Δομή ενημέρωσης και εξυπηρέτησης ιδιωτικού χρέους θα δημιουργήσει σε συνεργασία με την αρμόδια  ανεξάρτητη αρχή ο Δήμος Ρόδου.

Αυτό προέκυψε μετά τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή τύπου ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Στην κατάσταση που έχει φθάσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει πολίτης που να μην έχει μικρό ή μεγάλο  χρέος. Επειδή υπάρχει εξέλιξη στο νόμο, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ζήτησα να δημιουργηθεί στο Δήμο γραφείο υποστήριξης  για τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους»,είπε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε ότι το γραφείο θα λειτουργήσει εντός του Δημαρχείου.

Από την Ανεξάρτητη Αρχή όπως εξήγησε ο δήμαρχος θα προσληφθεί ένας δικηγόρος ένας οικονομολόγος και δύο  διοικητικοί υπάλληλοι.

Το προσωπικό της συγκεκριμένης δομής θα εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας που έχουν χρέη στο δημόσιο και τις τράπεζες ώστε να τα ρυθμίσουν τα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας.

Η δομή για τους πρόσφυγες και τα παλαιά σφαγεία

Παράλληλα  όπως είπε ο δήμαρχος να προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία δομής για την επαναπροώθηση των  μη νόμιμων μεταναστών που έρχονται στη Ρόδο σε συνεργασία με τον ΟΗΕ.

«Θα δημιουργήσουμε και  δομή  η οποία θα  αφορά τους μετανάστες . Θα μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε τον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων με τα κίνητρα που τους δίνει ο ΟΗΕ. Θα είναι μια δομή ουσιαστικά παρακλάδι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια που έχουν γίνει για την φιλοξενία των μεταναστών στα παλαιά σφαγεία ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:

« Το ότι λειτουργήσαμε το συγκεκριμένο χώρο ήταν κατόρθωμα. Το περασμένο καλοκαίρι  στη δομή φιλοξενούνταν 14 -16 άτομα. Είναι υποχρέωση της Ύπατης Αρμοστείας να τους πάρει και να τους εγκαταστήσει  σε διαμερίσματα. Στη συνέχεια όμως ο αριθμός αυξήθηκε. Υπάρχουν και αυτοί που ζητούν άσυλο. Θα τους αφήσουμε να κοιμούνται στα παγκάκια; Με δική τους ευθύνη θα μείνουν εκεί. Ο Δήμος και η τοπική κοινωνία έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε άλλη δομή σε ακίνητα της Ύπατης Αρμοστείας. Δεν έγινε κατανοητό και αντιληπτό αυτό και προκλήθηκαν αντιδράσεις», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως οι εθελοντές είναι στη δομή για να επιβλέπουν.

Οι αρμόδιοι όπως είπε ο κ.Χατζηδιάκος θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Πρέπει να πιστέψουμε ότι η Ρόδος είναι πολύ ψηλά στα μάτια των υπολοίπων Ελλήνων. Δεν μπορεί όμως μέσα σε λίγα χρόνια να γίνουν όσα δεν υλοποιήθηκαν σε δυο ή  τρεις δεκαετίες», παρατήρησε ο δήμαρχος.

Ενημέρωση για τα αεροπορικά δρομολόγια και τα μπλακ αουτ

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση  του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου. Εκεί όπως  είπε ο κ. Χατζηδιάκος,  ο Διευθυντής Πωλήσεων της  Aegeanθα ενημερώσει  για  τις προθέσεις της εταιρείας σχετικά με την αύξηση των δρομολογίων και το κόστος των εισιτηρίων.

« Κλήθηκαν να έρθουν στη Ρόδο και στελέχη της ΔΕΔΔΗΕ . Έχει ανατεθεί σε δύο καθηγητές  η εξακρίβωση των αιτιών  για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης στη Ρόδο.  Όταν θα ολοκληρωθεί το σχετικό πόρισμα θα ενημερώσουν τους πολίτες για τα μπλακ αουτ. Έτσι θα προετοιμαστούμε για την επόμενη σεζόν. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τότε όλα θα τακτοποιηθούν», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου

Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρόδου που τώρα πλέον έχει βελτιωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Διακομιδή 11χρονου από τη Σύμη στη Ρόδο

