Βόζεμπεργκ: Ένα γενικό lockdown θα πέθαινε την αγορά και δεν απέτρεπε την πανδημία

298

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας ενώ δεν έχει ψηφίσει κανένα μέτρο ούτε καν τις ποινές για τα πλαστά πιστοποιητικά δήλωσε μιλώντας στον Sky σήμερα η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.

«Στις Βρυξέλες υπάρχει πανικός με την μετάλλαξη Όμικρον και εκλείπει και η ψυχραιμία. Χώρες οικονομικά εύρωστε κλείνουν τελείως την οικονομία τους. Μέτρα περιορισμού έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε αρκετές χώρες. Αυτά γίνονται γιατί δεν είναι διευκρινισμένο τι γίνεται με την μετάλλαξη που γίνεται η αιτία να πιέζονται  αφόρητα τα συστήματα υγείας», τόνισε η κ. Βόζεμπεργκ.

Σε ερώτηση για την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε:

«Ασκείται κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.Πόσο ειλικρινής  είναι αυτή η κριτική;  Πιέζεται και η κυβέρνηση από αυτό που συμβαίνει.   Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που χάνουν τη μάχη είναι ανεμβολίαστοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική και  δεν ψήφισε κανένα μέτρο ούτε καν αυτό που αφορά τις ποινές για τα πλαστά πιστοποιητικά ούτε και τα μέτρα στήριξης των ανθρώπων που πλήττονται οικονομικά. Άκουσα και την πρόταση για την δημιουργία call center στον ΕΟΔΥ. Αυτά τα πράγματα στερούνται σοβαρότητας. Αστοχίες και αρρυθμίες υπάρχουν όταν υπάρχει ένα φαινόμενο που δεν είναι σταθερό. Η κυβέρνηση πρέπει διαρκώς να αναθεωρεί την πολιτική της γιατί αλλάζουν τα δεδομένα».

Σε ότι αφορά την πρόταση του καθηγητή κ. Σαρηγιάννη για lockdown η κ Βόζεμπεργκ τόνισε:

Ο κ. Σαρηγιάννης είναι σοβαρός επιστήμονας και τον σέβομαι. Καλό είναι όλοι να σέβονται τους επιστήμονες και μην τους κατευθύνουν πολιτικά. Έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να κρατήσει την οικονομία ανοικτή με παράλληλα μέτρα. Ένα γενικό lockdown δεν είναι  βέβαιο  ότι θα απέτρεπε την πανδημία αφου και μετά από ένα μήνα το πρόβλημα θα επιδεινώνονταν. Η κυβέρνηση έκρινε και έπραξε. Έχουμε ευθύνη και εμείς οι πολίτες που πρέπει να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα».

Η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά με αφορμή τους νέους λεονταρισμούς της Τουρκίας.

« Έχουμε ακούσει πάρα πολλά τον τελευταίο καιρό. Περισσότερο εξαντλούνται στο επίπεδο των απειλών. Δεν εφησυχάζουμε. Υπάρχει έντονος εκνευρισμός στην γειτονική χώρα είτε εξαιτίας της κακής κατάστασης στην οικονομία αλλά και για τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδος. Η χώρας μας δεν είναι πλέον μόνη. Γνωρίζουν οι πάντες ότι έχουμε ένοπλες δυνάμεις στον ανώτατο βαθμό και τον απώτατο εξοπλισμό. Ο κ. Ενρντογάν  γνωρίζει πως η Ευρώπη αναγνώρισε πως η Ελλάδα φυλάσσει επαρκώς τα ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό έχει διατυπωθεί ρητά από ηγέτες κρατών μελών της. Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει θερμό επεισόδιο. Δεν το αποκλείουν αυτοί που μελετούν τα φαινόμενα. Αν επιχειρηθεί είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλα τα επίπεδα» .

Η κ Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλίες της για την έμφυλη βία

Σημειώνεται πως το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινετη νομοθετική πρωτοβουλία της Ελίζας Βόζεμπεργκ, για την εξάλειψη της έμφυλης βίας στον κυβερνοχώρο.

Το κείμενο τονίζει εκ νέου την έλλειψη κατάλληλου νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του φαινομένου, αλλά και για την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων. Απαιτείται ένας κοινός ορισμός για την έμφυλη βία στον κυβερνοχώρο σε επίπεδο ποινικού δικαίου, καθώς και εναρμονισμένες ελάχιστες και μέγιστες ποινές, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να ποινικοποιήσει την έμφυλη βία στο διαδίκτυο και ζητά από το Συμβούλιο να διευρύνει τον «κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ», δηλαδή να αναγνωρίσει επίσημα ότι η έμφυλη βία αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα με διασυνοριακή διάσταση.