Για όλα φταίνε οι πρώην … και στην τουριστική εκπαίδευση

1678

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου και τομεάρχη τουρισμού της ΝΔ, κ. Μάνου Κόνσολα, με θέμα «τρεισήμισι χρόνια μετά την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας, ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες», παρουσίασε το σύνολο του έργου της για την πλήρη αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, που αποτελεί τομέα υψηλής κυβερνητικής προτεραιότητας.

Η κα Κουντουρά, τόνισε τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες με τις πολιτικές τους αποφάσεις οδήγησαν την δημόσια τουριστική εκπαίδευση σε πλήρη απαξίωση που αποτυπώθηκε έμπρακτα με την κατάργηση του ΟΤΕΚ,, το κλείσιμο των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των Σχολών Ξεναγών, την υποβάθμιση των 8 ΙΕΚ Τουρισμού και την απαξίωση των ιστορικών Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης ( ΑΣΤΕ Ρόδου και Κρήτης).

Η δημόσια τουριστική εκπαίδευση, που παρέλαβε το 2015 η σημερινή κυβέρνηση, λειτουργούσε με βασικές ελλείψεις στη νομοθεσία, χωρίς συγκροτημένες δομές, χωρίς να έχουν συντηρηθεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις για δεκαετίες, χωρίς επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό και ανθρώπινο δυναμικό και χωρίς τα αναγκαία κονδύλια.

Στην δεινή κατάσταση που την είχατε αφήσει να περιέλθει, δεν είχε καμία απολύτως προοπτική να επιτελέσει τον βασικό και καθοριστικό της ρόλο στην κατάρτιση της νέας γενιάς στελεχών, στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού” ανέφερε χαρακτηριστικά.