Γ.Καμπούρης : Δεν θα δημιουργήσουμε ένα νέο γκέτο για τους Ρομά, θα διαμοιραστούν στις κοινότητες της Ρόδου

235

Τη θέση της δημοτικής αρχής Ρόδου για το θέμα που αφορά τους τσιγγάνους που ζουν στο νησί ,ανέλυσε μιλώντας στον Sky σήμερα αρμόδιος αντιδήμαρχος  κ. Γιάννης Καμπούρης.

Αυτό που επιδιώκεται όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος,  είναι μέσα από  ένα πρόγραμμα στέγασης , να δοθεί η δυνατότητα στους τσιγγάνους που τώρα ζουν τον καταυλισμό που γειτνιάζει με την επαρχιακή οδό Ρόδου Καλλιθέας,  να μένουν στη δημοτική ενότητα της επιλογής τους σε κατοικίες τα μισθώματα των οποίων θα καλύπτονται από πόρους του κράτους.

Θα τους δοθεί η δυνατότητα, δηλαδή να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο  και  να  έχουν  καλή ποιότητα ζωής και δυνατότητες εργασίας και στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα.

Αυτό σημαίνει πως δεν θα δημιουργηθεί νέος καταυλισμός σε άλλο σημείο της  Ρόδου  όπως είπε ο αντιδήμαρχος .

«Οι άνθρωποι αυτοί ζουν στο  Καρακόνερο εδώ και τριάντα χρόνια. Αυτό  πρέπει να αλλάξει. Και ο κόσμος να καταλάβει πως το θέμα αυτό δεν ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο Ρόδου. Ο Δήμος κάνει ότι μπορεί για τα παιδιά των Ρομά που είναι δημότες του νησιού ώστε να πηγαίνουν στο σχολείο. Το ειδικό παράρτημα που έχει ο Δήμος για τους Ρομά κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ενσωματωθούν στην κοινωνία του νησιού μας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.
Σε ερώτηση για τη μεταφορά τους  σε άλλο χώρο στο πλαίσιο του σχεδιασμού που είχε γίνει παλαιότερα  ο κ. Καμπούρης δήλωσε:

«Για τη μεταφορά σε άλλο χώρο , έχω συζητήσει με το δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη και  υπάρχει αντίθεση με το σχέδιο που είχε εκπονηθεί. Δεν μπορούμε να βάλουμε τους Ρομά στον παλιό Χυτά ή κοντά σε αυτό ,  σε ένα χώρο από όπου μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανάψει φωτιά. Προσπαθούμε αντί να κάνουμε  μια νέα γκετοποίηση αυτής της  κοινότητας, να δώσουμε στους ανθρώπους αυτούς μια καλύτερη ποιότητα ζωής εντάσσοντας τους στην κοινωνία. Θα διανεμηθούν σε κοινότητες του νησιού μας. Θα συζητήσουμε το θέμα  με τον αρμόδιο γενικό Γραμματέα κ.Σταμάτη».

Σχετικά με τη διαμονή τους ο αντιδήμαρχος τόνισε πως είναι σε εξέλιξη  ο διάλογος με την κυβέρνηση για να τρέξει στεγαστικό πρόγραμμα για τους Ρομά .

«Έτσι θα φύγουν από τον καταυλισμό στο Καρακόνερο και θα λήξει το θέμα», τόνισε.

Ο κ.Καμπούρης αναφέρθηκε και στο παράδειγμα κοινότητας της Ρόδου όπου οι Ρομά ζουν αρμονικά με τους υπόλοιπους κατοίκους.

Ακούστε το ηχητικό εδώ :