Δημοσιεύματα βρετανικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται σε καραντίνα στην Ελλάδα με 2.000 επιβάτες – Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο, όμως, συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιό του

Ο ψυχολογικός πόλεμος λόγω του κορωνοϊού άρχισε και στην κρουαζιέρα. Δημοσιεύματα αγγλικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται σε καραντίνα στην Ελλάδα με 2.000 επιβάτες. Ονομάτισε το MSC OPERA.

Όμως το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιό του. Είχε πάει στο Ισραήλ, προερχόμενο από Γένοβα και λιμάνια της Ελλάδας, όμως δεν του επέτρεψαν να καταπλεύσει στο λιμάνι.

Αυτό γιατί οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να μην επιτρέπουν τον κατάπλου σε κρουαζιερόπλοια που έχουν επιβάτες που είναι Ιταλία, Ισπανοί, Γάλλοι, Αυστριακοί και Ελβετοί. Το δρομολόγιο έχει αλλάξει λόγω του ότι το Ισραήλ δεν το έκανε δεκτό και έτσι το πλοίο συνέχισε τη ρότα του για το λιμάνι του Πειραιά. Εκεί αποβίβασε κόσμο και έκανε τις προγραμματισμένες εκδρομές του. Τώρα απόγευμα Τετάρτης 4 Μαρτίου βρίσκεται εν πλω στο ύψος της Μονεμβασιάς με κατεύθυνση την Κέρκυρα. Την περασμένη Κυριακή είχε πιάσει Κατάκολο όπου αποβίβασε κανονικά τους επιβάτες.

Τα δρομολόγια του κρουαζιερόπλοιου:

Cruise Itinerary: Genoa, Italy (28 Feb d1600); Katakolon (Olympia), Greece (01 Mar 1300-1900); Iraklion, Greece (02 Mar 1030-1800); Haifa, Israel (04 Mar 0700-2100); Limassol, Cyprus (05 Mar 0800-1400); Rhodes, Greece (06 Mar 0900-1700); Messina, Sicily (08 Mar 0700-1400); Civitavecchia (Rome), Italy (09 Mar 0900-1800); Genoa, Italy (10 Mar a0800)Cruise Itinerary: Genoa, Italy (28 Feb d1600); Katakolon (Olympia), Greece (01 Mar 1300-1900); Iraklion, Greece (02 Mar 1030-1800); Haifa, Israel (04 Mar 0700-2100); Limassol, Cyprus (05 Mar 0800-1400); Rhodes, Greece (06 Mar 0900-1700); Messina, Sicily (08 Mar 0700-1400); Civitavecchia (Rome), Italy (09 Mar 0900-1800); Genoa, Italy (10 Mar a0800).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επιβάτες του MSC OPERA που έκαναν εκδρομές στην Αθήνα τους γύρισαν νωρίτερα πίσω στο πλοίο. Όταν επιβιβάστηκαν τους είπαν οι υπεύθυνοι τους έδωσαν μία επιστολή και τους είπαν ότι το έκαναν γιατί ενημερώθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Αυστρίας ότι επιβάτης Αυστριακός στην προηγούμενη όμως κρουαζιέρα νόσησε από τον κορωνοϊό, χωρίς όμως να ξεκαθαριστεί πότε και που ακριβώς συνέβη αυτό. Το πλοίο κατευθύνεται στο λιμάνι της Κέρκυρας χωρίς κανένα πρόβλημα. Εκεί σύμφωνα και με ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας οι επιβάτες θα περάσουν από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και θα αποβιβαστούν κανονικά.

Ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου δήλωσε: «Μόλις έμαθα – και ήθελα να μάθετε αμέσως – ότι ενημερωθήκαμε από τις αυστριακές υγειονομικές αρχές πως ένας επιβάτης που ταξίδεψε μαζί μας την περασμένη εβδομάδα, έχει διαγνωστεί με τον COVID-19. Ο άνδρας επιβάτης, αυστριακής υπηκοότητας, αποβιβάστηκε από την MSC Opera στη Γένοβα της Ιταλίας την Παρασκευή το πρωί στις 28 Φεβρουαρίου και βρίσκεται στην Αυστρία. Ξεκαθαρίζουμε πως αυτό το άτομο δεν είναι στο πλοίο αυτή τη στιγμή. Ωστόσο όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα καλούνται να παραμείνουν στο πλοίο μέχρι να έχουμε περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με το θέμα. Παρακαλώ σημειώστε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν έχουμε καμία ένδειξη που να υποδεικνύει ότι ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα επί του παρόντος στο MSC Opera και δεν υπάρχουν περιπτώσεις που να υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει περίπτωση COVID-19».

Σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, επισημαίνει ότι «ανάμεσα στους επιβαίνοντες δεν υπάρχει κανένα ύποπτο περιστατικό κορωναϊού καθώς έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από υγειονομικές αρχές, αλλά και την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα μέτρα που λαμβάνονται ήδη εκ μέρους των εταιρειών κρουαζιέρας, ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων εφαρμόζοντας αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.»