« Ο Καλλικρατικός Δήμος ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες. Ως ένα σημείο ήταν και αναξιόπιστος σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις του και τις πληρωμές προς τρίτους. Όταν αναλάβαμε  δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε υλικά γιατί υπήρχε υποψία και αμφισβήτηση για το κατά πόσο ο Δήμος είναι συνεπής στις υποχρεώσεις  του. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι οι υποχρεώσεις είναι καλυμμένες πριν αναληφθούν. Αυτό σημαίνει πως δεσμεύουμε πλέον ποσά σε κωδικούς για τις πληρωμές. Μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να καλύψουμε όλες τις υποχρεώσεις. Τρέχουμε και όλα τα έργα που είναι προς ένταξ绨, ανέφερε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη και στην υλοποίηση έργων μέσω ΣΔΙΤ θέμα .  Η σχετική απόφαση για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων έχει ήδη υπογραφεί όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

«Έγιναν σχόλια και για αυτό.  Δρομολογούμε  τις διαδικασίες και για τα δύο ΣΔΙΤ ώστε να  προχωρήσουμε μέσα στον Ιανουάριο ώστε να αναδειχθούν οι ανάδοχοι. Θα προσληφθούν και οι τρείς σύμβουλοι που απαιτούνται», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για το διαγωνισμό που αφορά την επιλογή αναδόχου για την αντικατάσταση των λαμπτήρων LED  στο οδικό δίκτυο της Ρόδου.

«Μέσα σε δέκα ημέρες  εγκρίθηκε η υπογραφή της σύμβασης  με την ανάδοχο κοινοπραξία για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού ( 30.000 λαμπτήρες)», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να υπογραφεί η σύμβαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αναφορά έκανε ο δήμαρχος και στις παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλεως και πρόσθεσε ότι  σε συνεργασία με το  ΕΒΕΔ γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί η Ρόδος στο πρόγραμμα ανοικτά  κέντρα.

«Τρέχουμε  και κυνηγάμε το χρόνο. Προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις εντάξεις έργων. Να μη νομίζουν οι συμπολίτες μας ότι όλα αυτά γίνονται γιατί φθάσαμε πέντε-έξι μήνες πριν από τις εκλογές. Για να φθάσουμε εδώ έγινε σχεδιασμός πέντε ετών», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου.

Η προσφορά βοήθειας στους αναξιοπαθούντες

Με αφορμή αρνητικά σχόλια για την παροχή βοήθειας στους αναξιοπαθούντες  ο δήμαρχος είπε:

«Στα πλαίσια του προγράμματος ΤΕΒΑ  μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου παρέχεται βοήθεια σε πολίτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να έχουμε σε προτεραιότητα τον παράγοντα άνθρωπο ειδικά αυτές  τις ημέρες. Ειδικά τώρα ζήτησα να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις  και γεύματα αγάπης για τους αναξιοπαθούντες  με σεβασμό  στα προβλήματα και την αξιοπρέπεια τους».

Οι  εορταστικές εκδηλώσεις

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος  αναφέρθηκε και στην έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου χθες στην πλατεία του δημαρχείου.

«Επιλέξαμε  να διοργανώσουμε μια σεμνή τελετή μετά τα αρνητικά που βίωσε η Ρόδος μετά την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.Έχουμε υποχρέωση να φτιάξουμε ένα χαρούμενο κλίμα για τα παιδιά μας. Αυτά είναι η αναφορά μας στο μέλλον.Το χαμόγελο τους είναι το αντίδοτο  μας. Θέλησα και  μέσω των ΜΜΕ να στείλω το  μήνυμα ότι η Ρόδος έχει αξίες και αρχές ιστορία και πολιτισμό. Υπάρχει σεβασμός στο συνάνθρωπο» , είπε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα διαρκέσει  έως τις 7 Ιανουαρίου.

Ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις ίσως να είναι και το αντίδοτο στο  αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των αρνητικών ειδήσεων στη Ρόδο.

«Έχουμε ανάγκη το εορταστικό κλίμα  γιατί βομβαρδιζόμαστε με αρνητικές ειδήσεις. Να δούμε πως ξεπερνούμε όλα αυτά. Και εμείς οι μεγάλοι μαζί με τα  παιδιά γινόμαστε ένα», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

 256 total views,  2 views today