Για την Ευρώπη της ισότητας και της αλληλεγγύης οι ΑΝΕΛ

1064

Στο διακύβευμα των ευρωεκλογών αλλά και  στη μορφή που θα πρέπει πλέον να έχει η Ευρώπη αναφέρθηκαν  σε συνέντευξή τύπου σήμερα  ο Γενικός Γραμματέας  των ΑΝΕΛ κ. Κωνσταντίνος Καράμπελας και ο πρόεδρος της Νεολαίας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής  κ. Νίκος Διακομιχάλης συνεπικουρούμενοι από τον αναπληρωτή Γραμματέα οργανωτικού Σπύρο Λορεντζάτο και το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Γιώργο Γαλιάτσο.

Εν όψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου  τονίστηκε η θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για μια Ευρώπη διαφορετική.

Για μια Ευρώπη των Εθνών Κρατών, που υποστηρίζει τη διαφορετικότητα των λαών και την ιδιαιτερότητα της Εθνικής ταυτότητας. Για μια Ευρώπη της Ισότητας και της Αλληλεγγύης που σέβεται τις Εθνικές κυβερνήσεις και τους Δημοκρατικούς θεσμούς και είναι απέναντι στην τεχνοκρατiα και τον φεντεραλισμό, στην άρση δηλαδή της Εθνικής κυριαρχίας, την ανισότητα, την κρίση και τη λιτότητα.

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μένουμε σταθεροί στη θέση μας για μια Ευρώπη στο πλαίσιο των αρχών του Ελληνισμού, του Ανθρωπισμού δηλαδή και της Δημοκρατίας», υπογραμμίστηκε.

Τους ομιλητές προλόγισε το . μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ  κ. Γιώργος Γαλιάτσος.

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι είμαστε σε κρίσιμη καμπή για την πατρίδα μας και την Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές θα δείξουν  ποια θα είναι η Ευρώπη  που θα  υπάρχει στο μέλλον. Οι ΑΝΕΛ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης τους έχουν συγκεκριμένη θέση και η οποία  συγκλίνει με αυτή των ιδρυτών της Ευρώπης και των  ηγετών  του ελληνικού  πολιτικού συστήματος Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου. Μιλάμε για την Ευρώπη των εθνών κρατών που σέβεται τη βούληση των λαών και των πολιτών και θεωρεί την διαφορετικότητα και ιδιαιτερότητα των εθνών πλούτο και πηγή πολιτισμού.  Θέλουμε μια Ευρώπη που θα σέβεται την εθνική ταυτότητα του καθένα και θα προσπαθεί να τη διατηρεί με κάθε τρόπο», δήλωσε ο κ,. Καράμπελας και πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ευρώπη έχει περάσει σε άλλο δρόμο.

Ο κ. Καράμπελας αναφέρθηκε και στα προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα η Ευρώπη που είναι περισσότερο τεχνοκρατική .

« Η Ευρώπη είναι σε ένα δρόμο όπου προσπαθούν να σβήσουν τα σύνορα και να δημιουργήσουν μια ένωση στην οποία δεν θα γίνεται σεβαστή η βούληση των λαών. Δεν υπάρχει ισονομία. Δεν υπάρχουν δημοκρατικά θεσμοθετημενοι θεσμοί . Αντιθέτως έχει δημιουργηθεί μια Ευρώπη της τεχνοκρατίας όπου μη τεχνοκρατικά νομιμοποιημένοι θεσμοί και όργανα λαμβάνουν αποφάσεις. Εστί κινήθηκε η Ευρώπη πολλά χρόνια. Στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας διαπιστώνουμε ότι οι μεγαλύτερες δυνάμεις δηλαδή τα δύο μεγάλα κόμματα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν και θέλουν να διατηρηθεί το τεχνοκρατικό μοντέλο της ΕΕ. Θέλουν μια Ευρώπη που θα διαθέτει κεντρικά διευθυντήρια που θα λαμβάνουν τις αποφάσεις για όλους. Αυτό  δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε, δηλαδή  η Ευρώπη της ισότητες και του σεβασμού των αποφάσεων των λαών», τόνισε ο κ. Καράμπελας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα των ΑΝΕΛ στην Ευρώπη έχει αυξηθεί η τάση των λαών θα δείχνουν την καχυποψία τους.

«Μερικές φορές οι πολίτες δείχνουν ότι δεν θέλουν την  Ευρώπη και αυτό δεν είναι καλός οιωνός. Θέλουμε να προειδοποιήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα Ευρωπαϊκά όργανα.  Θα πρέπει οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα να ακούσουν την αντίδραση των λαών και  να καταλάβουν τους λόγους που είναι τόσο καχύποπτοι.  Αυτός είναι ο λόγος που έχουν δημιουργηθεί πολιτικές δυνάμεις που κινούνται γύρω από τον ευρωσκεπτικιστικό χώρο.Και εμείς εκεί κινούμαστε», τόνισε.

Ο κ. Καράμπελας μίλησε και για εκείνους που προσπαθούν να ταυτίσουν τον ευρωσκεπτικισμό με μια αντίθεση στην Ευρώπη .

«Ο ευρωσκεπτικισμός  δεν είναι ενάντια στην Ευρώπη. Είναι υπέρ του οράματος για μια ΕΕ που θα σέβεται όλους. Όποιος προσπαθεί να ταυτίσει τον ευρωσκεπτικισμό  με λαϊκίστικες και ακραίες φωνές δεν κατανοεί  ότι οι πολίτες πλέον θέλουν μια αλλαγή στην Ευρώπη .  Είναι επιβεβλημένη η αλλαγή. Εμείς υποστηρίζουμε την Ευρώπη των εθνών κρατών», είπε ο κ. Καράμπελας.

Στο νόημα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Διακομιχάλης

«Η περιοδεία μας στα Δωδεκάνησα δίνει το στίγμα για τις ευρωεκλογές. Γίνεται γενικότερα ανασυγκρότηση. Το ζήτημα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε; Θέλουμε μια Ευρώπη  όπως  είναι τώρα ; Θέλουμε να λαμβάνονται αποφάσεις από ανθρώπους που δεν έχουν νομιμοποίηση από τα Διευθυντήρια των Βρυξελών; Θέλουμε μια Ευρώπη όπου το μεταναστευτικό όπου το μεταναστευτικό θα αντιμετωπίζεται βάζοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί όπως τώρα; Θέλουμε μια Ευρώπη των εθνών κρατών όπου όλοι οι οι λαοί θα είναι ίσοι αλλά και διαφορετικοί. Επιθυμούμε μια Ευρώπη όπου ο άνθρωπος θα είναι στο επίκεντρο  και όχι οι αριθμοί» , τόνισε ο κ. Διακομιχάλης.

Σε ερώτηση σχετικά με τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών ο κ. Καράμπελας δήλωσε:

«Οι ΑΝΕΛ δεν έχουν αλλάξει θέση. ¨Όποτε και αν γίνουν οι εθνικές εκλογές εμείς είμαστε έτοιμοι. Αυτό που πρέπει να τίθεται ως ζήτημα είναι στα μεγάλα θέματα κάθε κόμμα να είναι ξεκάθαρο σε ότι αφορά τις θέσεις του και τις επιλογές του. Εμείς σε αυτά είμαστε καθαροί» .

Σε ερώτηση σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά των ΑΝΕΛ στις δημοσκοπήσεις ο κ. Καράμπελας τόνισε:

« Έχουμε συνηθίσει τα ποσοστά που δίνουν στους ΑΝΕΛ οι δημοσκοπήσεις. Για μας αυτό είναι δεδομένο δηλαδή ότι θα μας «παίζουν» πάντα σε δυσμενή θέση. Έγινε πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη που μας έδωσε 0,1-0,2 . Δεν ξέρουμε τι παιχνίδια μπορεί να παίζονται. Μας ενδιαφέρει αυτό που θέλουν να πουν οι πολίτες. Στα περισσότερα ζητήματα οι απόψεις μας ταυτίζονται μαζί τους»