Για τον δημοκρατικό διάλογο: Οποτε και όπου θέλει, εδώ είμαστε!

1728

Με αφορμή το εξώδικο που μας εστάλη από τον περιφερειάρχη με τον οποίο σε 60 σελίδες γινόταν αναφορά σε διάφορα περιστατικά, ο sky απάντησε και την σχετική απάντηση δημοσιεύουμε, για τη γνώση του θέματος από ακροατές και αναγνώστες μας, πιστοί στη δημοκρατία και στον δημοκρατικό διάλογο, χωρίς λόγους. αποκλεισμού στην προβολή θέσεων και απόψεων.

Διαβάστε την απάντηση που στείλαμε στον κ. Χατζημάρκο:

ΕΞΩΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ

  • Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΡΑΔΙΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΡΟΔΟΥ Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο «ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΤΕΝΝΑ», με αρ.ΓΕΜΗ 072282720000 και ΑΦΜ 094388444, που εδρεύει στο Δήμο Ρόδου, ως ιδιοκτήτριας και δικαιούχου της ιστοσελίδας www.skyrodos.gr καθώς και του ραδιοφωνικού σταθμού Sky, ο οποίος εκπέμπει στη ραδιοφωνική συχνότητα 100,00 FM νομίμως εκπροσωπούμενης από τον δεύτερο από εμάς,
  • Του Αντώνη Μαρτίνη του Γεωργίου, κατοίκου Ρόδου, οδός Κέννεντυ αρ.70, επιχειρηματία, δημοσιογράφου, αρθρογράφου, ατομικά και α)ως προέδρου, νόμιμου εκπροσώπου και διαχειριστή της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΡΑΔΙΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΡΟΔΟΥ Α.Ε.», β)ως παρουσιαστή της πρωινής καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής περί ώρα 09.00 έως 10.00 στο ραδιοφωνικό σταθμό Sky, ο οποίος εκπέμπει στη ραδιοφωνική συχνότητα 100,00 FM, αλλά ταυτόχρονα και διαδικτυακά στον ανωτέρω διαδικτυακό χώρο.

ΠΡΟΣ

Τον Γεώργιο Χατζημάρκο του Αντωνίου, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Πλατεία ελευθερίας αρ.1, Ρόδου, Διοικητήριο

Σχετικά με την από 01-02020 εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση-δήλωση σας, που κοινοποιήθηκε σ’ εμάς στις 05-02-2021 και την πρόσκληση σας προς αποκατάσταση κατ’ άρθρο 37 παρ.2 του Ν. 4356/2015 (ΦΕΚ Α181/24.12.2015), εντός 10 ημερών από της κοινοποιήσεως, σας εκθέτουμε τα ακόλουθα:

Ο δεύτερος από εμάς, και με την ιδιότητά του ως νόμιμος εκπρόσωπος της πρώτης, ασκεί δημοσιογραφία και είναι υπεύθυνος ραδιοφωνικού σταθμού από το 1992 μέχρι σήμερα.

Κατά την μακρόχρονη και συνεχή υπηρεσία μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασκούμε από νόμιμο καθήκον και υποχρέωση, όπως αρμόζει στους λειτουργούς του Τύπου, κριτική και σχολιασμό πολιτικών  πράξεων και συμπεριφορών πολιτικών προσώπων, χωρίς διακρίσεις, προκαταλήψεις και έξωθεν επιρροές.

Μοναδικός μας στόχος είναι η έγκυρη ενημέρωση των ακροατών και αναγνωστών μας και γενικά της κοινής γνώμης. Όσο σκληρή και αν είναι η κριτική ή οι αξιολογικές κρίσεις και οι χαρακτηρισμοί δεν έχουν πρόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης ή απλής δυσφήμισης προσωπικά, πολλώ μάλλον δεν έχουν σκοπό εξυβρίσεως.

Υποδειγματικά, παρακολουθούμε καθημερινά την επικαιρότητα όπως αρμόζει στη δημοσιογραφική μας ιδιότητα και πολύ σχολαστικά διερευνούμε καταγγελίες ακροατών- αναγνωστών, επώνυμες ή ανώνυμες.

Είναι αυτονόητο ότι έχουμε καθήκον και υποχρέωση, την οποία τηρούμε ευλαβικά, ώστε να μην αποκαλύπτουμε ποτέ τις «πηγές πληροφόρησης» και να προστατεύουμε κάθε πολίτη που μας ενημερώνει ή καταγγέλλει πράξεις και συμπεριφορές, όπως πηγάζει από θεμελιώδεις αρχές της εχεμύθειας και της εμπιστοσύνης.

