«Ο κ. Καραμανλής στην συνθήκη του Βουκουρεστίου προέβαλε βέτο κατά τρόπο ώστε να μην υπάρξει αναγνώριση του γειτονικού κράτους με το όνομα Μακεδονία. Έθεσε όρους  που όμως αναιρέθηκαν  με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η πολιτική της ΝΔ  ήταν υπεύθυνη  στο θέμα της συνθήκης των Πρεσπών και έτσι  και θα παραμείνει και στο μέλλον»

Με τη παραπάνω δήλωση τη  στάση του κράτησε η ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής  στο θέμα του Μακεδονικού ξεκαθάρισε σήμερα μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον κ. Νίκο Μάνεση ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κ. Γ Γεραπετρίτης.

Ο καθηγητής επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση καθώς  τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο συνομιλητής του στην τηλεοπτική συζήτηση,  υποψήφιος βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ πρώην υπουργός  Γιάννης Ραγκούσης έχουν κάνει σημαία την επιστολή που δημοσιεύει αύριο η εφημερία Documento μεταφράζοντας το περιεχόμενο κατά το δοκούν.

Συγκεκριμένα ο κ. Ραγκούσης , με αφορμή την επιστολή κατηγόρησε  τον κ Καραμανλή  ότι αποδέχθηκε ως λύση το όνομα Μακεδονία χωρίς συνταγματική αλλαγή.

Η δήλωση στην οποία προέβη ο κ. Γεραπετρίτης είναι η ακόλουθη:

« Το κρίσιμο είναι  ότι για μια ακόμη φορά βιώνουμε μια αναγωγή στο παρελθόν. Πρόκειται για προεκλογική εκστρατεία όπου η κυβερνητική πλειοψηφία ασχολείται με το παρελθόν προσπαθεί να μοχλεύσει τα λάθη του παρελθόντος. Προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση. Δεν έχουμε ακούσει κάποια καινούργια που θα διαφοροποιεί τα δεδομένα  .Δεν έχουμε ακόμη κάποια θετική πολιτική που θα ακολουθήσει την επομένη των εκλογών. Αντιθέτως η επιλογή της ΝΔ ήταν και είναι να μιλήσει για το μέλλον. Η σημαντική είδηση δεν ήταν ότι ο κ. Καραμανλής υπέγραψε και έστειλε ένα έγγραφο που δεν ολοκληρώθηκε. Το κρίσιμο είναι το μέλλον . Για τα παιδιά  που βλέπουμε ότι πέτυχαν στις εξετάσεις. Για αυτούς που πρέπει να έχουμε μια κουβέντα . Για το μέλλον τους για την οικογένεια τους το πώς θα μπορέσουν να ριζώσουν στην πατρίδα τους. Εμείς θα  εξακολουθήσουμε να έχουμε μια εκπροσθοβαρή  πολιτική . Για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω αυτό που αναφέρεται με το έγγραφο δεν αποδεικνύεται εκ το αποτελέσματος . Ο κ. Καραμανλής στην συνθήκη του Βουκουρεστίου προέβαλε βέτο κατά τρόπο ώστε να μην υπάρξει αναγνώριση του γειτονικού κράτους με το όνομα Μακεδονία. Έθεσε όρους  που όμως αναιρέθηκαν  με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η πολιτική της ΝΔ  ήταν υπεύθυνη  στο θέμα της συνθήκης των Πρεσπών και έτσι  και θα παραμείνει και στο μέλλον», δήλωσε ο κ.  Γεραπετρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Κρητικός για τον ένα χρόνο της δημοτικής αρχής: Διαχειριστές της καθημερινότητας

Εξαιτίας της συζήτησης του θέματος που αφορά το Μακεδονικό  δεν κατέστη δυνατό να γίνει συζήτηση  στο δελτίο και για άλλα θέματα.  Μόνο μια εκτίμηση από πλευράς του κ Ραγκούση για το αν μπορεί η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατραπεί.

Κύκλοι Καραμανλή: Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς

Κύκλοι Καραμανλή :Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς

Απάντηση σε δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται επιστολή του Κώστα Καραμανλή στον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί την εκχώρηση γλώσσας και ονόματος στα Σκόπια, έδωσαν κύκλοι του κ. Καραμανλή, επισημαίνοντας ότι «το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Η απάντηση δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή”

«Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

«Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ», σημειώνουν, προσθέτοντας πως «ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008».

«Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος», τονίζουν, υπογραμμίζοντας ότι «η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008».

 

 

 

 182 total views,  2 views today