Γιάννης Δ. Πάππου: Οφείλουμε να αλλάξουμε πραγματικά σελίδα!

434

Τους λόγους που τον ώθησαν να λάβει την απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία του Εμπορικού  Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου εξηγεί σε συνέντευξή του στο skyrodos.gr ο κ. Γιάννης Δημητρίου Πάππου.

Ο κ. Πάππου τονίζει πως το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο για όλους μας και οφείλουμε στους εαυτούς μας, να αλλάξουμε πραγματικά σελίδα.

Με αφορμή τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που όπως λέει ζεματάνε τις επιχειρήσεις ο κ. Πάππου ζητά από την περιφερειακή αρχή και τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε ερώτηση σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ δηλώνει:

Στο πρόγραμμα μας υπάρχει και θα απαιτήσουμε την μείωση του ΦΠΑ και επεξεργαζόμαστε όλες εκείνες τις πολιτικές που θα αναγκάσουν την οποιαδήποτε κυβέρνηση, να ικανοποιήσει το δίκαιο αυτό αίτημα των νησιών μας. Όταν έρθει η ώρα θα πούμε περισσότερα.

Η συνέντευξή του κ. Γιάννη Δημητρίου Πάππου αναλυτικά:

 Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να διεκδικήσετε την προεδρία στις εκλογές του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου;

Το γεγονός ότι ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος στα Δωδεκάνησα έχει εγκαταλειφθεί στην μοίρα του. Το γεγονός ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι μου επιχειρηματίες, μου εξέφραζαν τον έντονο προβληματισμό τους γι αυτή την νοσηρή κατάσταση που υπάρχει σήμερα και με ωθούσαν στο να αναλάβω την πρωτοβουλία αυτή. Ομολογώ ότι δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, αλλά ήταν μια ώριμη απόφαση. Γνωρίζω ότι έχω απέναντι μου ένα «διαπλεκόμενο σύστημα» που βλέπει και το ΕΒΕΔ ως…τσιφλίκι του, που δεν πρέπει να το…ακουμπήσει κανένας άλλος, πέραν των εκλεκτών του. Όμως έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο του τόπου μας, γιατί βαρέθηκε τόσα χρόνια με τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες νοσηρές καταστάσεις να επικαθορίζουν τις αποφάσεις και την ζωή τους. Και γιατί το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο για όλους μας. Και πρέπει και οφείλουμε στους εαυτούς μας, να αλλάξουμε πραγματικά σελίδα. Όχι απλά…μαριονέτες.

Πως θα σκιαγραφούσατε το προφίλ της σημερινής διοίκησης του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου;

Μιλάνε τα…έργα τους! Δηλαδή το απόλυτο τίποτα! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει καν αντιπολίτευση στο ΕΒΕΔ. Εποχές…Τσαουσέσκου ή Σαντάμ, διαλέγει ο καθένας! Τόσο…δημοκράτες υπήρξαν, όλα αυτά τα χρόνια. Στραγγάλισαν εν τη γενέσει της κάθε άλλη φωνή ή άποψη. Και αυτό νομίζουν ότι μπορούν να το συνεχίσουν. Ένα απαξιωμένο ΕΒΕΔ που οφείλουμε να το αναστήσουμε. Αυτός είναι ο αγώνας μας.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τους επιχειρηματίες της Ρόδου και των υπολοίπων  νησιών της Δωδεκανήσου ;

Όπως είναι και το όνομα του συνδυασμού μας «Δωδεκάνησα – Η ευημερία μας αφορά όλους» καλούμε όλους τους επιχειρηματίες και τον εμπορικό κόσμο να είναι μαζί μας γιατί «η επόμενη ημέρα» τόσο της πανδημίας όσο και της σωστής και αξιολογικής διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους και οχι μόνο τους «λίγους και …εκλεκτούς του συστήματος». Στοχεύουμε λοιπόν οι επιχειρήσεις μας στα Δωδεκάνησα να αποκτήσουν πραγματική φωνή και πρόσβαση σε όλα τα χρηματοδοτικά και άλλα εργαλεία για την ανάπτυξη τους. Να γνωρίζουν ότι θα είμαστε μαζί τους.

