Γ Πάππου: «Oχι πανικός για το Brexit»

1209

Ψυχραιμία και όχι πανικό  συνιστά ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου για την έξοδο της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο  πρόεδρος του ΕΒΕΔ θύμισε πως η διοίκηση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου είχε ζητήσει συνάντηση με την πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου κα. Kate Smith η οποία και πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό.

Όπως προέκυψε από το διάλογο που αναπτύχθηκε, τότε,  δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα  στον τουρισμό αλλά ούτε και ιδιαίτερα ζητήματα στο εμπόριο.

Ειδικά για τον τουρισμό  θα μεριμνήσουν μεγάλοι τουρ οπερείτορς και αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν θα ρισκάρουν δηλαδή να υποστούν ολική καταστροφή και για το λόγο αυτό έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που απαιτούνται.

«Στη συνάντηση με την κα. Smith, μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις και παρουσιάστηκε το νέο πλαίσιο που έχει να κάνει με τις συναλλαγές με βάση και τις θέσεις της κυβέρνησης της Μεγ. Βρετανίας. Οι επισκέπτες που θα μένουν στην χώρα μας λιγότερο από 120 ημέρες δεν θα έχουν πρόβλημα. Δεν θα υπάρχει ζήτημα  και  για τους τουρίστες που θα έρχονται για διακοπές  και θα μένουν 15 ή 30 ημέρες στη Ρόδο. Δεν θα έχουν πρόβλημα αντίστοιχα και οι Ροδίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουν γίνει οι απαραίτητες προβλέψεις ώστε να μην  υπάρχουν καθυστερήσεις», δήλωσε στο skyrodos.gr ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου και υπογράμμισε ότι ο τουρισμός θα μείνει αλώβητος ακόμη και σε άτακτη έξοδο της Μεγ Βρετανίας από την ΕΕ.

Σε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία που θα πρέπει να κάνουν οι εμπορικές επιχειρήσεις για το ενδεχόμενο της εξόδου της Μεγ Βρετανίας από την ΕΕ ο κ. Πάππου δήλωσε ότι οι διαδικασίες δεν θα είναι απαγορευτικές για τις εισαγωγές ή εξαγωγές προϊόντων:

«Μα ήδη για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Τα εμπορεύματα συνοδεύονται από συγκεκριμένα δικαιολογητικά όταν προέρχονται από τρίτες χώρες για παράδειγμα από τη Ρωσία και την Τουρκία. Και όλα  αυτά για τα οποία τόσα έχουν αναφερθεί,  δεν θα γίνουν άμεσα αλλά μετά το 2021.  Και πάλι επαναλαμβάνω ότι οι διαδικασίες δεν πρόκειται να είναι απαγορευτικές για τις εισαγωγές ή εξαγωγές προϊόντων. Δεν χρειάζεται πανικός. Με ψυχραιμία όλα θα αντιμετωπιστούν» , τόνισε ο   πρόεδρος του ΕΒΕΔ.

Ο κ. Γιάννης Πάππου υπογράμμισε ότι ο οικονομικός μηχανισμός Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου θα λειτουργήσει εύρυθμα.

« Δεν πρόκειται να διαταραχτούν οι συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της χώρας μας και της Μεγ Βρετανίας. Αυτό άλλωστε δεν το θέλουν ούτε και οι Βρετανοί», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ.

Τι λέει  και ο διοικητής της ΑΑΔΕ

Τα ζητήματα που ενδέχεται να ανακύψουν  στις εμπορικές συναλλαγές  με τη Μεγάλη Βρετανία, στην περίπτωση που η χώρα αυτή φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία , περιέγραψε  πρόσφατα  Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Όπως τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ η  διακίνηση των εμπορευμάτων από τη χώρα μας και τα άλλα  κράτη μέλη της ΕΕ  προς το Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστροφα, θα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τρίτες χώρες.

Ειδικά για την πραγματοποίηση συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο:

  1. Απαιτείται οι εγκατεστημένοι στη χώρα μας και στα άλλα κράτη μέλη συναλλασσόμενοι με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκτήσουν αριθμό EORI, που χορηγείται από τις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές.
  2. Για εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο:

– Θα υποβάλλονται διασαφήσεις εισαγωγής, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος ICISnet,

– Θα υπόκεινται σε επιτήρηση και τελωνειακούς ελέγχους,

– Θα υπόκεινται σε φυτοϋγειονομικούς και κτηνιατρικούς ελέγχους,

Θα προσκομίζονται άδειες, εφόσον τα εμπορεύματα υπόκεινται σε απαγορεύσεις ή περιορισμούς για λόγους δημόσιας τάξης/ασφάλειας, προστασίας της υγείας, όπως είναι π.χ. ορισμένα χημικά προϊόντα.·- Θα επιβάλλονται οι σχετικοί εισαγωγικοί δασμοί,

  1. Τα προαναφερθέντα ισχύουν και για ταχυδρομικά αντικείμενα που αποστέλλονται στη χώρα μας από το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε μέσω ΕΛ.ΤΑ. είτε μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς.
  2. Επίσης όλα τα ανωτέρω, αναφορικά με τους ελέγχους, τις διατυπώσεις, τα τελωνειακά παραστατικά, θα εφαρμόζονται και για τα εμπορεύματα που θα εξάγονται από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με εξαίρεση βέβαια την επιβολή δασμών, που ούτως ή άλως δεν επιβάλλονται στην εξαγωγή.
  3. Τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, δεν θα διακινούνται πλέον από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο υπό καθεστώς αναστολής, αλλά θα υπόκεινται σε διατυπώσεις εισαγωγής και εξαγωγής, αντίστοιχα.
  4. Πλέον, θα πραγματοποιούνται δηλώσεις και έλεγχοι ρευστών διαθεσίμων (αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ) και έλεγχοι αποσκευών στους επιβάτες προέλευσης Ηνωμένου Βασιλείου. Έλεγχοι ρευστών διαθεσίμων θα πραγματοποιούνται και στους ταξιδιώτες προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
  5. Η διακίνηση των εμπορευμάτων και υπηρεσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την χώρα μας και αντίστροφα, θα υπόκειται στους κανόνες επιβολής ΦΠΑ που ισχύουν για τις τρίτες χώρες και δεν θα εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις για τις ενδοενωσιακές συναλλαγές. Όμως υπάρχουν λύσεις, που βασίζονται στην τελωνειακή νομοθεσία για το διαμετακομιστικό εμπόριο, και που επιτρέπουν, οι συναλλαγές που αφορούν προϊόντα που θα προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην επιβαρύνονται με ΦΠΑ (ανασταλτικά καθεστώτα, καθεστώτα απαλλαγής ΦΠΑ κ.λ.π).

Οδηγίες για τη διακίνηση των εμπορευμάτων όπως επισημάνθηκε στο Skyrodos.gr έχουν ήδη σταλεί από την ΑΑΔΕ και στο Τελωνείο Ρόδου .