Αποτελεί αξίωμα και έχει κριθεί από το ανώτατο δικαστήριο ότι «οι κατέχοντες θεσμική δημόσια θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία υπόκεινται στον αμείλικτο έλεγχο του τύπου, τον οποίο είναι υποχρεωμένοι να «ανεχθούν» και τούτο διότι διαχειρίζονται δημόσιες υποθέσεις.

Τα «δημόσια πρόσωπα» έχουν την απεριόριστη δυνατότητα και την ευχέρεια, είτε με έκδοση δημοσίων δελτίων τύπου, είτε κατέχοντες «δημόσια βήμα», ανά πάσα στιγμή να προβούν σε δηλώσεις, διορθώσεις, απαντήσεις προς αποκατάσταση τυχόν ανακριβειών ή αντίκρουση αντίθετων δημοσιογραφικών απόψεων, σχολίων ή ειδήσεων.

Γι αυτό από θέση αρχής στα μέσα ενημέρωσης που διαχειριζόμαστε, δίναμε πάντοτε και συνεχίζουμε να δίνουμε  ραδιοφωνικό βήμα, με απεριόριστο χρόνο σε οποιονδήποτε τυχόν επιθυμεί να αντιλέξει, να ζητήσει ή να δώσει εξηγήσεις για την αποκατάσταση τυχόν εσφαλμένης πληροφόρησης ή αντίκρουση αντίθετων απόψεων.

Με την συμπεριφορά και την πρακτική μας αυτή πετύχαμε ώστε επί 30 χρόνια καθημερινής δημοσιογραφικής λειτουργίας και άσκησης κριτικής να μην έχουμε ούτε μια φορά δεχθεί οποιαδήποτε εξώδικη διαμαρτυρία ή δικαστική έγκληση για τις ραδιοφωνικές μας εκπομπές ή δημοσιεύματα.

Άλλωστε, και  σε σας είναι γνωστό, όπως κατ επανάληψη δηλώσαμε και δηλώνουμε και τώρα, ότι οποτεδήποτε ζητήσετε παρέμβαση ή τοποθέτηση στα μέσα ενημέρωσης που διευθύνουμε, είστε ευπρόσδεκτος χωρίς χρονικούς ή άλλους περιοριστικούς όρους ή προϋποθέσεις.

Όσον αφορά τα αποσπάσματα των ραδιοφωνικών εκπομπών και τα δημοσιεύματα της ιστοσελίδας μας που αναφέρεται στο αποτελούμενο από 56 σελίδες εξώδικο σας, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχαμε πρόθεση δυσφημήσεως του προσώπου σας ή εσκεμμένη παράθεση ψευδών γεγονότων, προκειμένου να δημιουργήσουμε εσφαλμένη αντίληψη στους ακροατές και αναγνώστες μας. Η τυχόν αντίθετη προσέγγιση θεμάτων στοχεύει στην πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης περί τα δημόσια πράγματα στα πλαίσια του δημοκρατικού πλουραλισμού  και της ελεύθερης έκφρασης αντίθετης γνώμης.

Ουδέποτε υπήρξε εκ μέρους μας σκοπός εξυβρίσεως και οι αναφερόμενοι στο πολυσέλιδο εξώδικο χαρακτηρισμοί «βλάκας, φρενοβλαβής, φασίστας, χυδαίος, κ.λπ.» αποτελούν δικά σας συμπεράσματα και όχι δικές μας εκφράσεις και σε κάθε περίπτωση δεν περιέχονται ούτε εξάγονται από τις αναρτήσεις των ραδιοφωνικών εκπομπών της 30-03-2020, της 06-04-2020, της 19-05-2020, της 25-05-2020, της 11-06-2020, της 10-08-2020 και της 05-11-2020 που ζητάτε να αποσύρουμε, όπως και την ανάρτηση της 11-08-2020 σε λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook).

Συνακόλουθα των ανωτέρω διευκρινήσεων μας, με την παρούσα εξώδικο- απάντηση μας αποκαθίσταται κάθε τυχόν παρερμηνεία περί δήθεν συκοφαντήσεως ή εξυβρίσεως του προσώπου σας, που εμείς ουδέποτε πράξαμε, και επισημαίνουμε και πάλι ότι η ασκούμενη κριτική, οι αξιολογικές κρίσεις μας, στα πλαίσια της ελευθερίας του τύπου, στον έλεγχο των δημοσίων πράξεων και προσώπων, δεν ενέχουν προσωπική προσβολή της τιμής και της υπόληψης σας, προσηλωμένοι πάντα στους κανόνες της Ε.Σ.Η.Ε.Α, στο λογότυπο της οποίας υπάρχει η φράση : “Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης”.

 

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα μας σε αυτόν στον οποίο απευθύνεται, προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας αυτήν ολόκληρη στη σχετική έκθεση επίδοσης του.

Ρόδος, 15-02-2021

Οι εξωδίκως δηλούντες