Γιατί οι αρχές απαγόρευσαν προσωρινά τον απόπλου σε τουρκικό καταμαράν ,«Παραλίγο κρίση» είδαν οι Τούρκοι

574

Παραλίγο διπλωματικό… επεισόδιο ανακαλύπτουν οι Τούρκοι, σε σχέση με την τυπική απαγόρευση απόπλου ενός τουριστικού καταμαράν στη Ρόδο.

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Ακτοπλοϊκή κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα denizcilikdergisi.com αναφέρει ότι το τουριστικό καταμαράν που πραγματοποιεί τη διαδρομή Μαρμαρίς-Ρόδος «κρατήθηκε» από τις ελληνικές, ενώ ακολούθησε η παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε και πάλι έπειτα από την πανδημία, αλλά η «κρίση ξέσπασε» όταν το εν λόγω πλοίο, χωρητικότητας 120 ατόμων, κρατήθηκε από τις αρχές στο λιμάνι της Ρόδου

Όπως προστίθεται στο δημοσίευμα, η αιτία για αυτό ήταν… η αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα:

«Είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε τον κανονισμό έρευνας και διάσωσης και τον προσάρμοσε σύμφωνα με την τρέχουσα υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική πλευρά κράτησε το πλοίο για αυτό. Στο πλοίο βρίσκονταν Τούρκοι, Ισραηλινοί και Βρετανοί πολίτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη μετά την καταγγελία του συμβάντος στις αρχές. Άρχισαν να αναζητούνται λύσεις για το περιστατικό που παραλίγο να προκαλέσει διπλωματική κρίση. Αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές κράτησαν το πλοίο με την αιτιολογία ότι υπήρχε πρόβλημα στο λεβητοστάσιο», καταλήγει το δημοσίευμα.

Τι είχε συμβεί

Πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας με τις οποίες επικοινώνησε το Iefimerida.gr επισημαίνουν ότι το εν λόγω καταμαράν υπεβλήθη σε έναν τυπικό έλεγχο πριν από μερικές ημέρες, όταν και διαπιστώθηκε ότι ένα απαραίτητο έγγραφο, δεν ήταν πια σε ισχύ. Μέχρι να λυθεί το ζήτημα, επεβλήθη προσωρινά απαγόρευση απόπλου.

Το πλοίο εκτελεί κανονικά από σήμερα τα δρομολόγιά του (Ρόδος-Μαρμαρίδα).

To δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας