Αναταράξεις στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Ρόδο αλλά και στα κομματικά επιτελεία προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το «σπάσιμο» τεσσάρων δήμων στη χώρα.
Την τροπολογία περίμεναν πως και πως αρκετοί αυτοδιοικητικοί στη Ρόδο ακόμη και υποψήφιοι δήμαρχοι ή αιρετοί που ήθελαν να διαγράψουν διαφορετική πορεία από αυτή που είχαν μέχρι τώρα.
Τώρα όμως η τροπολογία διέλυσε τις όποιες ελπίδες και τα όνειρα, για συμμετοχή στις εκλογές υπό διαφορετικό πρίσμα.
Το πρωί εντός και εκτός δημαρχείου τα τηλέφωνα πήραν φωτιά με αντικείμενο συζήτησης το σπάσιμο των τεσσάρων δήμων.
«Δεν μπορεί να σπάνε τους Δήμους Κερκύρας και Κεφαλονιάς και να αφήνουν στην ίδια μορφή το Δήμο Ρόδου», έλεγαν όσοι περίμεναν το «σπάσιμο» και του ενιαίου δήμου Ρόδου.
Η εξέλιξη δεν προβληματίζει, το επιτελείο της παράταξης «Ρόδος Δύναμη Πολιτών» που επιδιώκει να σχηματίσει ψηφοδέλτιο που θα αριθμεί περί τα 300 άτομα.
Το ίδιο ισχύει και στη παράταξη του υποψηφίου δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη που θα σχηματίσει επίσης μεγάλο ψηφοδέλτιο με περισσότερους από 200 υποψηφίους.
Την άποψη ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του συνδυασμού έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης.
Ωστόσο οι «διαφωνούντες» υπογραμμίζουν πως το μοντέλο του ενιαίου δήμου Ρόδου δεν λειτουργεί και τόσο καλά όσο φαίνεται.
Η περίφημη τροπολογία δεν δημιουργεί θετικές εντυπώσεις και στο εσωτερικό των κομμάτων γιατί τους αφαιρεί τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περισσότερους ΟΤΑ στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.
Η μεγαλύτερη γκρίνια προέρχεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που ειδικά στη Ρόδο τα στελέχη θα ήθελαν να διεκδικήσουν περισσότερους ΟΤΑ.
Η τροπολογία του ΥΠΕΣ
Η τροπολογία από το ΥΠΕΣ κατατίθεται μόλις τρεις μήνες πριν από τις εκλογές.
Συγκεκριμένα οι Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται και διασπώνται σε 10 νέους δήμους.
Σύμφωνα με το airetos.gr το ΥΠΕΣ καταθέτει τροπολογία 20 σελίδων που περιλαμβάνει πέντε άρθρα και περιγράφει όλες τις παραμέτρους πρακτικής υλοποίησης των διασπάσεων.
Σύμφωνα με το 1ο άρθρο, οι σημερινοί Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται, διασπώμενοι ως εξής:
1. Δήμος Βόρειας Κέρκυρας.
2. Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
3. Δήμος Νότιας Κέρκυρας
4. Δήμος Αργοστολίου
5. Δήμος Ληξουρίου
6. Δήμος Σάμης
7. Δήμος Σερβίων
8. Δήμος Βελβεντού
9. Δήμος Μυτιλήνης
10. Δήμος Δυτικής Λέσβου
Το ίδιο άρθρο περιλαμβάνει τις εκλογικές ρυθμίσεις για το πως θα διαμορφωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και πως θα εφαρμοστούν τα κωλύματα των υποψηφίων.
Το 2ο άρθρο αφορά το προσωπικό των νέων Δήμων.
Το 3ο ρυθμίζει τι θα γίνει με τα νομικά πρόσωπα, όπως ΝΠΔΔ, ΔΕΥΑ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Σχολικές Επιτροπές, αλλά και ειδικά μνημονευόμενα νομικά πρόσωπα.
Το 4ο άρθρο αποτυπώνει τις περιουσιακές σχέσεις των νέων Δήμων, καθώς και τα οικονομικά ζητήματα. Εξουσιοδοτική διάταξη προβλέπει τη συγκρότηση με Υπουργική Απόφαση σε κάθε Δήμο μιας “Επιτροπής κατανομής περιουσίας καταργούμενου Δήμου”.
Το 5ο άρθρο προβλέπει τη δημιουργία μιας «Επιτροπής Επανεξέτασης των Διοικητικών Ορίων των Ο.Τ.Α. A’ βαθμού», με αντικείμενο «την υποβολή εισήγησης στον Υπουργό Εσωτερικών για τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού». Tο έργο της ορίζεται ότι θα ολοκληρωθεί «εντός χρονικής διάρκειας δύο (2) ετών», ενώ «με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος διάρκειας του έργου».
Ετσι τα επόμενα «σπασίματα» παραπέμπονται μετά από 2 χρόνια το λιγότερο, δηλαδή στην επόμενη Κυβέρνηση, επιχειρώντας να κλείσει οριστικά κάθε περαιτέρω σχετική διεκδίκηση κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας.
Η Τροπολογία, όπως αναγράφεται στις σελ.19 και 20, έχει συνταχθεί από το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών για να κατατεθεί ως Υπουργική. Το ζήτημα, όμως, δεν έχει κλείσει, δεδομένου ότι έχει προταθεί και να δρομολογηθεί ως Βουλευτική (δηλαδή, πρακτικά, τα σημεία που βλέπετε για τις υπογραφές των Υπουργών, να αντικατασταθούν από υπογραφές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), προκειμένου να παρακαμφθεί η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και να μη δουν από τώρα οι δημότες πόσο θα τους κοστίσει, εφάπαξ και ετησίως όλα τα επόμενα χρόνια, η δημιουργία και λειτουργία πολλαπλάσιων Δήμων.