Έτοιμη προς εφαρμογή είναι η πρώτη μελέτη αναδάσωσης για τις καμένες δασικές εκτάσεις από την περυσινή, καταστροφική πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου. Η μελέτη αφορά περιοχή 183 στρεμμάτων δασικής έκτασης ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Παναγίας Υψενής Λάρδου και εκπονήθηκε από την οργάνωση «για τη φύση», με χρηματοδότηση από το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου.
Ειδικότερα, πρόκειται για δασική περιοχή που αποτεφρώθηκε δύο φορές κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η άμεση εκκίνηση του έργου της αναδάσωσης, καθώς για τις διπλά και τριπλά καμένες δασικές περιοχές θεωρείται δύσκολη έως αδύνατη η φυσική αναγέννηση του δάσους.
«Συμμετείχαμε στις δράσεις αποκατάστασης των ελαιώνων της Μονής Υψενής όπως είχαν γίνει από την οργάνωση ‘για τη φύση’, είδαμε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής περιμετρικά του μοναστηριού και την προσπάθεια συνολικής αποκατάστασής του. Για τους λόγους αυτούς αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε την εκπόνηση της επιστημονικής μελέτης αναδάσωσης» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Σαλαχούρης και πρόσθεσε:
«Τα χρήματα της μελέτης αποτελούν προσφορές φίλων της Ρόδου που μας εστάλησαν πέρυσι, στη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς. Με τα χρήματα αυτά υλοποιήσαμε σειρά περιβαλλοντικών δράσεων, μεταξύ των οποίων και η εκπόνηση της μελέτης αναδάσωσης της Υψενής. Για να γίνει η μελέτη υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την οργάνωση ‘για τη φύση’, η οποία ως αντάλλαγμα της προσφοράς μας, θα φυτέψει και θα συντηρεί μέχρι να μεγαλώσουν, 100 δέντρα στο όνομα των αποθανόντων μελών του Σωματείου μας».
Η οργάνωση ‘για τη φύση’ «υιοθέτησε» την Ι.Μ. Παναγιάς Υψενής
Η «για τη φύση» έχει από τον Οκτώβριο του 2023, συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ιερά Κοινοβιακή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ύψους – Υψενή, Λάρδου – Ρόδου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη εκπόνησης της μελέτης αναδάσωσης, όσο και την υλοποίησή της. Το σύνολο των δράσεων δεντροφύτευσης που θα γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια στην περιοχή θα τελούν υπό την ευθύνη και την επίβλεψη της οργάνωσης.
Η μελέτη εκπονήθηκε από τον επιστημονικό σύμβουλο της οργάνωσης, Δρ. Αθανάσιο Σταμπουλίδη, Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο και Επίκουρο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη περιλαμβάνει τη φύτευση τόσο κωνοφόρων, όσο και πλατύφυλλων (αείφυλλων και φυλλοβόλων). Στις σελίδες της περιγράφονται όλα τα είδη δέντρων και θάμνων που θα χρησιμοποιηθούν, οι θέσεις τους, η συχνότητα του ποτίσματος, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία πυράντοχων ζωνών.
Ο τόμος της μελέτης υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου και ήδη έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχός της και η προσάρτηση των παρατηρήσεων που έγιναν. Απομένει η τυπική έγκρισή της από την αντίστοιχη Επιθεώρηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να ξεκινήσει η άμεση εφαρμογή της.
Στη διάρκεια των μηνών Οκτωβρίου 2024 – Απριλίου 2025 η οργάνωση «για τη φύση» θα οργανώσει σειρά εθελοντικών δεντροφυτεύσεων ώστε το δάσος της Παναγιάς Υψενής να ξαναγεννηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Σχετικές προσκλήσεις θα ανακοινώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Στο επίκεντρο της μεγάλης αυτής προσπάθειας βρίσκεται η Ηγουμένη της Μονής, γερόντισσα Μαριάμ και όλες οι μοναχές του μοναστηριού. Οι ίδιες δούλεψαν και δουλεύουν ακούραστα και αγόγγυστα για να δώσουν ξανά ζωή στο φυσικό περιβάλλον της ζωής τους. Από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2023 κι έπειτα βρίσκονται σε διαρκή και αγαστή συνεργασία με τους εθελοντές, τις εθελόντριες και τα επιστημονικά στελέχη της οργάνωσης. Μέχρι σήμερα, με την ενεργό συμμετοχή μαθητών σχολείων, στελεχών ξενοδοχείων, τουριστικών γραφείων και ξεναγών, επιτεύχθηκε η πλήρης αποκατάσταση των αποτεφρωμένων ελαιώνων της ιστορικής Μονής, γεγονός που γέννησε την πρώτη ελπίδα για την μελλοντική επιστροφή στην κανονικότητα.