«Θα σταθούμε αρωγοί στο έργο των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να έχουν τη δυνατότητα να στηρίζουν εκείνους που υποφέρουν».

Αυτό δήλωσε στον Sky σήμερα μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλατζής που είχε συνάντηση με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Βασίλη Υψηλάντη.
«Στη συνάντηση συζητήσαμε θέματα που αφορούν τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου όπως και στο παρελθόν», είπε

Σε ερώτηση για τη φορολόγηση των εκκλησιών για τα ακίνητα που διαθέτουν ο κ. Καλατζής τόνισε:
«Το νομοθετικό πλαίσιο για φορολόγηση θέλουμε να ισχύει για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και να μην υπάρχουν διακρίσεις. Αυτά τα ζητήματα, βέβαια, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών. Στο μέτρο που το κράτος έχει την οικονομική δυνατότητα είναι απαραίτητο να λαμβάνει υπόψη τη φιλανθρωπική δράση των Μητροπόλεων και την ενισχύει».

Ο κ. Καλατζής τόνισε πως όλοι οι ιεροί ναοί εξαιρούνται από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
Συνεργασία κράτους και εκκλησίας
Σε ερώτηση αν θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ κράτους και εκκλησίας ο κ. Καλατζής δήλωσε :«Είμαστε μια ζωντανή χώρα και έχουμε και μια ζωντανή εκκλησία. Πάντα υπάρχουν ζητήματα για διάλογο και να ανταλλαγή απόψεων . Δημιουργούνται προβλήματα όπως και σε όλες τις οικογένειες. Μπορεί οι αντιπαραθέσεις να είναι λίγο περισσότερο έντονες αλλά οι βάσεις είναι γερές. Την πολιτική την καθορίζει όμως ο πρωθυπουργός της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές πως το πλαίσιο σχέσεων με την εκκλησία εδράζεται στον διάλογο στο σεβασμό του ρόλου της ιστορικά αλλά και σήμερα ως παράγοντα κοινωνικής συνοχής. Να μην ξεχνάμε πως βοήθησε το κράτος να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Αυτό το πλαίσιο καθορίστηκε από τον πρωθυπουργό και θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας»

Σχετικά με την συμφωνία για την οποία έκανε λόγο η προηγούμενη κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας δήλωσε πως το σχετικό κείμενο υποδήλωνε πρόθεση συμφωνίας και όχι τετελεσμένα αφού δεν είχε και νομική μορφή.

«Ωστόσο αναφέρθηκαν πολλά και σε επίπεδο κοινωνίας. Υπήρξε γενική αποδοχή για το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει στερηθεί την περιουσία της χωρίς ποτέ να αποζημιωθεί. Το κράτος με διάφορους τρόπους την πήρε στην κατοχή του. Αυτό έχει γίνει αποδεκτό από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Επίσης είναι ηθικό και νόμιμο να συνεχιστεί η μισθοδοσία των κληρικών από το ελληνικό δημόσιο», δήλωσε ο κ.Καλατζής.

Σε ερώτηση σχετικά με  τη βούληση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για  την περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο κ. Καλατζής δήλωσε :
«Το υπουργείο Παιδείας δεν είναι αρμόδιο για το θέμα αυτό αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης».

Ουδεμία αλλαγή στις Μητροπόλεις χωρίς διάλογο

Επίσης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δίνει ουδεμία αλλαγή στις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή αν δεν υπάρξει συμφωνία για αυτή. Αιφνιδιασμοί και αλλαγές χωρίς προηγούμενη δημόσια συζήτηση και μάλιστα ευρύτατη χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι ειδικές παράμετροι πχ η νησιωτικότητα δεν θα γίνουν . Οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και αυτό είναι σεβαστό από όλους. Όλα αυτά συνυπολογίζονται συζητούνται και η όποια απόφαση θα είναι αντικείμενο συζήτησης στην οποία θα μετέχουν οι Μητροπόλεις αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο”, δήλωσε ο κ. Καλατζής. 

Για το θρησκευτικό τουρισμό ο κ Καλατζής δήλωσε πως ο υπουργείο Παιδείας θα στηρίξει τις Μητροπόλεις όπως πάντα.

 236 total views,  2 views today