«Γκάζι» για τα κόκκινα δάνεια Δωδεκανήσου και Αγροτικής βάζουν οι Τράπεζες

1458

Στο μικροσκόπιο των τραπεζών έχουν μπει το τελευταίο διάστημα τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και δη αυτών που έχουν ανοίγματα στους συστημικούς Ομίλους που ανέλαβαν τα δάνεια της Αγροτικής και της Δωδεκανήσου.

«Η τακτοποίηση του επίμαχου χαρτοφυλακίου, είτε με ρυθμίσεις, είτε με πωλήσεις – πλειστηριασμούς, αναμένεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η ανοχή απέναντι στο συγκεκριμένο προφίλ δανειοληπτών λαμβάνει τέλος», Πρόκειται, ουσιαστικά, για μη εξυπηρετούμενα, ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, τα οποία είτε θα ρυθμιστούν – με, ταυτόχρονη, δέσμευση του επιχειρηματία να «ελέγχεται» για τα επόμενα 10 χρόνια εάν απέκτησε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο – είτε θα πωληθούν σε funds.

Στόχος των Τραπεζών,  που φαίνεται να μην εφησυχάζουν, είναι να περιορίσουν σε μονοψήφιο το ποσοστό στα κόκκινα δάνεια που έχουν «κληρονομήσει» και να κλείσουν το κεφάλαιο «Τράπεζα Δωδεκανήσου» το συντομότερο δυνατόν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες Πειραιώς και Alpha θα καλέσουν τους δανειολήπτες της Δωδεκανήσου και της Αγροτικής και με δέλεαρ το «σπάσιμο» – «κούρεμα» του δανείου θα προσπαθούν να θεραπεύσουν μεγάλο μέρος του «κόκκινου» στεγαστικού χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, σε περίπτωση, που ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος και πληροί τα σχετικά κριτήρια οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης επιλέγεται να αποπληρώνει το δάνειο, με βάση την υφιστάμενη και την εκτιμώμενη μελλοντική ικανότητα του ή θα πρέπει να τακτοποιήσει τις οφειλές του με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση, η οποία συμφωνείται εξαρχής από τα δύο μέρη.

Σίγουρο είναι ότι τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να αποστέλλονται μαζικά επιστολές, δίνοντας στους δανειολήπτες μία τελευταία ευκαιρία πριν προχωρήσουν σε πωλήσεις.