEW ENTRY

Το Λημέρι του Ληστή (Ρόδος) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Μαυρίκος (Ρόδος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Noa (Ξεν. «Myconian Kyma», Μύκονος) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Nōema (Μύκονος) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20NEW ENTRY

Panigyri Festival Food (Σαντορίνη) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

Παράγκα (Ρόδος) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

Pomo d’ Oro (Κέρκυρα) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20

Ρόζας (Σαντορίνη) Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα 14/20

RoseGarden (Κέρκυρα) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20 NEW ENTRY

Toula’sGastronomy (Κέρκυρα) Ελληνική σύγχρονη κουζίνα 14/20<