Ένα από τα θέματα που έχετε θέσει τελευταία και επιμένετε,  είναι η  συμφωνία της ΕΞΡ με την εταιρεία Metro. Δεν είναι επαρκείς οι εξηγήσεις που έχει δώσει ο  πρόεδρος της ΕΞΡ;

Όχι βέβαια. Για να μην επαναλάβω όσα είπα στις δηλώσεις μου – ιδίως τη χθεσινή μετά την συνέντευξη του κ.Μακρόπουλου – τις οποίες ο καθένας μπορεί να βρει στον τύπο, σήμερα θα προσθέσω και κάτι ακόμη και προκαλώ τον κ.Μακρόπουλο να απαντήσει προς τον εμπορικό και ξενοδοχειακό κόσμο της Ρόδου. Η συμφωνία αυτή ήταν σε γνώση των μελών του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου ή την πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων;  Και εάν ήταν σε γνώση τους εκ των προτέρων, είχε την σύμφωνη γνώμη τους; Και η συμφωνία αυτή που έγινε; Στην Ρόδο ή την Αθήνα;  Μέχρι σήμερα ο κ.Μαρκόπουλος μιλά «περί διαγραμμάτων». Ας απαντήσει μαζί με τα καίρια ερωτήματα που του θέτει ο εμπορικός κόσμος της Ρόδου και σε αυτά. Θα αναγκαστεί να απαντήσει επι της ουσίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν θα μπορεί να κρύβεται για πολύ ακόμη. Ας το γνωρίζει.

Ζήτημα ύψιστης σημασίας για τις επιχειρήσεις εμπορικές και μη είναι η αύξηση στις  τιμές του  ηλεκτρικού ρεύματος. Τι πρέπει να γίνει από τους τοπικούς φορείς και από το ΕΒΕΔ για τη στήριξη των επιχειρήσεων;

Πραγματικά είναι ένα θέμα που…ζεματάει τις επιχειρήσεις μας. Και δυστυχώς θα συνεχίσει αυτή η δύσκολη κατάσταση, όπως όλα δείχνουν και ενώ σε λίγο θα ξεκινήσει και η Τουριστική περίοδος. Θα πρέπει άμεσα το επιμελητήριο μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντί να κοιτάζουν τις επιχειρήσεις μας να καταστρέφονται, να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος. Καλώ τον περιφερειάρχη και την απερχόμενη διοίκηση του ΕΒΕΔ έστω και αυτή την ώρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Στη σύσκεψη αυτή ζητούμε να κληθεί και η παράταξη μας για να συμβάλει θετικά με τις προτάσεις της, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας.

Ποια η άποψη σας για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ που χάθηκαν  από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα νησιά μας και ήταν ανάσα για τους κατοίκους τους;

Ασφαλώς και ήταν ανάσα για τα νησιά μας ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης, που δυστυχώς υπάκουσε στις απαιτήσεις της «τρόικας». Στο πρόγραμμα μας υπάρχει και θα απαιτήσουμε την μείωση του ΦΠΑ και επεξεργαζόμαστε όλες εκείνες τις πολιτικές που θα αναγκάσουν την οποιαδήποτε κυβέρνηση, να ικανοποιήσει το δίκαιο αυτό αίτημα των νησιών μας. Όταν έρθει η ώρα θα πούμε περισσότερα.

Τι πρέπει να γίνει για τις οφειλές των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν στην πανδημία;

Να διαγραφούν. Δεν μπορείς να ζητάς χρήματα από κάποιον που δεν έχει έσοδα. Και έσοδα δεν υπήρξαν με ευθύνη της πολιτείας και της υγειονομικής κατάστασης όπως αυτή την χειρίσθηκε. Είναι δικές της οι ευθύνες, όχι των επιχειρήσεων. Ούτε οι δόσεις λύνουν το πρόβλημα. Διαγραφή τους.

Πως μπορεί να γίνει πράξη στην ουσία η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων από τους  καταναλωτές  και όχι μόνο;

Με την αμοιβαία εμπιστοσύνη στην ποιότητα, την σωστή και έγκυρη εξυπηρέτηση αλλά και την συναντίληψη ότι αυτό βοηθάει τελικά όλους μας. Γι αυτό και εμείς όταν αναλάβουμε την διοίκηση του ΕΒΕΔ μεταξύ άλλων θα δημιουργήσουμε «Ακαδημία Εμπορικής και Επιχειρηματικής Αγωγής» για τα νέα μας παιδιά(και όσους άλλους θελήσουν), μέσα από την οποία θα δημιουργηθεί η αναγκαία καταναλωτική Παιδεία στους πολίτες μας. Χρειαζόμαστε και νέα εργαλεία σε αυτή την νέα εποχή που καλούμαστε να δημιουργήσουμε.