Η ανακοίνωση του Λιμένα Κέρκυρας

Το κρουαζιερόπλοιο Μsc Οpera της εταιρείας MSC CRUISES προσεγγίζει αύριο Πέμπτη 5/3/2020 το λιμάνι της Κέρκυρας ανοίγοντας κατά 2 εβδομάδες νωρίτερα τη σαιζόν κρουαζιέρας για το 2020.
Το πλοίο έχει ήδη καταπλεύσει στα λιμάνια Κατακόλου την Κυριακή 1/3/2020, Ηρακλείου την Καθαρά Δευτέρα 2/3, Ρόδου την Τρίτη 3/3 &  Πειραιά την Τετάρτη 4/3.
Με το πλοίο ταξιδεύουν απολαμβάνοντας την 11ήμερη κρουαζιέρα συνολικά 1.572 επιβάτες και ανάμεσα τους δεν υπάρχει κανένα ύποπτο περιστατικό κορονοϊού καθώς έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από υγειονομικές αρχές αλλά και την πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα μέτρα που λαμβάνονται ήδη εκ μέρους των εταιρειών κρουαζιέρας, ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας &     Διαποντίων Νήσων εφαρμόζοντας αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε κατάπλου η υγειονομική αρχή του πλοίου εκδίδει πιστοποιητικό υγείας για το σύνολο των επιβαινόντων σε αυτό.
Η Κέρκυρα, πατρίδα της Ναυσικάς και της φιλοξενίας ετοιμάζεται με αισιοδοξία για την έναρξη της τουριστικής σαιζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Θα το δούμε και αυτό! H «ανάσταση» της Thomas Cook

Nωρίτερα σήμερα το μεσημέρι η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας με αφορμή τον κορωνοϊό, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει:

«Έχει ήδη αρχίσει η τουριστική περίοδος και η δραστηριότητα της κρουαζιέρας όπου και τους επόμενους μήνες αναμένονται προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στους προορισμούς της επικράτειας μεταφέροντα εκατομμύρια επιβάτες – τουρίστες.

Προς τον σκοπό αυτό, η Ένωση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα Μέλη της, που εκπροσωπούν τις διαχειρίστριες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων, συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία από πλευράς δρομολογίων – στην εκτέλεση κυκλικών ταξιδιών – με προσεγγίσεις και σε λιμένες γειτονικών χωρών.» και προσθέτει:

«Προκειμένου δε για την λήψη των αναγκαίων μέτρων από πλευράς των τοπικών αρμοδίων Αρχών, υπάρχει επικοινωνία με την κεντρική Διοίκηση των Υπουργείων Ναυτιλίας και Υγείας και ιδιαίτερα με τον ΕΟΔΥ, προς τον σκοπό της έγκαιρης ενημέρωσης, αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς και την τήρηση κατά περίπτωση των μέτρων πρόληψης.

Όλα με ψυχραιμία και ορθολογισμό των ενεργειών, ώστε να μην διασαλευτεί, χωρίς λόγο, η ομαλότητα στην λειτουργία του κλάδου αυτού του θαλάσσιου τουρισμού, με τα γνωστά οφέλη για την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής των λιμένων προσεγγίσεων των κρουαζιεροπλοίων και την Εθνική μας Οικονομία γενικότερα».

Eπίσης ως μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσης του κλάδου της κρουαζιέρας για την υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων, καθώς και των κατοίκων των πόλεων δίπλα στα λιμάνια και των προορισμών σε όλο τον κόσμο, η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), η ενιαία φωνή της παγκόσμιας κοινότητας κρουαζιέρας, ανακοίνωσε σήμερα την υιοθέτηση επιπρόσθετων και ενισχυμένων μέτρων ελέγχου για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, οι οποίες είναι άμεσα εφαρμόσιμες, τα μέλη της CLIA:

• Απαγορεύουν την επιβίβαση σε όλα τα άτομα που έχουν ταξιδέψει ή έχουν διέλθει από αεροδρόμια της Νότιας Κορέας, του Ιράν, της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, και από κάθε δήμο της Ιταλίας που υπόκειται σε μέτρα απομόνωσης (καραντίνας) από την Ιταλική κυβέρνηση, όπως έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, εντός 14 ημερών πριν από την επιβίβαση τους.

• Απαγορεύουν την επιβίβαση σε όλα τα άτομα, τα οποία σε διάστημα 14 ημερών πριν από την επιβίβαση τους, έχουν έρθει σε επαφή, ή έχουν βοηθήσει οποιονδήποτε έχει διαγνωστεί ή ενδέχεται να έχει προσληφθεί από τον COVID-19 ή είναι υπό ιατρική παρακολούθηση για πιθανό κρούσμα COVID-19.

• Πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους πριν από την επιβίβαση για την εφαρμογή αυτών των προληπτικών μέτρων. Οποιοσδήποτε παρουσιάσει συμπτώματα του COVID-19 θα υπόκειται σε επιπλέον ελέγχους και θα λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

Σε συντονισμό με τις εταιρείες κρουαζιέρας, τους ιατρικούς εμπειρογνώμονες και τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο το κόσμο, η CLIA και τα μέλη της θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του COVID-19 και θα τροποποιούν αυτές τις πολιτικές αντίστοιχα δίνοντας τη μέγιστη προσοχή στην υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων. Δεδομένων των αυστηρών μέτρων που ήδη λαμβάνονται όπως ορίζουν οι Εθνικές και Διεθνείς Αρχές Υγείας και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η CLIA και τα μέλη της υποστηρίζουν ότι τυχόν περιορισμοί στην κίνηση των κρουαζιεροπλοίων δεν δικαιολογούνται.

«Η υιοθέτηση αυτών των μέτρων αποδεικνύει περαιτέρω τη μοναδική ικανότητα των εταιρειών κρουαζιέρας να ανταποκρίνονται γρήγορα στις εξελίξεις», δήλωσε η Kelly Craighead, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CLIA. «Παραμένουμε σε στενή επαφή με τις εθνικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και ενώ λυπούμαστε που αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν στην άρνηση επιβίβασης σε μερικούς από τους επιβάτες μας, οι ταξιδιώτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η υγεία και η ασφάλειά τους αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις εταιρείες κρουαζιέρας».

protothema.gr

 222 total views,  2 views today